Hans Artberg om Vin

Meny

Augusti 21

 

 

Systemnyheter augusti

Mejl

Svart etikett

Systemets skribentprovningar

Nya tider...

Smart trick

PS: Mode

 

 

Systemnyheter augusti

(vinkällaren Grappe, Sthlm 2/6)

 

Vid Grappes provning 2/6 fanns även några från Systemets augustisläpp. Blint gillade jag tre:

 

    Penfolds X Thienot Lot 2-175 Blanc de Blancs (90572, 1399 kr; Treasury Wine, 120 fl 17/8), Avize/Champagne. "Ung 'havsbotten'..." VG.

    2019 Tesch Löhrer Berg (95154, 189 kr; Bornicon & Salming, 2400 fl 10/8), Nahe. "Rik inbjudande Alsace-Riesling..." VG.

    2019 Concellos Rafael Palacios (93755, 129 kr; Vini Buoni, 8000 fl 10/8), Galicien/Spanien. "Kryddig fat/frukt/syra..." G. Druva Godello.


 

 

Mejl

 

"Snygg analys av frågan om 'livets mening' [Juli 21], där du visade att här göms flera olika frågor. Som 'Varför skapade gud världen?' Jag har förstått att du inte är religiös, men har du sett några försök till svar på den frågan?"

    Det roligaste svaret jag mött är att gud i sin ensamhet hade tråkigt - och därför skapade världen som en "såpa", för att få lite underhållning. Kruxet är att såpor, för att roa, måste ta ut svängarna. Om vi alla var snälla och goda blev det ganska gäspigt (med risk att gud stängde av...).

    En lösning på teodicé-problemet: ondskan finns för att ge guds livssåpa krydda.

 

"Av vinvänner fick jag höra att din sajt artbergomvin skulle vara 'intelligent'. Är väl dum, men själv kallar jag den hellre 'snobbig'. Som ditt docerande om 'livets mening' (vad nu det har med vin att göra?)..."

    Jo, har kallats så ibland. Jag ser snobbstämpeln som en naturlig bieffekt om man väljer att förmedla sig ärligt. Ett "kvitto".

    (Det normala för engångsbesökare som ovan är väl annars att efter titten bara lämna, och inget mer. Lite rörande med undantagen som samtidigt mejlar varför...)

 

"Verkar som om du är alergisk mot ljud. En ålderdomens över-känslighet?"

    Gäller snarare oljud. Väsen från människor alergiska mot tystnad.

 

"En liten invändning mot julis 'vulgo-topp'. Dels ordningen, dels exemplen. I topp borde väl stått Trump, och i stället för dagens rätt beskedliga cigarettrökare kunde du satt t ex klottrare eller ute-festernas fylleskrålare (båda könen!)..."

    Nu var det ingen ranking, bara spontana infall (i så fall hade förstås Trump toppat, spelar i en egen liga). Och dina alternativ köper jag direkt. Vi lever idag i den vulgäraste av eror...

 

Sista mejlet får egen rubrik:

 

 

Repris

Svart etikett

 

"Vin tycks du kunna. Men vad vet du egentligen om starkare drycker, som whisky?"

    Det viktiga. Att den är skotsk. Och att den dricks SÅ HÄR:

 

I min ungdom jobbade jag en tid på Darling Harbour i Sydney - den minst älskeliga av hamnar...

    Jag lastade järnvägsvagnar.

    Mest bestod lasten av öltunnor och gasoltuber, men ibland dök det upp kartonger med Johnnie Walker. I sällsynta fall - ca en gång på tjugo - var märkningen svart, inte röd.

    Nu hände att flaskor gick sönder. Det hördes på klirret, kändes på doften, och inte minst märktes på droppet från kartongens undersida.

    I godsfinkornas halvdunkel brukade vi avsmaka läckagen, med lådan lyft ovanför huvudet och kartongpappen som effektivt glasfilter.

    Sålunda lärde jag älska Johnnie Walker Black Label.

    Och jag tror fortfarande att det är så här denna Winston Churchills favoritwhisky bäst avnjuts: långsamt sipprande från sin originalkartong.

      (Hans Artberg: Kantbollar, 1992)

 

 

Systemets skribentprovningar

 

Är nu preliminärt anmäld till tre provningar sep/okt, av Systemets julnyheter. Blir första skribentprovningarna sen mars 2020.

    Sen dess har jag förlorat dryga hälften av läsarna. Kommer de nu att återvända? Osäkert, många menar att det aldrig blir som förr, post corona blir inte som pre. Och tappet kan ju också ha andra orsaker än uteblivna System-provningar. Att jag befinns för gammal, för kritisk, för litterär (även om det är gnöl jag hört sen millennieskiftet...).

    Följer rådet från Lee Childs Jack Reacher: Hope for the best, plan for the worst.

 

 

Våra matvanor

Nya tider...

 

In the 1980s the number of occasions when two or more people sat at the table together for a meal declined sharply. By the 1990s we had entered the era of grazing and of the snack. Everything points to the fact that for the vast majority of the population the idea of at least one meal in the day being a shared experience has gone for ever. The table no longer plays the crucial sociocultural role it once did in the evolution of Western society. The meal rituals of centuries have to all intents and purposes been deconstructed and replaced by the spectacle of a solitary figure munching before a television screen.

      (Roy Strong: Feast)

 

 

Smart trick

 

Hamnade på en utebar med trubadur. Serverades direkt en öl, utan att ha beställt. À la bonheur, drack upp den, men tänkte att jag i alla fall skulle göra rätt för mig och kallade till mig killen som serverat. Fick höra att stället endast var för klubbmedlemmar, och avkrävdes förutom ölkostnaden en medlems-avgift på hundra kronor. Trots mina protester vidhöll han sitt krav. (Paus)  Så hör jag mig själv säga: - Då kommer jag att vakna, och då försvinner både du och notan!

    Strax därpå vaknade jag verkligen. Och hotet var borta.

    Tänk om man kunde nyttja det här tricket även i vakenlivet...


 

 

PS Augusti:

Mode

 

Det är fascinerande med fashion, mode. Hur man kan få folk att gå omkring i avsiktligt sönderrivna jeans. Eller "vaska", till ingen nytta hälla bort dyr champagne. Vem impas (förutom de själva)?

    Har ibland funderat över vad jag som grym trendsetter skulle kunna uppfinna. Jeans med hål i baken (har själv några sådana som då kunde bli användbara)? Potatissäckar som chic aftondress?

    Och varför bara vaska vin? Supercoolt: gå på Frantzén och be dem kompostera hela 4000-kronorsmenyn.

    Goda "seder" uppstår med tiden, och är oftast rationella. Mode är tillfälligt, arbiträrt. Och kräver "hjärntvättade", som gör allt skrynklarn säger.

 

 

PPS

 

@   À propos mitt "docerande om livets mening" (se Mejl). Som auktoriserad filosofimagister har jag dispens att bre ut mig så här!

@   Nya hurtiga råd i SvD:s vinspalt (16/7):

      "På hemmaplan ska man ha roligt. Och det ska framför allt vara gott. Laga maten efter din egen förmåga och ambitioner. Med de köksredskap du har och inte minst den budget du har för råvarorna och vinet."

      (Finns det nån som menar att det ska smaka illa och att vi ska använda redskap vi inte har? Och formuleringen "Laga maten efter din egen förmåga och ambitioner" är väl ingen grammatisk höjdare...)

@   Hade grillfest med goda grannen. De stod för det lekamliga, vi för dryckerna. Trots tappert intag blev det lite kvar. En knapp halva var av Gavoty Blanc 19 och Collavery Rosé 20. Plus en skvätt Delaunay Les Grèves 18. Hällde ihop det och drack det dagen efter kallt till en kryddig pasta. Fräscht. Men kanske inget för blindtest...

@   Om influencers är "nyttiga idioter" (som jag hört dem kallas), vilket slags idioter är då deras följare?

@   En korkskruv är bra till mycket - kan rädda ditt liv:

      "Först när hon känner greppet om halsen lossna och Trystes kropp falla, förstår hon. Flämtande kommer hon på fötter och vänder sig om.

      Han ligger halvt på sidan och det rycker fortfarande i ena armen. Som om den gör ett sista försök att nå korkskruven som borrat sig in i ögat."

        (Maria Adolfsson: Stormvarning)

@   En jag saknar i svensk vindebatt är Urban Laurin. Kunde både ge och ta en smäll. Vart tog han vägen?

@   Död sommaridyll från Wales...  Sorry Dylan, du kunde inte förutspå motorklipparna (Dylan Thomas, That Sanity Be Kept, 1933):

        The sweet suburban music from a hundred lawns

        Comes softly to my ears. The English mowers mow and mow.

@   Nästa brev - September 21 - kommer 1/9.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2022 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB