

Meny
Nya viner 4/2, 11/2, 18/2
Nya viner 25/2
Provning Beställningssortimentet
Mejl
Skrot & Korn
Tolka humor...
Vin & Porr
PS: Öppet - blint
(Tillfälligt sortiment)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 20/1
Totalt ca 100 varor (varav en tredjedel "Ej med på provning"). Ändå nöjd med vad jag fann. Blint 20/1:
2019 Domaine Gassier Fleur de Syrah, Costières de Nîmes
(94290, 149 kr; Divine, 4200 fl 4/2)
"Mörk; ung smakrik pepprig 'Syrah'..." VG.
2016 Cune Imperial Gran Reserva, Rioja
(95274, 369 kr; Wicked Wine, 3600 fl 4/2)
"Mörk; ung rik 'stallig' fat (Bdx/Rioja)..." G/VG.
2012 Extra-Brut Blanc de Blancs Grand Cru André Jacquart, Champagne
(93127, 799 kr; Gullberg by Stockwine, 600 fl 4/2)
"Torr fruktsyrlig 'havsbotten' (Champagne!)..." VG.
2019 Peter Jakob Kühn Oestricher Doosberg Riesling Trocken, Rheingau
(94318; 449 kr; Brix, 600 fl 4/2)
"Gulton; inbjudande frukt (Riesling?)..." VG.
2020 Matanzas Creek Sonoma County Chardonnay, Kalifornien
(90175, 239 kr; Divine, 4000 fl 4/2)
"Fin kryddig fat/Chardonnay (Bourgogne?)..." G/VG.
Marolo Grappa di Barolo Aldo Conterno, Italien
(40936, 50cl 599 kr; Wicked Wine, 1800 fl 4/2)
"Fatig lätt oljig Grappa..." G.
2018 Cascina Ballarin Langhe Nebbiolo, Piemonte
(94433, 179 kr; Johan Lidby, 4800 fl 11/2)
"Ljus; fin Nebbiolo, god/rel mogen..." VG.
Om jag tillåts använda f-ordet: ett fynd!
2018 Eikendal Classique, Stellenbosch, Sydafrika
(95156, 209 kr; Wicked Wine, 5400 fl 11/2)
"Mörk; inbjudande fruktig Cab (Sydafrika?)..." VG.
2019 Lytton Springs Ridge, Dry Creek Valley, Sonoma, Kalifornien
(92960, 419 kr; Wine Affair, 1440 fl 18/2)
"Rik kryddig frukt (Zin?)..." VG.
Zinfandel/Petit Syrah/Carignan.
2019 Can Xanet Vell Mari, Mallorca
(94319, 159 kr; Principium Dryck, 6000 fl 18/2)
"Enkelgod/lätthalsad..." G.
Merlot, Syrah, lokala druvor.
2018 Keller Riesling RR Reserve, Rheinhessen
(92093, 498 kr; Origo, 600 fl 18/2)
"Rik Riesling..." VG.
(18/2 släpps också tre viner från Emrich-Schönleber, Nahe. Personligen föredrar jag dock deras billigare - och torrare - 2020 Riesling trocken (BS, 75625, 209 kr), provad hos importören Vinovativa 19/1. Ren, frisk, exemplarisk.)
(Tillfälligt sortiment)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 10/2
(Kommer 11/2:)
5 av 30, helt okej. Blint 10/2:
2019 Freakshow Cabernet Sauvignon Michel David, Lodi, USA
(90645, 179 kr; janake, 7200 fl)
"God smakrik 'Bordeaux'..." VG.
2010 Ch Montus Alain Brumont, Madiran, Frankrike
(94440, 449 kr; Vinunic, 240 fl)
"Mörk; stram mullig Nya världen.." G.
2016 Viña Alberdi Reserva La Rioja Alta, Rioja
(93290, 37cl 99 kr; Winepartners, 6000 fl)
"Lätt inmickrande fat/vanilj, rel stram..." G.
Finns även på hela, men jag föredrar halvan (mer mogen).
2019 Montagny 1er Cru Sélection Vieilles Vigne Dom Aladame, Bourgogne
(94277, 275 kr; Pompette, 1800 fl)
"Fin ung frukt, god frukt/fat (Bourgogne!)..." VG.
2020 Mehringer Alte Reben Riesling Nik Weis, Mosel
(91253, 189 kr; Wicked Wine, 5000 fl)
"Ung stram Riesling..." G.
(vinkällaren Grappe, Sthlm 26/1)
Tillfälligt lite ur form (inget smittsamt) valde jag att testa ändå. Krävande normalt, nu extra krävande. Samtidigt var det väl inget höjdarfält.
Min lilla skörd blint och lytt 26/1:
2019 Jaffelin Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes (53899, 579 kr; AMKA), Bourgogne. "Inbjudande smakrik Pinot Noir (Bourgogne!)..." VG.
2016 Amarone La Corte del Pozzo Fasoli Gino (78892, 425 kr; Terrific Wines), Veneto. "Stram 'amarone'..." G.
Ginos normale. Noblare Alteo Amarone (79418, 799 kr) var ett tag sen jag mötte.
2020 Sancerre Clos du Roy Champault (76945, 239 kr; Johan Lidby), Loire. "Stram god syra (Sauvignon Blanc?)..." G/VG.
2015 Riesling Rosengarten Spätlese Krug'scher Hof (55274, 199 kr; Terrific Wines), Rheinhessen. "Gulton; rik Riesling (Alsace?)..." G/VG.
"Jag läste ditt PS om vinspråket. Med all respekt, men kan dina korta noteringar verkligen kallas 'beskrivningar'? 'Stram frukt' är inte direkt uttömmande. (...)"
Kalla dem "riktningsangivelser". Det väsentliga är själva omnämnandet, rekommendationen. De flesta viner jag provar idag finner jag ointressanta, och lämnar därhän...
(Men "uttömmande" beskrivningar, med uppräkning av halva växt- och mineralriket, säger inte alltid heller så mycket. Själv blir jag mest förvirrad.)
"Såg ditt elaka 'intermezzo' om Vin & Natur. Nu bjuds du definitivt inte på provning hos dem!"
Lovar du det? (Men båda överlever vi nog utan varandra...)
"Under 'Vem är Hans Artberg?' läser jag att du lämnade föreningen Munskänkarna 'efter kontrovers med ledningen'. Som munskänk blir jag nyfiken. Vad hände?"
Uppriktigt sagt vet jag inte riktigt. För 20 år sen var jag redaktör för er tidning, Munskänken. En vårdag blev jag uppringd av en farbror i ledningen som sa att jag med omedelbar verkan var "entledigad". Utan förklaring. Måste ha trampat någon däruppe på tårna. När sen mina medarbetare på tidningen taktiskt valde att tiga kände jag att jag gjort mitt även i föreningen. Det goda med det onda var att jag då startade Artberg om Vin, där jag trivs bättre.
(Senare lämnade jag också SVF, Sveriges Vinskribenters Förening. Kanske jag helt enkelt inte är nån föreningsmänniska.)
"Ibland tycker jag du undervärderar viner. Som decembers 'fasta vintervin' Barolo Cascina Rocca Franco Molino. Gavs G, men jag fann en god mogen Barolo, klar VG! (Men tack för tipset...)"
Obs att vinet jag testade på Systemet 1/11 var 2016. Sen dess har det hunnit byta årgång till bättre 2017. Misstänker att det var den du drack. Njöt den själv nyss till kryddiga revbenspjäll, härligt Nebbiolotypisk.
(À propos undervärdera. Två viner i februari är 2014 Delamotte Blanc de Blancs Brut (699 kr) och Champagne Gosset Petite douceur Rosé Extra Dry (599 kr). Om båda skrev jag blint "trevligt enkelbubbel"....)
Sista mejlet får egen rubrik:
"Intressant det du skrev om ditt studentjubileum [Nov 21], den goda maten och de usla vinerna. Jag tror det här är typisk även privat. Många Svenssons, åtminstone medelålders plus, är jätteduktiga på att laga mat - men till det drickar de plonk. Behöver inte ha med pengar att göra, de har ofta både ny bil och det senaste på hemteknikfronten. Så varför tror du de ligger så lågt med vinet?"
Din iakttagelse är säkert riktig. Så varför då denna smakdiskrepans? Avgörande tror jag är brist på skolning (jfr folks musiksmak, med melloskval osv). Känner man ingen skillnad på skrot och korn kan man ju lika gärna välja det billigare.
Ev tillkommer en "snobbfaktor", nån gammal Janterest att man inte ska "göra sig till". Men som du antyder, konstigt att den här känslan inte gäller dyra tekniska prylar...
Tänk er en stå-uppare med simultantolk. Skulle inte fungera, eftersom komiken lika mycket som i innehållet ligger i framförandet, rytm, gestik, frasering.
Ett bevis för det här var vin- och matlegenden Sune Carlqvist, en sorts tidig oenologisk stå-uppare. Minns ett stort svensk-italienskt vinjippo i Stockholm på 90-talet, där Sune höll tacktalet. Med simultantolk.
I italienska vintidningen Civiltà del bere en månad senare läste jag ett referat från evenemanget. På slutet nämndes tacktalet, där skribenten förundrade sig över publikens våldsamma skrattsalvor samtidigt som han själv omöjligt kunde se det lustiga. (Han var finkänslig nog att förtiga själva sakinnehållet; en stå-uppares fräckheter blir i lexikal översättning lätt plumpheter...)
À propos friare lagar. Även vinets väg?
"Det dröjde dock inte länge förrän pornografin övermannade litteraturen. Samma frihet som tillät riktiga författare att skildra den mäktiga sexuella drivkraft som de flesta av oss känner, tillät samtidigt pornografer att tjäna en förmögenhet på ren skit. Och det dröjde inte länge förrän gränsen mellan smörja och litteratur blev hopplöst suddig."
(Erica Jong: Förföra demonen, 2006)
PS Februari:
Omläser Thomas Harris Cari Mora (2019) och försöker låtsas att den är skriven av NN, okänt namn. När jag läste den första gången blev jag grymt besviken. Harris är ju författare till tidernas bästa spänningsroman, När lammen tystnar, och när han plötsligt efter trettio år gjorde comeback väntade jag mig mer.
Okej, "blint" läser jag nu en habil skräckstory, med slemma skurkar och en superkapabel ung hjältinna. Hantverksskickligt, med ambitiös research. Men helt utan Lammens smygande magi.
Säger en del om att prova öppet och blint. En fin etikett sägs öka saliv-avsöndringen, därmed vinupplevelsen. Men med förväntan ökar också kraven. Alltmer ju erfarnare du är. Stor risk för besvikelse.
Med etiketten dold kan du ibland smacka småglatt, "hyfsat tjut!" - tills du ser den.
@ Tipsfråga. När ditt "hyfsade tjut" avslöjas vara Château Finvin - bör du då fortfarande tipsa om det? Även om det inte är "prisvärt" är det ju ett trevligt vin...
@ Skribenter. Påverkas Systemets återupptagna utsläppsprovningar av de nya coronarestriktionerna?
Ja, högsta antal per provning är nu begränsat till 12. Med dubblerade provningar blir det alltså 24 skribenter per släpp. (Som tur är anmälde jag mig tidigt till vårens samtliga släpp.)
@ Vaccinmotståndet. Hörde någon föreslå lösningen "frivilligt tvång". Frihet under galgen. Som fylleslaget där spriten var så dålig att den bara kunde intas under vapenhot. Varför deltagarna turades om att sikta på varandra.
@ Läsning.
- Du får ursäkta, men finns det inte i ditt försvar för läsning och den tryckta boken ett visst mått av förakt också?
- Ett mått? Det är ett ohöljt förakt! Den som inte läser är en kålrot! Utan läsning tror man snart på UFO:s eller vad grannarna säger, och ett tu tre tror man att valet blev stulet.
(Berglin Söndag, SvD 16/1)
@ Nästa brev - Mars 22 - kommer 1/3.