Nya viner 11/8, 18/8, 25/8
Mejl
Olika mått...
Min sejour på Facebook
AI
Davids seger
Dags igen...
PS: Spela Chopin...
(Tillfälligt sortiment)
testade vid Systemets skribentprovningar Sthlm 13/6 och 27/6
Augusti börjar trist (11/8 köper jag nada), men tar sig lite efterhand. Med på topp en stor champagne. Blint 27/6:
2020 Chiara Condello Chiara Condello, Emilia-Romagna
(92865, 179 kr; Terrific Wines 5000 fl 18/8)
"Lätt grumlig; ung smakrik 'italienare'..." G/VG. Druva Sangiovese.
2019 Protos 27, Ribera del Duero
(94362, 259 kr; Vinunic, 4800 fl 18/8)
"Ung djup 'Syrah'..." G. Druva Tempranillo.
2015 Louis Roederer Blanc de Blancs, Champagne
(91321, 899 kr; Vinunic, 480 fl 18/8)
"Gulton; fin smakrik champagne..." VG.
2022 Stark-Condé Round Mountain Sauvignon Blanc, Sydafrika
(90177, 179 kr; Wine Affair, 2500 fl 18/8)
"Generös ung Sauvignon Blanc (Loire?)..." VG.
2018 Chianti Classico Castell'in Villa, Toscana
(92296, 249 kr; Pompette, 1200 fl 25/8)
"Rel ljus; snäll 'Nebbiolo'..." G.
2020 Rijckaert Pouilly-Fuissé Sur La Roche, Bourgogne
(94368, 389 kr; Johan Lidby, 600 fl 25/8)
"Frisk frukt/fat (Chardonnay)..." G/VG.
2022 Jamek Ried Frauengarten Grüner Veltliner Federspiel, Österrike
(96048, 197 kr; Heba, 6000 fl 25/8)
"Gulton; rik 'Grüner Veltliner'..." G/VG.
Laphroaig Lore, Islay
(40821, 999 kr; Edrington, 852 fl 25/8)
"Ljusbrun; komplex rökig whisky + eld..." VG. 48%.
"Jag brukar roa mig med att jämföra vinskribenters utsagor om nyhetssläppen. Ofta helt olika, som om ni varit på helt skilda provningar. Du och DN:s Alf Tumble har normalt inte ett enda vin gemensamt i era urval. Och beträffande dig och finewines recensent hittar han massor av doft- och smakassociationer när du bara skriver 'rik frukt'. Han är dessutom betydligt mer positiv än du. Inte lätt att veta vem man ska tro på..."
Jag förstår ditt dilemma. Hade jag inte mina egna noteringar skulle jag känna mig som på kasino, rien ne va plus...
Standardrådet är att man får försöka hitta nån provare vars smak man delar.
(Ett citat som brukar användas för att försvara våra olika skrivsätt är Don Juans replik i Almquists drama Ramido Marinesco: "Så jag målar, donna Bianca, ty så roar mig att måla.")
"Jag saknar dina roande 'kändisdebatter' du hade förr, som den om vem som är 'intellektuell'..."
Jag också. Men länge sen någon kändis hörde av sig, misstänker att det är få eller inga av dem som idag läser mig. Samtidigt ser man dem ju heller aldrig på breda forum som finewines, så det är väl så enkelt att de inte vill beblandas med kreti och pleti.
"I ditt senaste brev nämns i ett mejl Per Strömbergs web-tidning Wine Table. Hans policy är att mer söka det positiva i vinerna än felen. Till skillnad från dig gillar han det mesta i nyhetsflödet, inklusive roséerna. (...) Men summa summarum föredrar jag nog din grinighet. Känns mer trovärdig."
Tack. Kollade sajten och noterade generositeten. Allt verkar gå an. Känns mer som ett annonsblad. Men ibland får jag intrycket att det här är vad folk vill ha. Visor och inga ord.
"Du nämner egoister och självupptagna frambringade av digitaliseringen [Juli 23]. Men såna har väl alltid funnits..."
Det är riktigt. Men den klassiska skithögen vet mycket väl att han skadar andra - men struntar i det. Den här nya arten (homo digitalis) är omedveten om andras känslor eftersom den lever i en egobubbla. Grovt sagt är den en sorts förstadium till AI.
"När jag läst det som står under rubriken 'Bildad?' [Juli 23], kom jag att tänka på ett 'Efter fem' i TV4 2019. Tilde de Paula och två popsnören var helt i extas för att rapartisten Grandmaster Flash fått Polarpriset. (...) När de kacklat klart, så tog de Paula upp ett papper och läste innantill: 'Och det klassiska priset gick till Anne-Sophie Mutter'. Tilde de Paula hade ingen aning vem Mutter var."
Tack, perfekt illustration till det här nya bildningsbegreppet, "popkändis-kännedom".
En läsare citerade svenska hälsomyndigheters varning om att redan två flaskor vin i veckan är ett riskintag, på väg mot beroende. Och undrade om jag klarade gränsen.
Nja. Minns när man i Frankrike en gång propagerade för högst två flaskor vin - per dag. Så mätt med annan måttstock är jag med mina snåla 3½ i veckan väl närmast nykterist.
Berättade tidigare att jag som ett experiment gått med i Facebook. Trots att det under min profil bara stod namn och e-postadress fick jag direkt massor av s k vänförfrågningar, från när och fjärran och från personer jag aldrig hört talas om. När jag klickade på deras profiler kunde jag se att de alla hade hundratals "vänner", ibland tusentals. Fick intrycket att man samlade på vänner, ungefär som på frimärken.
Jag svarade aldrig på förfrågningarna, och efter en tid fick jag ett meddelande om att jag uteslutits, efter att ha "missbrukat" tjänsten (tydligen genom att inte bruka den...). Och försöker jag gå med idag står det bara att kontot är spärrat.
Portad på Facebook - skam eller ära?
I majbrevet återgav jag en läsares upplevelser av en chat-robot. Sen dess har på min dator dykt upp en liknande tjänst, Microsofts Bring-robot. Frågade den på prov om dess syn på Hans Artberg och fick bl a höra att jag som vinskribent var en "älska eller hata-typ". Kanske inte helt fel - även om jag förstås frågar mig hur roboten fått idén.
Däremot är den totalt ute och cyklar när den skriver att den inte delar min "entusiasm för naturvin". Är det nånting jag uttryckt skepsis mot så är det ju just naturvin. Här efterfrågar jag i ännu högre grad källan. Maskinen "tycker" ju inte själv utan söker på nätet.
Efter fyra års förföljelse av nätfirman Winefinder tvangs Systembolaget efter en HD-dom slutligen ge upp. Winefinder tillåts fortsätta sin verksamhet i Sverige.
Tiotals miljoner av skattemedel har SB lagt ut på sina processadvokater, pengar de kunde ha använt till något nyttigare. Winefinder:
"Förhoppningsvis kommer Systembolaget nu att ägna mer tid på att effektivt minska de negativa effekterna av alkoholkonsumtionen genom att exempelvis minska försäljningen av bag-in-box-viner.”
Om domens effekt skriver "min ekonomiska expert" (jfr Mars 23):
"Har jag fattat rätt gäller domen endast e-handel från andra länder (med iakttagande av SE regler om moms och alkoskatt) så inget hot mot monopolet då det gäller detaljhandel på SE mark."
Fick också ett kritiskt läsarmejl om domen:
"Systembolagets hyckleri saknar gränser. Efter förlusten i HD fortsätter de att tjata om 'hälsofaran' med nätfirmorna. Majoriteten av SB:s vinförsäljning utgörs av billiga boxviner. Medelpriset på Winefinders viner ligger på över 200 kr. Vilket väljer landets alkoholister?"
Vidarebefordrade mejlet till SB och bad om en ärlig kommentar. Blev då uppringd av en ansvarig, med vilken jag hade ett långt och öppet samtal. Hennes huvudinvändning var att den här omtalade faran med boxviner behöver nyanseras. Även om det förstås finns boxmissbrukare är den stora majoriteten köpare här helt vanliga konsumenter, som finner förpackningen praktisk. Boxarnas kvalité har också avsevärt förbättrats. Hon tillade att när boxarna första gången introducerades i Sverige sa Systembolaget nej - men fick ändra sig av konkurrensskäl. I Frankrike beräknas förpackningen idag stå för över 40%. Angående hälsoaspekten menade hon att den väl mindre gällde näthandeln än om direkthandeln släpptes fri, och man t ex kunde köpa vin en söndagmorgon.
Bordet dignade av guds håvor. I mitten reste sig kräftfatets väldiga ätte-kummel med blomdillens tårpilar. Däromkring stod pilsnerbuteljernas bruna pelarskog och brännvinsglasens ljusa skyttelinje.
Och så smörgåsmatens hela brokiga arkipelag på den vita duken, tomat-sardinernas höströda Skylla och schweizerostens stalpiga Karybdis, mellan vilka gåsleverpastejens lilla jolle ängsligt kryssade. Så laxen, som fanns av alla sorter, inkokt lax, rökt lax, stekt lax, salt lax, lax i olja, laxlåda...
Runtomkring lyste idel runda och röda ansikten. Man hade ärmarna uppvikta och väldiga, vita servetter knutna om halsarna. Det pratades och surrades.
(Sigfrid Siwertz: Mälarpirater, 1911)
PS Augusti:
Problemet med vissa dyrare viner är att vinmakarna - likt egotrippade konsertpianister - inte nöjer sig med att framhäva råvaran, kompositionen, utan även vill hajpa sig själva. Krystat, med prål och kosmetika.
Det behöver inte bara vara för mycket ek, utan även överdriven extraktion, tyngd (och för pianister affekterade ritardandon).
Därför föredrar jag ofta husens standardvin framför flaggskeppet.
(Jfr HC Andersen, som blev berömd för sina sagor, inte som han hoppats för sina pretentiösa dramer. Eller fina krogar, där godast nästan alltid är för-rätterna...)
@ Ny årgång: 2021 Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur (72034, 129 kr; varuprov från Hermansson). Ren rak örtig frukt, helt drickfärdig. Ställde den mot 2020, som kändes mer insmickrande, mindre muskulös.
@ Uppflyttad från BS: Bols Advocaat, ägglikör (657, 50cl 199 kr, 15%; testad på SB 4/7). Skabröst tjocksmockssmarrig! (Nångång ska jag testa om det går att göra omelett på smeten...)
@ Fick frågan vad jag tyckte om Campo Viejos standardrioja. Pliktskyldig som jag är inhandlade jag en flaska (2017; 6083, 117 kr), och ställde den mot en annan standardriserva, Baron de Ley (2018; 2525, 125 kr). Upplevde Campo Viejo som ett snällt enkeltjut, utan typicitet, medan Baron de Ley var lite ung (vänta ett år) men med genuin riojakänsla. Kan jag tänka mig köpa igen.
@ Temperatur. Fick pressmeddelande om spanska 2021 Banderilleros (88 kr, inkl pant), "perfekt till grillat". Modigt testade jag en flaska, av säkerhets-skäl kyld till 13 grader. Okej läskare. Men föreställer mig normaldrickarens 22 grader: dödtjut.
@ De verkliga vinnarna i David & Goliat-fajten ovan är alla advokaterna och deras firmor. SB:s åklagare, och Winefinders påtvingade försvarare. Själva processen utmynnade ju i status quo.
@ Homo digitalis. Räddningschefen på Gröna Lund kallade den här nya arten "Tiktok-generationen". De här som det första de gör vid en olycka är att ta fram mobilkameran.
@ Koranbränningar. I ett inlägg i SvD 7/7 använder islamistkramaren Ann Heberlein sex gånger ordet "helig". Ger mig anledning att reprisera ett citat som tyvärr aldrig blir inaktuellt:
"Så snart något förklaras för heligt och därmed förbjudet att ifrågasätta är hädelsen på sin plats." (Lars-Olof Franzén, DN 18/8 -89)
Minns också repliken från profeten själv i Charlie Hebdo 2006: "Det är jobbigt att älskas av idioter."
@ Nästa brev - September 23 - kommer 1/9.