Hans Artberg om Vin

Meny

APRIL 18

Nya viner 6/4
Nya viner 20/4
Nya årgångar
Mejl
Drickas, sparas...
Cask & Moestue
Winefinder
Om jag var nykterist...
PS: Kring kvalitet...

 

Nya viner 6/4

(Småpartier)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 22/3

 

Med mitt mått mätt okej, köper 7 av 45. Jämnt lopp Gamla och Nya Världen:

 

2013 Barolo Bricco Delle Viole G.D. Vajra, Piemonte, Italien
(95101, 499 kr; Moestue, 480 fl)
    Blint 22/3: "Rel ljus; inbjudande Nebbiolo, god stram barolo..." VG.
2015 Sydhang Muhr-van der Niepoort, Österrike
(99430, 199 kr; Terrific Wines, 1200 fl)
    Blint 22/3: "Mörk; ung lätt bränd/'charkig' Syrah (St Joseph?)..." VG.
    Kul fintvin - österrikisk Syrah...
2016 Saint Clair Pioneer Block 11 Chardonnay, Marlborough, Nya Zeeland
(95271, 159 kr; Sigva, 3000 fl)
    Blint 22/3: "Rik fat/frukt (Chardonnay), god Nya Världen..." VG.
2016 Paul Cluver Riesling Dry Encounter, Elgin, Sydafrika
(91168, 129 kr; Wahlbergs Drycker, 3600 fl)
    Blint 22/3: "Lätt 'diesel-Riesling', ung/frisk..." VG.
2001 Montecillo Gran Reserva Selección Especial, Rioja, Spanien
(95141, 289 kr; Mondo Wine, 1800 fl)
    Blint 22/3: "Mognadskant; mogen sötfruktig rel stram Rioja..." G.
2013 Tokara Director's Reserve, Stellenbosch, Sydafrika
(91180, 199 kr; Nigab, 2400 fl)
    Blint 22/3: "Djup frukt, ung god 'amarone'..." G.
    Ovanligt mullig Tokara, Caben döljs initialt av frukten...
2015 Seghesio Old Vine Zinfandel, Sonoma, USA
(99288, 295 kr; Johan Lidby, 1800 fl)
    Blint 22/3: "Mörk; inbjudande ung frukt (Zin?)..." G.
    "Enkel trevlig Cab" noterade jag om 2012 Pauillac de Ch Latour (95535, 699 kr), ikonens "tredje-vin". Om jag värderar flaskinnehållet till 199 kr blir det alltså 500 för tomflaskan/etiketten...

 

Nya viner 20/4

(Småpartier)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 22/3

 

S k sparsläpp, 2 av 40. Speciellt de röda floppade, många "konstiga". Verkar inköpta för att visa Monopolets beskrutna "märkesneutralitet"...

 

2004 Chablis Grand Cru Les Preuses La Chablisienne, Bourgogne, Frankrike
(99218, 499 kr; Vinunic, 600 fl)
    Blint 22/3: "Inbjudande fat/syra/'bageri', mogen Chardonnay..." VG.
1978 Kopke Colheita, Porto, Portugal
(92187, 680 kr; Prime Wine, 480 fl)
    Blint 22/3: "Ljusbrun; mogen läcker 'Tawny'..." VG/MVG.


 

Nya årgångar

(SB 13/3)

 

När jag testat de röda (som jag brukar börja med) kände jag direkt att här doldes en ikonisk femvinsprovning, "fyra klassiker och en joker". De vita sen gav sämre skörd - men en cool aperitif.
    Här mitt förslag till provningsordning (för gästerna blint, liksom för mig 13/3):

 

    2015 Savigny les Beaune Blanc Domaine du Château de Meursault (92176, 279 kr; LarCap), Bourgogne. "Inbjudande fat, god Nya Världen-Chardonnay..." VG.
    2014 Corton Grand Cru Monopole Clos des Meix (5726, 499 kr; Theis Vine), Bourgogne. "Ljus; ung syrlig bärig Pinot Noir (Bourgogne!)..." VG.
    2012 Ch Belgrave (3925, 389 kr; Carovin), Haut-Médoc/Bordeaux. "Mogenkant; god stram enkel Bdx..." VG.
    2011 Borgogno Barolo Riserva (2443, 299 kr; The WineAgency), Piemonte. "Ljus (mogenkant?); fin stram Nebbiolo..." VG.
    2009 La Rioja Alta Gran Reserva 904 (7462, 429 kr; Winepartners), Rioja. "Mogenkant; härligt dillig mogen rioja, lång..." VG/MVG.
    2010 Ch Musar (7463, 329 kr; Arvid Nordquist), Libanon. "God ung 'exotisk' rioja..." VG. Vid facit "Naturligtvis!" - har tidigare blindbeskrivit Musar precis så här...

 

Mejl

 

"I marsbrevet antyder du för viner en negativ korrelation eko/gott (...)"
    Systemets satsning på EKO-viner är initierad mer av politiska skäl än av smakmässiga. Om man samtidigt satsar på de billigaste (som ofta har EKO-stämpeln som enda merit) blir resultatet därefter.
    (Finare viner görs normalt med ekologisk grundsyn - men flaggar sällan med det på etiketten...)
"Kul inlägg om Clever Trevor ('Bror Duktig' på svenska?). I vinsammanhang har jag mött många såna..."
    Tack. Varningen gällde också oss själva, att inte möta honom i badrumsspegeln...
"Jag är ett stort fan av din sajt, men skulle samtidigt vilja utmana dig. Med viss rätt föraktar du boxvin - men skulle du våga ställa upp på ett test där du provar boxar kontra billigare flaskviner du rekommenderat?"
    Bra fråga (som jag ofta ställt mig själv). Jo, jag ställde upp. Som okändis har jag föga status att förlora...
Några inlägg på finewines om Systemets skribentprovningar fick en läsare att undra om det verkligen går att där testa blint: "De röda flaskorna står ju otäckta..."
    Det går utmärkt. Gäller bara att greppa flaskorna försiktigt, från sidan, och vid upphällningen titta bort. Två undantag: riojor med stålnät, och på vitsidan Frankenvin i bocksbeutel. (Om det varit tävling hade jag kanske försökt tjuvtitta - men på utsläppsprovningarna vore det kontraproduktivt, jag testar ju här blint för att det är roligare...)
À propos humor på Systemet (se PPS Mars) fick jag ett mejl från en pansjo i Skåne. Vid butikskassan bads han om leg. När han konfunderad trevade i plånboken säger expediten glatt: "Jag brukar få en tjuga!"

 

Drickas, sparas...

 

Vid Terrific Wines Girard-provning 16/3 var fokus på Chardonnay, de flesta från 2016. Jag frågade vinmakaren Marco Digiulio om vinerna var tänkta att drickas direkt eller sparas. Han svarade ärligt:
    - 95% av flaskorna konsumeras samma dag de köps, jag försöker därför göra vinerna omedelbart intagande, med fokus på frukten mer än på komplexiteten.
    Mot Marcos kaliforniska filosofi står t ex Bonneau du Martrays vita Corton-Charlemagner. Även de släpps unga, men bör - för att bli "prisvärda" - lagras minst tio år. Och här vet konsumenten det: priset ligger på tusenlappen och mer, mot Girards knappa 200.
    För att kunna sälja såna här lagringsviner - och samtidigt överleva ekonomiskt - måste man enligt Marco ha Cortons klassiska image.
    - Om hundra år kanske vi fått den och kan ta utmaningen...
    (Återkommer till Terrific i nästa brev, ang deras Sortimentsprovning 9/4)

 

Cask & Moestue

(Farang, Sthlm 26/3)

 

Som så ofta - de viner jag gillade fanns bara för privatimport, och i så små kvantiteter att de säkert sinat när jag publicerar det här.
    Trösten blev ett maxat destilleri, Oslo Håndverksdestilleri. På Systemet idag finns för beställning en snaps och en bitter, bägge förnämliga:
    Akevitt (32586, 429 kr)
    Norwegian Marka Bitter (86770, 50cl 279 kr)

 

Winefinder

(Magnusson Fine Wine, Sthlm 27/3)

 

Sveriges ledande nätvinsfirma, med ambitionen att vara "ett långsiktigt alternativ till Systembolaget". (Att de - till skillnad från t ex Handlavin - undkommit SB:s nemesis beror på att de har huvudkontor i Danmark.) Om hur leveranserna fungerar se www.winefinder.se. Minsta order är sex flaskor, men då kan du välja helt fritt från deras lösplock.
    Av 50-talet provade tyvärr lite för många likgiltiga (speciellt röda) för att jag ska vara nöjd. Men en kul vitvinslåda fick jag ihop:
2010 Ch de Cruzeau Blanc (209 kr)
2002 Ch Haut Bergey Blanc (349 kr)
1998 Ch La Louvière Blanc (349 kr)
    Vita bordeauxer (huvuddruva Sauvignon Blanc): mogen, mognare, mognast.
2016 Meursault Clos de Corvée de Citau Chavy-Chouet (356 kr)
    Ung, men redan med lätt Meursault-känsla!
Nyetimber Classic Cuvée (379 kr), England
    God ren mousserande, cool utmanare till champagne...
2017 Original Chenin Blanc Raats (229 kr), Sydafrika
    Plock från nyheter 4/4, smakrik frukt/syra, exemplarisk.
    (Winefinders nästa skribentprovning sker 24/5, rapport i junibrevet)

 

Om jag var nykterist...

 

När jag ser källarens alla tomflaskor tänker jag: Vad pengar jag skulle spara om jag var nykterist...
    Och inför boktravarna som inte längre ryms i våra bokhyllor: Vad pengar jag skulle spara om jag var illitterat...
    Frågan är bara: Vad gjorde jag med pengarna?


 

PS April

Kring kvalitet...

 

Intressant fråga: Hur BRA kan saker och ting egentligen bli? Och hur mäter man?
    Vissa företeelser är simpla. Som sportrekord, springa fort, kasta långt. Anges med en enkel siffra.
    Men en Rolex för 50 000 vs min femton gånger billigare Tissot? Min klocka finner jag både vacker och funktionell, så vad är skillnaden? Rent lullull? Diamantbeslag, förmåga att ge interkontinentaltid och klara skeppsbrott...
    De verkliga problemen uppstår när vi byter till ren estetik. Konstverk. Kvaliteten här tycks handla om komplexitetsnivå, djup. Något som också kräver vissa kvalitéer hos konsumenten. Vana, kunskap, koncentrationsförmåga...
    Så var vi där: mat & dryck. Även om jag här hellre talar om konsthantverk finns stora likheter med konstvärlden.
    Ta Frantzén, den nya trestjärnekrogen. Vad skiljer deras mat från vällagad husmans? Mer än pris och syn?
    Det är här INTE som med stora viner, där det yttre spelar biroll. Om stjärnkocken briljerar sägs knappast samma om vinmakaren. Han enbart kultiverar varan, lockar fram potentialen, hos druva och mark.
    Egentligen borde vi jämföra med bartenders, drinkblandare. Har hört sägas att drinkar är den högsta dryckeskonsten, större än viner.
    Håller förstås inte med (en mogen Mouton är tusen gånger intressantare än vilken paraplymix som helst) men kan förstå böjelsen. Den prisbelönte kocken/baristan vill själv glänsa, inte bara toppa råvaran.

 

PPS

 Äntligen har den kommit, den nya BiBsen Bag-in-Ball, en helt RUND förpackning. På svenska "box-bollen"?
      Innehållet är dessvärre lite plattare, 100% fadd Pinot Tinto (1418, 3 liter 199 kr; Nordic Pee). Men blir säkert succé.
@   Om "årstidssläppen" heter det att de ska finnas tillgängliga i nio månader. Men när ett vin där tar slut byter det bara årgång, som om denna kvittade. Decembers goda röda bourgogne 2015 Ch de Melin byter redan nu till 2016, rena kartet jämfört med det vin jag rekommenderade. Men med samma nummer och pris...
@   À propos metoo. När når tsunamin fransk grammatik? I en grupp med femtio kvinnliga professorer räcker det med en enda pruttstinn Jean-Paul för att hela gruppen ska förvandlas från femininum till maskulinum, från elles till ils.
@   På en provning mötte jag en kollega jag inte sett på ett tag och som jag oroat mig lite för. Mödosamt tog han sig fram via dubbla kryckor.
      - Jag har mått lite dåligt en tid, sa han, men nu mår jag bättre.
      Det kallar jag spirit!
@   Samma politruker då som nu:
      Ingen av dessa män hade tjänstgjort tillsammans med henne, gripit någon tillsammans med henne, blivit beskjuten tillsammans med henne eller kammat glassplittret ur håret tillsammans med henne.
      (Thomas Harris: Hannibal, 1999)
@   Litteraturens vackraste komplimang?
      "Ni är mycket vacker, Clarice."
      "Utseendet får vi av slumpen, doktor Lecter."
      "Om det vore förtjänat skulle ni ändå vara vacker."
      (Thomas Harris: Hannibal, 1999)
@   I februaribrevet dömde jag ut filmen Dunkirk som "en serie osammanhängande klipp". Ser nu att den fått en Oscar för "bästa klippning". Måste gälla aktörernas frisyrer...
@   Nästa brev - Maj 18 - kommer 1/5.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2018 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB