Hans Artberg om Vin

Meny

PS 18-

 

Jan: Abstinens

Mar: Hellre en öl...

 

PS Januari:

Abstinens

 

Jag bodde en gång på Ceylon ett par månader. Där drack man INTE vin. Jag flög sen till Singapore. Till maten på planet bjöds en röd bordeaux. På papperet högst ordinär - men kändes då som det godaste jag druckit!

    Abstinens ska inte föraktas. Ökar lusten. Den här var påtvingad - ordinera själv är svårare...

    Normalt dricker jag idag vin 4-5 gånger i veckan. Redan en veckas askes tycks mig trist. Och ju äldre du blir, desto mer vill du tillvarata tiden.

Alltså. Hur ökar du törsten utan att avstå?

    Svar: sprid kvalitén! Toppviner, över 400 kr, dricker du högst ett par gånger i månaden. Däremellan glada substitut, rosé, cru bourgeois, annata. Härigenom skapas en lätt abstinens, som förhöjer njutandet.

    Som att både äta tårtan och ha den kvar?

    Exakt.

 

PS Mars:

Hellre en öl...

 

- Om du på en fest bjuds enbart box-viner, dricker du iallafall?

    I de fall där jag drabbats har vid sidan alltid funnits ÖL, en för mig mindre problematisk dryck, som sällan förolämpar min gom.

    Lite som klassiskt kontra jazz - en halvdan jazzpianist kan ändå vara njutbar, aldrig en klassisk.

    Ölnörden skulle förstås invända: Öl kan vara väl så komplext som vin, och "en stor stark" motsvarar exakt din ratade box!

    Jag håller inte med, men brukar här undvika öppen debatt. Mitt ölkunnande är för bristfälligt för att det ska bli konstruktivt.

    (Andra nördområden där jag går ogill: whisky och champagne...)

Copyright © Hans Artberg om Vin 2018 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB