Nya viner 1/12
Nya viner 1/12 och 8/12
Champagne
Mejl
Nostalgi
Italienska Vindagen
Julnötter
PS: Tankar i vintermörkret
(Fasta "Vinter-viner")
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 24/10
Säsongssläppen finner jag sällan lustiga - men brukar ändå hitta några stycken som går att dricka. Blint 24/10:
2021 Lievland Cellar Selection Cabernet Sauvignon, Sydafrika
(2534, 119 kr; Wine Affair)
"Ung enkel smakrik Cab (Bdx/Sydafrika)..." G.
2021 Dandelion Vineyards Coonawarra Cabernet Sauvignon, Australien
(2325, 189 kr; Tryffelsvinet)
"Mörk; Aussie-mint! ung enkelgod Cab/Shiraz..." G.
Nicolas Feuillatte Collection Organic Extra Brut, Champagne
(7414, 399 kr; Nelex Beverage)
"Gulton; ren ung syrlig champagne..." G/VG.
LXRY Sparkling Quarisa Wines, Australien
(7408, 79 kr; Vinia)
"Snäll syrlig 'sekt'..." G. Druvblend: 25% Riesling, 75% Glera.
Quinta da Devesa 10 Years Tawny, Portugal
(7551, 50cl 199 kr; LarCap)
"Ljusbrun; inbjudande nötig 'tawny'..." VG.
Den perfekta gå-bort-gåvan!
Barracuda Caribbean Dark, Nederländerna
(806, 320 kr; Anora)
"Okej enkelsöt rom..." G. Finns även på halva: 170 kr.
Walcher Limoncello Biologico, Italien
(139, 50cl 170 kr; Enjoy)
"Grumlig/ljusgrön; frisk syrlig 'limoncello'..." G.
(Tillfälligt sortiment)
testade vid Systemets skribentprovningar Sthlm 7/11 och 14/11
Om viner kunde tala är jag rädd att många skulle låta som intervjuade fotbollsspelare: "Ööh..." Men finns också mer uttrycksfulla, bland tillfälliga decembervinerna fann jag en handfull (plus några helt stumma, storheter fortfarande i mammas mage...). Blint 7/11 och 14/11:
2017 Baron de Ley Siete Viñas Reserva, Rioja
Som jag sagt tidigare - champagne är en dryck som mycket åker snålskjuts på sitt namn. Ska du döpa båten eller fira rallysegern kan du ta första sämsta, annars gäller att sovra.
Blint 2/11 resp 11/10 (visste förstås att jag provade champagne - även om det ibland kunde betvivlas...):
Ordinarie sortiment (Systembolaget, Sthlm 2/11)
2014 Perrier-Jouët Belle Epoque Brut (87914, 1599 kr; Pernod Ricard). "Ren stram brödig syra, lång/potential..." VG/MVG.
Ordinarie sortimentets klart bästa champagne. God redan idag, men kommer att utvecklas under oöverskådlig tid...
2013 Champagne Vieille France Blanc de Noirs Charles de Cazanove (2054, 479 kr; Wicked Wine). "Gulton; djup brödig frukt, syra..." VG.
2017 Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage (7592, 399 kr; Nelex). "Rel smakrik, ung syra..." G/VG.
Champagne Comtesse de Neples Brut (52537, 249 kr; Fields). "Fin bröd/frukt/syra..." G/VG.
Kostade förra året 189 kr...
Debuchy Brut Réserve (51619, 229 kr; Enjoy). "Ren enkelgod, frisk syra..." G.
Systemets billigaste champagne, men helt okej. Dricker jag idag hellre än många av sortimentets snåla prestiger...
Bland rosabubblet fanns inget jag vill rekommendera. Ej heller bland "övriga mousserande" (testade 9/11).
Beställningssortiment (Vinkällaren Grappe, Sthlm 11/10)
Lanson Le Black Label Brut (7500, 499 kr). "Gulton; ren stram bröd/frukt (potential)..." VG.
Domaine Alexandre Bonnet Blanc de Noirs (54234, 489 kr). "Ung 'havsbotten' (potential)..." G/VG.
2014 Bonnaire Blanc de Blancs Vintage (78919, 599 kr). "Gulton; ung smakrik frukt (potential)..." G.
"Jag läste sajtens roliga mejl 'Vem bryr sig?' [Nov 23] Du är mycket kritiktålig. Men allvarligt talat, tror du verkligen att läsarna är intresserade av dina blindgissningar, vore det inte bättre att seriöst och som alla andra prova vinerna öppet och undvika missarna?"
Som jag sagt flera gånger tidigare, jag provar blint för att det är roligare, bibehåller spänningen. Annars blir det bara en dag på jobbet. Mina "missar" ser jag som beskrivningar. Så här smakar vinet!
(På Munskänkarna försökte jag en gång introducera begreppet "intelligenta felgissningar")
"En sak som förvånar mig är att du som i övrigt är en så skicklig stilist skriver så torra vinbeskrivningar (...)"
Vad jag förmedlar är mina omedelbara intryck, kort, blint. De mer "poetiska" beskrivningar du efterlyser är aldrig spontana utan efter-konstruerade. Gör sig bäst i annonser och köpta Livets Goda-krönikor.
(Och den här sporten att sniffa så många "associationer" som möjligt - från tulpaner till nyplöjd åker - har aldrig roat mig.)
"Tack för ditt citat från Kurt Vonneguts Slakthus 5 (en bok jag tyvärr inte läst). Avslöjar genialt krigets absurditet!"
Jo, det naturliga är ju att släcka bränder, inte skapa dem...
En mejlare invände mot min tro att även yngre hade problem med för unga viner (se Nov 23): "De vinerna lär man sig så sakteliga att uppskatta och vips så har man en generation yngre som föredrar unga, kantiga viner..."
Jo, du kan ha rätt. Har man inget minne av lagrade viner är det kanske lättare att anpassa sig till olagrade. Särskilt när det saknas alternativ - och man är ung och anpassbar.
À propos Munskänkarnas medlemstidning (jfr Nov 23) undrar en läsare utmanande om den hade varit bättre med mig vid rodret.
Rent hypotetiskt ja. Förutsatt att jag inte bakbundits av styrelsebyråkrater. Och med förbehållet att min syn på "bra" väl inte delas av alla. Många gillar slätstrukenhet...
À propos vinskribentens ålder skrev en av nätets gerontofober att "När man fyllt 80 har man nått den permanenta bakfyllan och bör lägga glaset på hyllan!"
Går också att dra en helt omvänd slutsats. Minns en uppbygglig limerick:
En bakfull ung man från Canberra
som varligt drogs hem på en kärra
skrek Hallå gamla as
ge mig ännu ett glas
mitt tillstånd kan intet förvärra.
À propos vin förr och nu. Jag minns en vinbutik i Paris för länge sen, där det huserade en mycket speciell papegoja. Via naturliga accidenter hade den lärt sig att härma ljudet av kraschande glas. Liksom påföljden: Merde! Jävlar!
Vet inte vem som hade mest roligt åt kundernas reaktioner, gojan eller butiksägaren.
Idag är förstås båda döda. Det var inte bara billigare förr, det var roligare.
(Grand, 27/11)
Hade som vanligt knappa timmen på mig innan det blev för stökigt. Bland viner tillgängliga på SB rekommenderar jag en kvintett (från importörerna Vinonista resp Ward Wines; min favorit Vintrio var tyvärr inte med i år):
Tenuta San Mauro, Piemonte:
2016 Barbaresco (77145, 299 kr) och 2013 Barbaresco Riserva Canova (51693, 499 kr). Trevligt par, med typicitet och mognad. Riservan förstås mer komplex.
2021 Langhe Chardonnay (73841, 199 kr). Ren, syrlig (+ lätt "banan"). Ofatad.
Lungarotti, Umbrien:
2020 Rubesco (2942, 119 kr). Hederligt standarvin, fruktigt och lätt-drucket. Sangiovese/Colorino.
2019 Aurente Chardonnay (55112, 319 kr). Fin fat/syra, potential.
(från lätt till lite svårare)
1 En ska bort:
1/ Pomerol x/ Pommac 2/ Pommard
2 I vilken stad finns systembutiken med största omsättningen?
1/ Stockholm x/ Strömstad 2/ Uppsala
3 Vem driver bloggen Vinifierat?
1/ Alf Tumble x/ Lars Torstenson 2/ Mikael Mölstad
4 Vilket är normalt dyrast?
1/ Montrachet x/ Batard-Montrachet 2/ Gevrey-Montrachet
5 Upphovsmannen till berömda vintävlingen Judgement of Paris är
1/ Michel Broadbent x/ Steven Spurrier 2/ David Peppercorn
6 Klassiska vinboken Le goût du vin skrevs av
1/ Michel Dovaz x/ Edouard Kressman 2/ Emile Peynaud
7 Synonym till druvan Rolle är
1/ Vermentino x/ Viura 2/ Viognier
8 Lilla appellationen Bellet hittar du i
1/ Bourgogne x/ Provence 2/ Rhône
9 Vilken accentmarkering är felaktig?
1/ Agliánico x/ Alto Ádige 2/ Chianti Rufína
10 Dirigerade Våroffer vid skandalpremiären 1913:
1/ Ernest Ansermet x/ Pierre Monteux 2/ Arturo Toscanini
11 En ska bort:
1/ Bushmills x/ Jim Beam 2/ Wild Turkey
12 Waterford Estate hittar du i
1/ Hunter Valley x/ Napa Valley 2/ Stellenbosch
13 Från vem kommer basvinet till årets goda lyxglögg från Tegner &
Son, Extra Fina?
1/ Fasoli Gino x/ Guigal 2/ Muga
FACIT: 1:x, 2:x, 3:x, 4:1, 5:x, 6:2, 7:1, 8:x, 9:2, 10:x, 11:1, 12:2, 13:1
(Vad har fråga 10 med VIN att göra? StraVINskij.)
PS December:
Om bättre böcker kostade 2000 kr och uppåt - vore det då idé att recensera dem (förutsatt att vi som recensenter fick recensionsexemplar, vilket inte längre vore självklart)?
Vilka skrev vi för, vilka vore de tänkta köparna?
När Robert Parker & Co korar sina hundrapoängare är det just den frågan som gäller: Vem lystrar?
Cirkapriser för senaste årgång (äldre flaskor är förstås dyrare):
La Tâche, 50.000 kr
Pétrus, 45.000 kr
Mouton, 9000 kr
Grange, 7000 kr
Gaja Costa Russi, 6000 kr
La Turque, 5000 kr
Det här är viner som en gång var åtkomliga för vanliga köpare. Idag är de miljonärsviner. Så hur intressant är det att nu skriva eller läsa om dem?
Och ännu grymmare: Hur intressant det är att skriva eller läsa om B-lagen - som är det som idag återstår för normalkritikern.
Som om vi inom litteraturen endast fick smaka bestsellers och svenska feelgood-deckare...
God jul!
@ Om du råkar folk som felaktigt hävdar att ett vin är korkat (har hänt mig ibland) finns bara ett botemedel: låta vinet stå till nästa dag. Den fintliga källartonen (ofta åldersrelaterad) är då borta och eftersom korkdefekt inte försvinner med luftning är det nu styrkt att vinet var okej. VSB.
@ Beaujolais Nouveau. Som vanligt tyckte jag bäst om den billiga (Le Bistrotteur, 99 kr). Ren och genretrogen, de andra saknar fräschören.
(Remarkabelt f ö hur få flaskor SB numera tar in. Hänger man inte på låset blir man utan. Brukar köpa ett gäng som jag betar av fram till påsk.)
@ Blindprovning I. Jag försöker föreställa mig Donald Trump i min roll. Skulle han nånsin gissa fel? Nej. Om så skedde skulle han hävda fel i facit.
@ Blindprovning II. På min veranda, med fuktad kvällscigarr, får jag ofta bra idéer. Som senast: För köp av La Tâche & Co skulle man avkrävas blindtest. Vid godkänt fick man köpa äkta varan, till reapris. För övriga bjöds till fullpris ett substitut - men med identisk etikett, eftersom det ju är den de betalar för.
@ Provning på SB. Lätt ljudkaos, sorl, mobilsignaler, vid rummets kortända renoveringsarbete av läckande rör. Därtill doftkaos. Av nån anledning serveras mat, starka korvar från medelhavsöar. Vinerna blandas ihop med både maten och varandra. Så tidsfaktorn: massor av viner kvar, trots att provningen snart är slut...
Nattlig mara reserverad för vinprovare.
@ Nästa brev - Januari 24 - kommer 1/1.