Hans Artberg om Vin

Meny

Augusti 20

 

 

Tillfälligt sortiment augusti

Mejl

Nätfusk...

Rakt på sak

Morgondagens rätt?

PS: Glas

 

 

Tillfälligt sortiment augusti

 

Systemets provningar är ju inställda - men på Grappe 3/6 hade bland BS-samplen smugits in några från augustisläppet. Blint gillade jag tre. Kompletterar med ett trevligt varuprov.

    2018 Mercurey La Framboisière Monopole Faiveley (90207, 289 kr; Vinunic, 420 fl 18/8), Bourgogne. "Inbjudande Pinot Noir (Bourgogne!)..." VG.

    2018 Chinon Le Puy Jean-Maurice Raffault (90368, 259 kr; Vinunic, 480 fl 1/9, ändrat datum), Loire. "Mörk; djup ung frukt..." G.

    2010 Weinert Cabernet Sauvignon (92045, 179 kr; Winemarket, 3600 fl 25/8), Argentina. "Rik örtig frukt (Nya världen-Cab?)..." G.

    2019 Tommasi Le Fornaci Lugana (76774, 139 kr; varuprov från Hermansson), Veneto. Diskret frisk doft, i munnen ljuvlig citrus/'aprikos'. VG.

    Lugana är synonym för Trebbiano, druva med blandat rykte. Men så här kan den också smaka...

 

 

Mejl

 

Kanske jag gick med håven när jag i förra brevet talade om att pensionera mig. I vilket fall fick jag flera uppmaningar från läsare om att inte sluta. Tack. Ger trots läget (jfr PPS) ny optimism!

    (En av motiveringarna var att jag sågs som en "skön kontrast": "Det känns ofta som att man lyssnar på en klämkäck barnprogramledare när man läser om vin. Alla vinskribenter verkar förutsätta att läsarna helt saknar kunskaper och djupare intresse för det vi läser om. Vore det inte rimligare att anta motsatsen?")

 

"I junibrevet avslöjar du att det var Michel Jamais bok det blev bråk om. Menar du att Michel tillhör de 'ointellektuella'?"

    Fick ett mejl från MJ där han krävde svar på frågan privat, inte i mitt nyhetsbrev. Lämnar därför frågan öppen.

 

"Jag läste din definition på intellektuell: 'Förmåga att coolt och sakligt, utan att insinuera eller förvränga, ge och ta kritik.' Hur många av våra offentliga debattörer klarar den definitionen?"

    Din fråga antyder svaret: inte många. Även högt bildade och högintelligenta förlorar lätt koncepterna när de angrips. Jag tror den sanna coolheten enbart kan uppnås med ålderns visdom (jfr westerns gunfighters...).

 

"Ditt vincitat från SvD i julibrevet får mig att koppla till Ingemar Stenmark: 'Dä bar å drick!'..."

    Bra association. Lättdrucket plonk brukar ju också följdriktigt kallas "välvallat"...

 

 "Finns mejl jag tycker du borde hålla för dig själv. Liknar skvaller..."

    Är förstås en avvägningsfråga: hur rumsren vill man vara? Många mejl håller jag inne med för att de är privata. Några få andra för att de är svårfattliga...

    En speciell typ av mejl är de obesvarbara. Helt opreciserade, typ "Du är dum". Exempel:

    "Du ser dig som intellektuell, säger du. Samtidigt talar du om självinsikt. Hur skulle det vara om du själv någon gång tittade dig i spegeln."

    "Du skryter med att du 'provar blint'. Men jag tror mig veta att du ljuger..."

    Väljer också ett illustrativt inlägg från forumet Finewines (efter mitt bittra konstaterande att fler EU-fattiga skulle prostituera sig om de var snygga, dvs hade något att sälja): "Nu sjunker du j-vligt lågt måste jag säga. Det där ger uttryck för helt igenom objektifierad människo/kvinnosyn som jag hoppas inte är allmänt accepterad här på forumet."

 

 

Nätfusk...

 

BKWines nyhetsbrev får jag med automatutskick. Trots brevens torrhet har jag valt att inte säga upp dem, pga deras saklighet. Britt & Per är tryggt förankrade när de 30/6 problematiserar vininfo på nätet:

 

"Det skrivs mycket som är fel om vin. (...)

    Internet demokratiserar. Alla kan skriva och alla kan utnämna sig till vinexpert. (...)

    Det har också blivit en skrämmande utveckling med reklam som låtsas vara och ser ut som journalistik. Man läser en intervju eller en rekommendation av ett vin och tror att det är gjort av en journalist eller opartisk vinprovare. Man tror att det är en journalistisk artikel. Men allt för ofta är det förtäckt reklam."

 

(Sant. Men som vanligt i såna här sammanhang saknar jag konkretion. Mod att exemplifiera. Fuskarnas namn och adress please!)

 

 

Rakt på sak

 

Böckers öppningsrepliker har en särskild tyngd. Finns en rad kända, från Lagerlöfs Gösta Berlings saga, Kafkas Processen till Márquez Hundra år av ensamhet ("Många år senare, inför exekutionsplutonen, skulle överste Aureliano Buendía påminna sig den avlägsna eftermiddag då hans far tog honom med för att visa honom isen.")

    Coolt är introt till Billie Holidays självbiografi Lady sings the blues: "Mamma och Pappa var bara ett par barnungar när dom gifte sej. Han var arton, hon sexton och jag var tre."

    Och vinböcker? Är ganska förtjust i öppningen på Warner Allens The Romance Of Wine (1932): "Smell, taste and touch are the Cinderellas of the five senses."

 

 

Morgondagens rätt?

 

När befolkningsexplosionen inom en (snar?) framtid nått sin bristningsgräns, bortom all hjälp, påverkas säkert även gastronomin...

 

"Människokött betraktades som en nödvändig födokälla, och man skickade ut 'jaktpatruller' för att skaffa sådant. På Nya Guinea dödade, styckade och åt japanerna människor från trakten, slavarbetare och flera australiensiska och amerikanska krigsfångar, vilka gick under namnet 'vita svin', till skillnad från de asiatiska 'svarta svinen'. De tillagade och åt sina offers muskeldelar, hjärna och lever."

    (Antony Beevor: Andra världskriget)


 

 

 

PS Augusti:

Glas

 

När man idag dricker vin med vänner ska det alltid vara vinprovning. Varvid används klassiska vinprovarglas, 4-6 var.

    Samtidigt har vi huset fullt med andra glas.

    En gång för länge sen gjorde min fru och jag en resa i Glasriket - med alla glasbruken intakta. Överallt kunde man köpa andrasortering, glas med små skönhetsfläckar, för en bråkdel av riktpriset. Kom hem med hundratalet varianter, stora, små, udda, traditionella, spröda, kompakta. Inledningen på ett långt samlande.

    Men vilka får då benjuta alla de här hantverken?

    Bara vi.

 

 

PPS

 

@   Hur påverkas artbergomvin av Corona? Tja, efter ett halvår nedgång i besöksfrekvensen med nära hälften. Om trenden vänder med återupptagna skribentprovningar visar sig i höst...

      (Faran är - vilket gäller postcorona-beteenden generellt - att folk avvänjt sig)

@   Sommaridyll från Dylan Thomas Swansea, Wales:

          The sweet suburban music from a hundred lawns

          Comes softly to my ears. The English mowers mow and mow.

      Med gräsklipparnas motorisering dog både idyll och dikt.

@   À propos Paolo Robertos bordellbesök fick jag en karg fråga: VARFÖR!? Instämmer, Paolo är ju en sexsymbol, kan på lokal ragga upp vilken scandalbeauty som helst. Non capisco...

      (För övrigt en låst debatt. Kommentar från en prostituerad i DN 29/7: "Det spelar ingen roll att man berättar att man säljer sex frivilligt för vad man än säger vänds det bara till att man inte kan förstå hur dåligt man mår av det förrän man slutat.")

@   À propos framtida antropofagi. Jonathan Swifts politiska pamflett om hungersnöden på Irland, där han ironiskt föreslog att folk skulle äta sina barn, var kanske en profetia...

@   Krass fråga: Vad dricker man till människoköttet?

      Minns Hannibal Lecters val (När lammen tystnar): "En statistiker försökte kvantifiera mig en gång. Jag åt upp hans lever med några bönor och en stor Amarone." (I filmen banaliserat till "en god Chianti")

@   Ytterligare ett citat från Beevors Andra världkriget:

      "Ryska soldater våldtog varenda tyska från åtta till åttio års ålder", an-märkte den sovjetiska krigskorrespondenten Natalja Gesse, som var god vän med Andrej Sacharov. "Det var en armé av våldtäktsmän."

@   Nästa brev(/vykort?) - September 20 - kommer 1/9.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2021 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB