Hans Artberg om Vin

Meny

AUGUSTI 18

Nya viner 1/9
Nya viner 3/8 och 17/8
Mejl
Journalist eller kritiker?
Sommardryck
Musik, fotboll (& vin)
PS: Om att dricka...

Nya viner 1/9

(fasta "Höst-viner")
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 3/7

 

Inte Systemets bästa årstidssläpp (möjligen det sämsta...), fann en champagne och en söting:

 

2007 Duménil Brut Millésimé Premier Cru, Champagne, Frankrike
(7522, 359 kr; Scandinavian Wine & Food)
    Blint 3/7: "Gulton; inbjudande champagne, rel mogen..." VG.
2016 Jurancon Ch de Rousse, Frankrike
(4127, 119 kr; Vinia)
    Blint 3/7: "Gul; godis! Rel frisk..." VG.
    I nödfall dricker jag de här:
    2015 Luca Beso de Dante (2513, 199 kr; Vinunic), Argentina. "Stram 'amarone'..."
    2014 Starmont Merlot (2512, 199 kr; Skrubbes Wines), Napa, USA. "Lätt insmickrande 'Cab' (Sydafrika?)..."
    Varning för 2017 Cacique Maravilla Pipeño Pais (99 kr), Chile, och 2016 7 Fuentes Suertes del Márques (149 kr), Spanien. Båda "Biton/inte god..."

 

 

Nya viner 3/8 och 17/8

(småpartier)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 2/7

 

Så kallade sparsläpp (jfr ovan), köper 4 av 70. Många "ogina", inte min idé om augustiviner...

 

2015 Jim Barry Lodge Hill Shiraz, Clare Valley, Australien
(95619, 189 kr; Vinunic, 900 fl 3/8)
    Blint 2/7: "Mint (Australien!), god insmickrande frukt..." VG.
Möjligen glädjebetyg, pga igenkänningslycka...
2015 Dolcetto Tacchino, Monferrato/Piemonte, Italien
(95811, 119 kr; LB Vinimport, 6000 fl 3/8)
    Blint 2/7: "Ung färg; fruktig 'italienare'..." VG.
2010 Ch Poujeaux, Moulis/Bordeaux, Frankrike
(95013, 499 kr; Tryffelsvinet, 600 fl 17/8)
    Blint 2/7: "Rik stram Cab..." G.
2015 Würzburger Stein Silvaner trocken GG (Juliusspital), Franken, Tyskland
(96240, 359 kr; Enjoy, 360 fl 17/8)
    Blint 2/7: "Gulton; generös bär/smultron (Riesling?)..." G.
    Reserver:
    2016 Bourgogne Rouge Marchand-Tawse (95444, 199 kr; Vinitor, 1800 fl 3/8). "Ren enkel Pinot Noir (Bourgogne)..."
    2015 Ch d'Aiguilhe Comtes von Neipperg (95838, 315 kr; Robert Rask, 540 fl 3/8), Bordeaux. "Inbjudande Nya Världen..."
    2014 Barolo Ginestra Conterno Diego (95795, 369 kr; Picky Drinks, 1200 fl 17/8), Piemonte. "Diskret Nebbiolo, stram..."
    2016 Rall White (96212, 279 kr; JPC Wines, 360 fl 17/8), Sydafrika. "Fin Chardonnay/fat (Bourgogne?)..." Chenin Blanc, Chardonnay, Verdelho, Viognier. 


 

Mejl

 

"Du skriver att du är 'portad' hos Lidby, ändå är tre av dina fem rekommenderade nya årgångar 1/7 från dem. Jag har svårt att tänka mig någon annan vinkritiker med din integritet..."
    Tack. Men nu testar jag ju blint. Och rosor är alltid rosor...


"Du nämner ofta krimförfattare. Vilken är din engelska favorit?"
Talar vi om England är det Margaret Yorke. Ingen kan som hon - rakt och grymt - fånga vardagsbrottslighetens skithögar...


Inte så många mejl i sommar; här en sparad fråga: "Jag har hört att kronärtskockor inte samsas med vin, håller du med?"
    Nej. Även om du som sås kör klassisk vinägrett funkar det enligt min erfarenhet fint med en fyllig rosé, typ Lauzeraies.

 

 

Journalist eller kritiker?

 

Fråga jag i en debatt påmindes om: Är vi vinskribenter journalister eller kritiker? Ett svar gav SB när de på våra nyhetstester bytte namn från journalist- till skribentprovning.
    Men i grunden gäller det förstås vad vi är ute efter: värdera eller efterforska. Kritiker bedömer kvalité, journalister gräver och kollar fakta.
    Har också koppling till vår utbildning. Kritikern är estetiker, bör ha läst estetik, filosofi, konstteori. Journalisten bör behärska research, käll- och intervjuteknik.
    Sen bör väl båda också veta en del om vin. Här kantrar frågan, blir hätsk, oregerlig...

 

 

Sommardryck

 

Vad dricker jag denna varma sommar?
    Fantasilöst, mest rosé. Collavery, Lauzeraies, Ch Vannières...
    Öl förstås. Oppigård: Everyday IPA, 15th Anniversary, Golden Ale.
    Och till förrättskräftan snaps, gärna egen solera. Gör tre varianter, på svarta vinbärsblad, körsbär, hallon/grönpeppar, som fått dra i Brännvin Special och fylls på varje år.
    Aperitif Campari Tonic, digestif Ballentines on the rocks.
    Som sagt, fantasilöst.
    (Samma om min läsning. Juli ägnade jag mest åt omläsning av Michael Connelly, snabbrepeterade mina tio senaste (av 28). Märkligt är att han lyckas hålla kvalitén, ibland t o m överträffa den. Som i fjolårets Two kinds of truth...)

 

 

Musik, fotboll (& vin)

 

Den s k musik jag idag hör live - från öppna fönster, bilar, torg - är till 99% industriell, plastig vulgodunk. Skvalets totalseger alltså.
    (I vinvärlden - SB - har BiBsen än så länge bara 60%...)

 

När jag lyssnade på VM:s TV-kommentatorer föreställde jag mig ibland mardrömmen att de var med även när jag provar vin, evigt babblande om vad som sker och varför, vad vi ska se och tycka.
    (Också här fördel vinet: i verklighetens provrum - SB:s - råder om inte största möjliga så ändå fullt nöjaktig tystnad.)


 

 

PS Augusti:

Om att dricka...

 

Att "dricka som en borstbindare" är det gammalfolkliga uttrycket för överdrivet alkoholintag. Sägs ursprungligen bottna i en tysk ordlek, bürsten betyder både supa och borsta.
    Förtal av yrkeskår? Inte helt, finns här också något hotfullt, lätt demoniskt. Jfr "dricka som en skolfröken", noll procent demoni. Töntigt, för att inte säga tantigt...
    I mytologin är suputer alltid coolare än nykterister. En iglasetspottande kommissarie Maigret är otänkbar. Liksom en Fredman besjungande alkoholfritt.
    Jo, finns ETT undantag: Fantomen. När han som Mr Walker besöker barer dricker han MJÖLK. Märkligt nog gör det honom ännu tuffare. Han vågar trotsa mönstren. (Och de som hånar honom brukar få ångra det...)

 

PPS

@   Självprövning. I mitt PPS 1/7 satte jag VG på Tanqueray Lovage London Dry Gin. När jag provar den hemma hittar jag en lätt eftersläng av anis som jag inte upptäckte på SB (finns enbart i smaken). Säkert en finess, men inte min cup of gin...
    (Nyss smakade jag en annan gin med samma "biton", österrikiska Syndicate Gin. Även den med högt anseende. Som Clintan säger i Magnum Force: "A good man always knows his limitations.")
@   À propos tyssstnad:
     "I vår ljudinfekterade tid framstår tystnad som en lyx, men då avses inte total ljudlöshet. Våra sinnen behöver stimulans. Vindsus och fågelkvitter hör till de ljud som så att säga ackompanjerar eller understryker tystnad. Men många människor verkar sky tystnaden, på samma sätt som minsta paus eller väntan utlöser en reflex att göra något med mobiltelefonen."
     (Anders Mathlein, SvD 28/7)
@   "Det är hårt att se när ett lag på ren burdus styrka överflyglar tekniskt raffinerade elegant broderande motståndare."
     Legendariskt citat från Idrottsbladet efter att "järnkaminerna" Djurgården i Allsvenskan hemma slagit IFK Eskilstuna. Applicerbart även på vin...
@   I sommar har jag sett många råd hur vi i värmen ska må bra, men att vi inte bör överdriva. Så - för att maningen inte ska bli helt platt - när bör vi överdriva?
@   Nästa brev - September 18 - kommer 1/9.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2018 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB