Nya viner 9/8 och 16/8
Nya viner 23/8 och 30/8
Mejl
Black belt...
Hemmaprovning
PS: Vin ska drickas...
(Tillfälligt sortiment)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 17/6
Tre viner och en whisky (16/8 ingenting): värt en resa? Kan tyvärr aldrig besvaras i förväg... Blint 17/6:
2020 B-Qã de Marsyas Rouge, Bekaa, Libanon
(91902, 215 kr; Enjoy, 4600 fl 9/8)
"Rödlila; stram Nya världen-frukt (potential)..." G.
2022 Chablis 1:er Cru Mont de Milieu Domaine Pinson, Bourgogne
(90674, 439 kr; Tryffelsvinet, 1800 fl 9/8)
"Gulton; ung ren Chardonnay (Chablis?)..." G/VG.
2022 Megyer Pajzos Zrt, Tokaj, Ungern
(90461, 165 kr; Winepartners, 7200 fl 9/8)
"Ljus; ung ren enkelfrisk frukt..." G.
Glenlossie 10 Years, Skottland
(41355; 575 kr; Diageo, 745 fl 9/8)
"Ljusbrun; smakrik fruktig whisky..." G.
(Tillfälligt sortiment)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 27/6
Fyra viner och en sake. Okej, ska vi se det positivt blev augusti en "sparmånad". Blint 27/6:
2015 Ch Phélan Segur, Saint-Estèphe, Bordeaux
(94128, 739 kr; Vin Selekt, 240 fl 23/8)
"Stram smakrik Bdx (potential)..." G.
2021 Hedges Family Estate Red Mountain, USA
(93016, 279 kr; Terrific Wines, 6000 fl 23/8)
"Ung mullig Nya världen-frukt..." G.
Blend: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc m fl.
2022 Logan Ridge of Tears Riesling, Australien
(93177, 289 kr; Johan Lidby, 1200 fl 23/8)
"Gulton; ung syrlig fyllig Riesling (Alsace?)..." G/VG.
2021 Ch de Villeneuve, Saumur-Champigny, Loire
(93335, 189 kr; Picky Drinks, 3600 fl 30/8)
"Ljuslila; ung stålig Cabernet Franc (Loire?)..." G.
Île Four Sparkling Sake, Japan
(93569, 36cl 194 kr; Mission Wine & Spirit, 1500 fl 30/8)
"Mousserande sake, ung frisk frukt..." G.
Fräck till förrätts-sushi.
"Folks blinda tilltro till tidningarnas vinspalter är märklig. Jag hör ständigt om viner att de 'fått bra kritik'. Och då vet man också vad man själv ska tycka. Som troende inför sin imam. (...)"
Eftersom jag inte räknar mig till imamerna kan jag problemfritt hålla med. Särskilt som jag oftast själv testat de förmenta fynden...
"Du skriver att du hellre har 'en intelligent läsare än tusen puckos' [Juni 24]. Som en av dina intelligenta läsare undrar jag om det inte i dagens Sverige är en merit att ha få läsare..."
Trösterik tanke. Men nånstans finns förstås en bottengräns, helt oläst vill man ju inte vara...
"På Google sökte jag på 'svenska vinskribenter'. Ett överflöd av likartade spaltutfyllare och populister, men ingen Artberg om Vin. Kommentar?"
Har tyvärr noll kunskap om Googles urvalsteknik. Ryktades att man själv kan påverka utbudet, men inget jag testat. (Jfr ovan)
"Bland dina 'cigarrfuktare' nämner du inte Champagne. En av mina favoriter..."
Vi är helt överens. Jag öppnar ingen flaska enbart för läget, men blir det över så superduper!
Fick också ett mejl från Lars Torstenson (ang mitt PS Juli om Musik & Vin), där han fullföljer min liknelse om de brutna ackorden där jag själv saknade svar:
"Ditt experimenterande med sönderbrutna ackord och fler toner i basen tror jag motsvaras av en strävan att hitta de där 'finurliga' greppen som gör 1 + 1 till 3, låt säga att mixa in hela klasar i en tank med mosade druvor, att köra 20% Canton GC i en fatmix som i övrigt består av Icone-fat från S&M, att skörda 10% av druvorna för tidigt och 10% på övermognad, att peta in 5% counoise i en Rhône-blend i Languedoc… allt detta lilla som finns där och påverkar i olika grad, aningen oväntat kanske och till stor lycka när det innebär ett steg närmare det kompletta..."
Sista mejlet får egen rubrik:
Repris:
"Vin verkar du behärska, men hur är det med whisky som du skriver om ibland? Här verkar du mer vara en glad amatör..."
Minns en annan jag konfronterades av i ämnet (på en stockholmsk dryckes-mässa i seklets början - han hade tydligen känt igen mig...):
- Vilken är din favoritwhisky?
- Laphroaig, försökte jag.
Han hånskrattade: - Ha, bästa whiskyn är japansk! Du behöver läsa på...
Kanske det. Men whisky lärde jag mig dricka the hard way, bortom skick och fason:
"I min ungdom jobbade jag en tid på Darling Harbour i Sydney - den minst älskeliga av hamnar...
Jag lastade järnvägsvagnar.
Mest bestod lasten av öltunnor och gasoltuber, men ibland dök det upp kartonger med Johnnie Walker. I sällsynta fall - en gång på tjugo - var märkningen svart, inte röd.
Nu hände att flaskor gick sönder. Det hördes på klirret, kändes på doften, och inte minst märktes på droppet från kartongens undersida.
I godsfinkornas halvdunkel brukade vi avsmaka läckagen, med lådan lyft ovanför huvudet och kartongpappen som effektivt glasfilter.
Sålunda lärde jag älska Johnnie Walker Black Label.
Och jag tror fortfarande att det är så här denna Winston Churchills favoritwhisky bäst avnjuts: långsamt sipprande från sin originalkartong."
(Hans Artberg: Kantbollar)
Sen Systemet slutat med sina provningar av fasta sortimentets nya årgångar får jag försöka klara det själv.
Nyss provade jag (halvblint) de viner från Brocard jag hittade i min systembutik, plus ett "referensvin", La Chablisiennes Petit Chablis 2022.
Chablisienne hade jag smakat tidigare och kände igen (trevlig fat/frukt) - men bäst fann jag Brocards standardchablis, Sainte Claire 2022 (5565, 189 kr). Ren frisk prototypisk.
Brocards cruer kräver normalt ytterligare lagring - 10-15 år är från mina tidigare erfarenheter idealet.
(Förr kunde jag prova Brocard hos Johan Lidby, även äldre årgångar. Men sen några år är jag struken på deras lista.)
PS Augusti:
"Vin ska drickas, inte provas!" En replik jag hör ibland. Dryckens naturliga roll är måltidspartnerns.
Så vid provning frågar jag mig ofta: "Hur skulle det här fungera till mat?" Och omvänt när jag hemma dricker ett nytt vin (t ex från Franska Vin-kompaniet): "Hur hade jag upplevt det här blint, på provning?"
Svåra frågor - i bägge fallen. Ofta dricker jag förstås till maten viner jag tidigare provat. Men nu öppet.
Idealsituationen är alltså blindprovning - följd av intag till mat. Dessvärre svårarrangerat. Och strikt begränsande för antalet viner.
En extra komplikation är att det finns renodlade "provningsviner" kontra "matviner". Viner som genom sin komplexitet och informationsmängd imponerar vid provning, men sen inte är tillräckligt läskande för att fungera som måltidsdryck. Och viner som är tystlåtna vid provning men som via sin fräschör och renhet blir suveräna till maten.
Här krävs av provaren extra siarbegåvning.
@ Hemmaprovning. Körde ett test på enklare Alsace-Riesling - och insåg att varorna här nog helst bör vara Grand Cru. Men maten var läcker: krusbärs-kyckling (på små cru-krusbär med 90-åriga rötter). Bra recept (ICA) på nätet.
@ Köpte bland julivinerna ett par 2022 Chianti Classico La Ghirlanda (90149, 209 kr). Och insåg att de - på Medelhavsmanér - gjorde sig bäst kylskåpskalla. Gärna till grillad fläskkarré med stuvad blomkål (underskattad delikatess).
@ En märklig debatt sommartid är den om shorts. Förbudsivrarna förfasar sig över "fula håriga ben". Men finns ju de som heller inte är så fagra upptill. Ska de trä påsar över huvet?
@ - Jag kände att Gud stod vid min sida, sa Trump. Jag antar att han då också menade att den man i publiken som dödades hade Gud att tacka.
@ À propos. Björn Wiman i DN 28/7: "2024 års val i USA står inte mellan två vanliga partier och två normala kandidater. Det står mellan ett demokratiskt parti och en totalitär, fanatisk sekt."
@ Nästa brev - September 24 - kommer 1/9.