Hans Artberg om Vin

Meny

OKTOBER 18

 

Nya viner 5/10

Nya viner 19/10

Mejl

Sortimentsprovning Cask&Moestue

Bordeaux 2017

Sortimentsprovning Vinovativa/We&Wine

Terrific Wines Öppet hus

Om att översätta

PS: Höstsång

 

Nya viner 5/10

(Småpartier)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 20/9

 

Flertalet av vinerna i oktober släpps för unga - känner att jag har helt fel utbildning för det här, borde vara expert på fosterdiagnostik...

    Plockar de få viner som även blint lovar gott.

 

2016 Domaine Marcel Deiss Riesling, Alsace, Frankrike

(99220, 219 kr; Johan Lidby, 1200 fl)

    Blint 20/9: "Gulton; komplex ung Alsace-Riesling..." VG.

2016 Châteauneuf-du-Pape Cuvée du Vatican, Rhône, Frankrike

(95225, 249 kr; Bristly Wine, 3000 fl)

    Blint 20/9: Lätt insmickrande frukt, ung/smakrik..." G.

2016 Montebruna Barbera d'Asti (Braida di Bologna Giacomo), Piemonte, Italien

(90391, 179 kr; Vinunic, 3000 fl)

    Blint 20/9: "Ung 'Barbera', fin syra..." G.

2011 Roda I Reserva, Rioja, Spanien

(95374, 429 kr; Prime Wine, 520 fl)

    Blint 20/9: "Mörk; ung djup frukt..." G.

2003 Kopke White Colheita, Portugal

(96299, 37cl 279 kr; Prime Wine, 240 fl)

    Blint 20/9: "Fräsch mogen 'Tawny'..." VG.

 

 

Nya viner 19/10

(Småpartier)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 20/9

 

Se ovan.

 

Egly-Ouriet Grand Cru VP Extra Brut, Champagne, Frankrike

(97086, 845 kr; The WineAgency, 180 fl)

    Blint 20 /9: "Gul; komplex frukt/havsbotten, stor stram champagne..." VG/MVG.

    VP står för Viellissement prolongé, förlängd mognad.

2012 3 CRU Amarone della Valpolicella Rizzardi, Veneto, Italien

(95710, 279 kr; Sigva, 1500 fl)

    Blint 20/9: "Mognadskant; god mogen stram frukt (Zin/Amarone)..." G.

Talisker Distillers Edition 2018, Isle of Skye, Skottland

(11604, 619 kr; Diageo, 2202 fl)

    Blint 20/9: "Fin rökig malt (Islay?)..." VG. 45,8%.


 

Mejl

 

Får ibland frågor om Systemsläppsviner jag inte nämnt, från 21/9 t ex Vajras 2016 Dolcetto d'Alba. Inte så dum, men otypisk. Blint 20/8: "Mörk; lång Nya världen-frukt..." För mig är Dolcetto Piemontes motsvarighet till beaujolais, ska var mjuk och läskande, förrättsvänlig...

 

"Du kommenterar gärna dina kolleger. Hur ser du på den här lyckönskningen till läsarna från BKWines vinskribent Jack (som jag inte tror är självironisk): 'Tur då för Dig att jag provat igenom detta stora startfält av inköpskandidater och lyckats banta ned helheten till ett hyfsat antal tips med en skara mycket prisvärda viner...'"

    Jo jag såg den själv. Det är bara att lyckönska tillbaka. En självkänsla att avundas!

 

"Vilket vin på systemet finner du mest prisvärt?"

    Jag brukar ju inte använda p-ordet, men möjligen är det tillämpbart för viner under 100 kr, i betydelsen bra trots priset. Två viner här jag ofta köper är Collavery Rosé och Moncaro Verdicchio. Ibland också standards från kooperativet Bestheim i Alsace. Men sällan rött, där ligger jag överlag ovanför 100-kronorsstrecket. (Kring 150 kr köper jag gärna Rioja Gran Reserva, typ Faustino I...)

 

 

Sortimentsprovning Cask&Moestue

(Farang Sthlm 3/9)

 

EFTER ATT ha testat igenom flertalet av deras viner och spriter fann jag att Cask/Moestues force är destillaten. Fyra klipp, en finkryddig norsk snaps och tre prototyper ("Så här smakar Calvados/Rom/Malt!"):

    Akevitt Blank Oslo Håndverksdestilleri (32584, 50cl 279 kr)

    Dupont Pays d'Auge Réserve (81573, 459 kr)

    Clément Rhum 10YO (83018, 699 kr), Martinique

    Glengoyne 21YO (20488, 1299 kr)

    (Provningen hölls på Farang, Tulegatan 7, krog med svensk-asiatiskt stuk. Små läckra tilltugg bjöds kontinuerligt; ack att ett sånt ställe fanns i ens hemstad!)

 

 

Bordeaux 2017

(Winefinder/Rest Soliden, Sthlm 5/9)

 

HADE en timme på mig att prova 30-talet slott innan det blev "efterinsläpp" och snabbt kaos. Hann precis, men tvangs avstå från att testa slottens äldre referensviner (plus vitt).

    Överlag var jag ganska nöjd, generös frukt och mjuka tanniner, få otillgängliga.

    I särklass fann jag Cos d'Estournel, St-Estèphe, och Pichon Lalande, Pauillac, härligt komplexa.

    Ett distrikt som utmärkte sig var St Julien. Favoriter: Beychevelle, Lagrange, Talbot, Léoville Barton, Léoville Las Cases.

    Två "billiga" (under 400 kr) som lyckats 2017: Cantemerle, Haut-Médoc, och Chasse Spleen, Moulis.

    (För priser och leveransvillkor se winefinder.se)

 

 

Sortimentsprovning Vinovativa/We&Wine

(Scandic Grand Central, Sthlm 17/9)

 

Som så ofta - mina två superfavoriter fanns blott på restaurangsortiment (får skaffa mig en korvkiosk med vinrättigheter...): 2013 Barolo Marcenasco (Ratti), Piemonte, och 2011 Hermitage Rouge Grand Classique (Cave de Tain), Rhône.

    Tröstar mig med en finchokladig Amarone, 2015 Farina (79303,245 kr), Veneto.

 

 

Terrific Wines Öppet hus

(Terrifics kontor, Sthlm 19/9)

 

Väljer fyra värstingar, två röda (stor klassisk Nebbiolo resp Sangiovese) och två vita (båda ren komplex Riesling):

    2013 Barolo La Delizia Giulia Negri (71836, 699 kr), Piemonte

    2012 Brunello di Montalcino La Fuga Folonari (12330, 299 kr), Toscana

    2015 Hohenrain Grosses Gewächs Achim von Oetinger (78307,379 kr), Rheingau

    2012 Rings Saumagen (74942, 499 kr), Pfalz

 

 

Om att översätta

 

I

"Lagom är bäst, för mycket är fest", läste jag att Oscar Wilde svarat sin hustru Constance när hon klagat över hans penningslöseri.

     Men - så lustig kan man väl bara vara på svenska? Helt rätt, vid koll av engelska källan fann jag att han sagt "Enough is as good as a meal; too much is as good as a feast".

     Ibland kan en översättning bli för bra...

II

Nu motsatsen. À propos översättningsmaskiner finns ett klassiskt exempel. Hur skulle en sådan översätta den här Bill Brown-repliken:

    "Yes", Bill lisped.

    "'Ja', läspade Bill" är väl ingen höjdare - men finns det någon programmering av maskinen som skulle kunna få den att inse att man inte kan läspa på "ja"?


 

PS Oktober:

Höstsång

 

HUR översätter du den här höstliga klangfrossan (inledningen på Verlaines Chanson d'automne): "Les sanglots longs / Des violons / De l'automne".

    Ordagrant blir det "höstfiolernas långa snyftningar" - vilket fångar noll av originalets dova musik.

    Att beskriva viner sägs ibland likna projektet att översätta poesi. Från svårt till omöjligt.

    Vad vi gör är "råöversättningar", säger vad vinet handlar om men inget mer. Musiken kommer vi aldrig åt.

    Varför då översätta? När det gäller poesi är frågan berättigad. Här kan vi ju citera - och tillfoga: om du inte förstår, lär dig språket!

    Viner kan tyvärr inte citeras. Om vi inte konkret kan bjuda på vinet blir det "höstfiolernas långa snyftningar"...

 

PPS

@   Vid provningen av Bdx 17 ovan råkade jag hos Ch Brane-Cantenac, Margaux, ut för en positiv chock: "Vad i h-e, redan perfekt?!" Visade sig sen att slottskillen av misstag hällt upp referensvinet, 2014...

      (Som antytts, om jag inte avskytt "trängselprovning" hade jag kunnat smaka andra såna här...)

@   Ur senaste BKWine: "Det finns ingen smakpolis (även om man ibland kan få det intrycket i vissa texter), ingen 'rätt' smak, ingen som kan säga att 'det här bör du inte tycka om'. Den enda rätta smaken är din, och vad du tycker om."

      Såna här huvudklappande förnumstigheter verkar vara en svensk specialitet. Samtidigt gläder det mig förstås att endast jag har den rätta smaken...

@   Jag har sagt det förut, men jag är helt fascinerad av nutidsmänniskans brist på "omgivnings-känsla". Som om hon levde i en privat bubbla. Mobilpratare som i fullsatta tågkupéer med hög röst dryftar de mest intima ting. Eller trottoarernas s k mobilzombies som oaktat trafik blint trotsar röda gubbar.

      (På morgontåget Eskilstuna-Stockholm brukar jag se en tjej som under hela resan omsorgsfullt med massor av burkar och borstar sitter och sminkar sig. Är inte det badrumsbestyr?)

@   "Programmatisk provokatör". Gun-Britt Sundströms snygga stämpling av machoprofiler typ Anderz Harning, som blivit slavar under sin image. (I nya dagbokssamlingen Skrivliv)

@   Nästa brev - November 18 - kommer 1/11.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2018 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB