Hans Artberg om Vin

Meny

SEPTEMBER 18

Nya viner 7/9
Nya viner 21/9
Provning Beställningssortimentet 22/8
Nyhetsprovning Winefinder
Mejl
Bra sagt?
Om uttal
PS: AI

 

Nya viner 7/9

(Småpartier)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 20/8
(för fasta Höst-viner 1/9 se Tidigare brev)

 

5 av 50, okej.

 

2009 Ch Camensac, Haut-Médoc/Bordeaux, Frankrike
(95934, 399 kr; janake, 960 fl)
    Blint 20/8: "Komplex Cab, god stram 'Bdx'..." VG.

2013 Barbaresco Ovello, Produttori del Barbaresco, Piemonte, Italien

(95801, 429 kr; Arvid Nordquist, 180 fl)
    Blint 20/8: "Komplex Nebbiolo, god syrlig frukt..." VG.
    Min klara favorit av tre släppta cruer från kooperativet.

2011 Vigna Rionda Barolo, Massolini, Piemonte, Italien
(95753, 899 kr; Provinum, 120 fl)
    Blint 20/8: "Ljus; fin Nebbiolo, lång/inbjudande..." VG.

2002 Lallier Millésime, Champagne, Frankrike
(97011, 649 kr; Quaffable Wines, 360 fl)
    Blint 20/8: "Gul; god mogen champagne..." VG.
    Samtidigt släpps superhajpade 2008 Cristal (97062, 1750 kr; Vinunic, 1200 fl), men blint föredrog jag Lallier.

2013 Avignonesi Grandi Annate, Vino Nobile di Montepulciano, Toscana/Italien
(95697, 699 kr; Quaffable Wines, 120 fl)
    Blint 20/8: "Mogenton; djup 'italiensk' frukt, god/stram..." G.

 

 

Nya viner 21/9

(Småpartier)

testade vid Systemets skribentprovning Shlm 20/8

 

Överlag sämre kvalitet, köper 3 av 40 (+ ett destillat).

 

2016 Amon-Ra, Glaetzer, Barossa Valley, Australien
(95668, 499 kr; Prime Wine, 360 fl)
    Blint 20/8: "Mörk; kompakt mint (Australien?)..." G.

2015 Veraton Bodegas Alto Moncayo, Campo de Borja, Spanien
(90222, 269 kr; Vinovativa, 1008 fl)
    Blint 20/8: "Inbjudande 'choklad' (Nya Världen)..." G.

2015 Domaine Rewa Riesling, Central Otago, Nya Zeeland
(96064, 239 kr; Vinedge, 900 fl)
    Blint 20/8: "Riesling! Enkel/typisk..." G.

Ch du Breuil Cask nr 201 20 Years, Calvados, Frankrike
(40258, 789 kr; Stellan Kramer, 460 fl)
    Blint 20/8: "Brun; fin mogen Calvados..." VG.


 

Provning Beställningssortimentet 

(vinkällaren Grappe 22/8)

 

Efter snabbsållning blint av provningens 80 viner fick jag ett finalheat på 32 viner, som sen blindtestades lite noggrannare. Kvar blev en kvintett (delvis originell):
    2014 Langham Classic Cuvé (73773, 378 kr; Preuss), England. "Djup komplex champagne..." VG.
    2015 Domaine Rewa Riesling (96064, 239 kr; Vintedge, 21/9), Central Otago, Nya Zeeland. "Inbjudande Alsace-Riesling..." G/VG. Jfr provningen ovan där vinet också var med. Jag gillade det tydligen bättre nu, två dagar senare (på finewines gillas det inte alls....).
    2014 Abdyika Estate Blend (74402, 129 kr; Preuss), Bulgarien. "Frukt/fat, rel rik 'Nya världen'..." G.
    2012 Ch Le Prieuré Saint-Émilion Grand Cru (72023, 524 kr; Selected French Wine Nordic), Bordeaux. "Komplex stram Bdx..." G.
    2014 Castei Amarone (74565, 199 kr; Chris-Wine), Veneto. "Inbjudande ung chokladig 'amarone'..." G.

 

 

Nyhetsprovning Winefinder

(Glashuset Sthlm 23/8)

 

Provning av Winefinders Höstlansering 3/9 (se winefinder.se). Som vanligt - för mina smaklökar - blandad kvalitet, men fick ihop en 6-pack som jag den här gången tänkte pröva att beställa själv (av nyheterna gör du din egen mix, minimum 6 flaskor):
    Prosecco Valdobbiadene Superiore Extra Dry MontelviniVeneto (145 kr), Italien. Fräsch inbjudande frukt. Den första justa prosecco jag smakat!
    2017 Grüner Veltliner Ried Kemser Kogl, Müller (127 kr), Österrike. Generös, typisk.
    2016 Le P'tit Blanc Vin de France, Clos du Tue Boeuf (223 kr), Loire. Gul; god rik frukt, lång. Sauvignon Blanc + Chardonnay.
    2014 Rita's Crown Chardonnay, Sandhi (489 kr), USA. Stor komplex Chardonnay (à la Meursault!).
    2014 Thierry Germain Clos de l'Echelier (639 kr), Loire. Fin Cabernet Franc, ung/stram (spar!).
    1999 Ch Musar (420 kr), Libanon. Mogenkant; Dov, typisk, med syrliga dadlar...
    (En variant är förstås att bara blanda vitt...)

 

 

Mejl

 

Får regelbundet kritik (men nångång även beröm...) för min "stränghet". Nu senast gällande augustis båda "sparsläpp", som man jämför med de betydligt positivare tongångarna på finewines.
    Ärligt talat önskar jag ofta att jag kunde vara snällare - men samtidigt vill jag ju inte börja ljuga. Mitt råd är att ni läser både mig och finewines (den mer kommersiella pressen sen kan ni hoppa...).
    (De antydningar jag får att jag är "för gammal" tar jag lätt på. Vore jag det skulle jag inte klara att prova blint...)


"Jag såg debatten på finewines om blindprovning, där du var med [tråden Nyhetsprovningar på Systembolaget]. Kan vi verkligen lita på att du provar blint..."
    Nej, det kan ni förstås inte. Kanske jag inte ens provat vinerna överhuvudtaget utan bara från listan valt ut några slumpmässiga, som sen fått fejkade betyg och omdömen. Kanske H Artberg inte ens existerar utan är en skenande AI (jfr PS) som skapat sig en blogg. Men - då borde jag väl ha varit skickligare? Varken en fuskare eller en AI skulle väl ha placerat Alto Moncayo i Nya världen? Om han nu inte gjorde det för att just tyckas trovärdig...
    Knepig fråga, den om tillit.


Ett mejl om vincitat ("Hur sanna är de egentligen?") inspirerade till en egen rubrik:

 

 

Bra sagt?

 

Gillar du aforismer? Syns ofta i samlingsböcker under rubriken "Bra sagt". Ibland med tillagt ämnesområde: Vin, Kärlek, Kunskap, Ålder...
    Men borde det inte hellre heta "bra formulerat"? Många aforismer är bara vitsiga ordlekar, skenbart djupa.
    Skolexemplet är Oscar Wilde, vars teknik var att ta en etablerad dygdighet, typ tio guds bud, och vända den till sin motsats, till en s k cynisk paradox, språkligt kittlande men med oklart innehåll. Om samtidens rävjagande aristokrater var "den odräglige på jakt efter den oätlige" (okej, en bra aforism av Wilde) var Wilde själv "estradören på jakt efter en formulering".
    Nån gång gick det riktigt fel. Som när han efter att ha träffat Ferdinand Esterhazy, den skyldige i Dreyfus-affären, vitsade: "Esterhazy är åtskilligt intressantare än Dreyfus som är oskyldig. Det är alltid ett misstag att vara oskyldig. Att vara brottsling kräver fantasi och mod."
    Av en korrupt rättsordning blev officeren Esterhazy alltså frikänd 1898, medan den för militären och kyrkan mer "lämplige" syndabocken Dreyfus, jude och underofficer, skickades till Djävulsön...
Snacka om att offra sin själ för en formulering.

 

 

Om uttal

 

På provningar hör jag ständigt hur aktörerna uttalar vinnamn fel. Pol Roger, Chenin Blanc, Grüner Veltliner... Och visst kliar det på tungan att rätta dem. Men - som assessor Brack säger i Hedda Gabler - "Sligt noget gör man da ikke!"
    Nån gång får jag anledning att själv nämna vinet (som det ska uttalas), men det sätter aldrig några spår. Man fortsätter glatt säga Fèltliner, Rogère - som om man inget hört.
    Hedda Gabler sköt sig. Själv lider jag och uthärdar.


 

PS September:

AI

 

I Max Tegmarks nya bok om artificiell intelligens, LIV 3.0, skriver han:
    "För egen del gör det inget att dagens maskiner utklassar mig i manuella färdigheter såsom grävning och stickning, eftersom de inte är några av mina hobbies och heller inte en källa till inkomster eller någon grund för självkänsla. (...) Men i takt med att teknologin förbättras, kommer då AI:s tillväxt att så småningom överglänsa de förmågor som för närvarande ger mig självkänsla och värde på arbetsmarknaden?"
    Mina egna undringar som pensionerad lärare i svenska och filosofi är om det i framtiden kommer att finnas undervisningsmaskiner som bättre än jag förmår intressera eleverna för ämnena.
    Och som icke pensionerad vinskribent: kommer vi att få provningsmaskiner som trovärdigare än människan kan värdera och beskriva upplevelserna av vin? Redan idag finns maskiner som på molekylärnivå kan analysera beståndsdelarna i våra födoämnen. Och vill vi kan de förstås programmeras att varna för oönskade ingredienser (vid överskridande av ett visst gränsvärde). Men det är kemi, inte estetik.
    Kan maskiner "tycka", ha egna åsikter? Tegmark diskuterar här mest etik, hur man gör maskinerna "goda", förhindrar framtida superdatorer att utplåna oss.
    Att konstnärer och kritiker skulle digitaliseras (så vi får maskiner som recenserar maskiner) tycks däremot lågriskabelt. Yrkena är för marginella. Kanske konst och gastronomi just blir människans lilla fredade lekruta när AI tagit över produktionen av basal välfärd.

 

PPS

@   Skrev sist om en gin jag missbedömt, nu gäller det en aussie, augustis Jim Barry Lodge Hill Shiraz. Okej, jag reserverade mig med ev "glädjebetyg" pga "igenkänningslycka", men smakad hemma fann jag den smått vulgär (trots att jag kylt den). Får kanske omvärdera mitt prisande av typicitet...
@   Vid nyaårgångsprovningen SB 14/8 favoriserade jag 2015 Girard Old Vine Zinfandel (22337, 199 kr; Terrific Wines), Napa. Även om jag blint hamnade lite fel: "Komplex fruktig 'Bdx'..." VG.
@   Satt i kvällningen med ett destillat och en Upmann och tänkte på nyare generationer som aldrig fått smaka idag oåtkomliga Ch Pétrus eller La Tache. Helt förståeligt om de hamnar i Nya Världens mer lättköpta fållor...

@   I SvD 17/8 fanns en krönika som ställde frågan "vad är ett bra vin?".
     Jag föreställer mig motsvarande artiklar skrivna av andra kritiker, gällande frågan vad som är bra konst, musik, litteratur. Skulle säkert bli djuplodande och intressant, och sätta igång ens tankeverksamhet. Men nu var författaren alltså vinskribent, och allt blev yta. Som Flaubert säger om Charles Bovarys konversation: "platt som en trottoar".

@   Nästa brev - Oktober 18 - kommer 1/10.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2019 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB