

Meny
Nya viner 3/2, 10/2, 17/2
Nya viner 24/2
Provning Beställningssortimentet
"Konsekvens-test"
Mejl
Gurusar...
Ord...
Missbruk och fri vilja
PS: Vår hjärna...
(Tillfälligt sortiment)
testade vid Systemets skribentprovningar Sthlm 12/1 och 17/1
Valde 8 av 75, inklusive en grappa. Blint 12/1 (+ 17/1 när noteringarna skilde sig; jfr "Konsekvens-test" nedan):
2020 Crozes Hermitage Alain Graillot, Rhône
(95183, 301 kr; Ward Wines, 5400 fl 3/2)
"Mörklila; ung kryddig frukt..." G/VG.
(17/1 fann jag också "peppar")
Charles Mignon Cuvée Comte de Marne Brut Grand Cru, Champagne
(90272, 459 kr; Brandpartners, 2400 fl 3/2)
"Gulton; komplex fruktsyrlig Champagne..." VG.
Marolo Grappa di Barolo Aldo Conterno, Italien
(40936, 50cl 599 kr; Wicked Wine, 1200 fl 3/2)
"Ljusbeige; fin fatad grappa..." VG/MVG.
Inget för älskare av traditionell finkel-grappa - men kanske ett lockbete för grappa-skeptiker...
2020 Dandelion Vineyards March Hare of the Barossa Mataro, Australien
(94234, 199 kr; Tryffelsvinet, 4800 fl 10/2)
"Mörklila; mullig Zin/Amarone..." VG.
Druva: Mataro (= Mourvèdre).
2019 Ziereisen Tschuppen Pinot Noir, Baden, Tyskland
(90507, 186 kr; Johan Lidby, 3000 fl 10/2)
"Ung inbjudande Pinot Noir..." G.
(17/1 missade jag Pinot Noir, skrev jag bara "ung inbjudande frukt")
Lanson Le Black Label Réserve, Champagne
(96382, 579 kr; Moestue, 1440 fl 10/2)
"Ung frisk Champagne..." G/VG.
(17/1 tillfogade jag "enkel", därav sänkningen med ett halvt tonsteg)
2016 Avondale La Luna, Sydafrika
(90088, 239 kr; Handpicked Wines, 4800 fl 17/2)
"God komplex Cab (Bdx?)..." VG.
Druvor: "Bordeaux-blend".
2015 Prado Enea Gran Reserva Muga, Rioja
(92247, 589 kr; Terrific Wines, 900 fl 17/2)
"Mörk rubin; djup smakrik frukt (Rioja?)..." VG.
Sparas gärna tio år. På Mugaprovning hos Terrific i höstas smakade jag även 2005. Suverän! (Den borde ha släppts nu...)
Hippa Torre Muga däremot (se "Konsekvens-test" nedan) görs för att drickas yngre.
(Tillfälligt sortiment)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 2/2
(Kommer 3/2:)
Räcker med ett par russin i tårtan så blir jag nöjd. Blint 2/2:
2018 Brunello di Montalcino Ciacci Piccolomini, Toscana
(95673, 429 kr; Tryffelsvinet, 5040 fl)
"Ljus; fin generös Nebbiolo/Brunello, rel mogen..." VG/MVG.
2021 Bonneterre Thierry Germain, Saumur-Champigny, Loire
(92047, 171 kr; Vintedge, 5400 fl)
"Mellanlila; ung smakrik 'Cabernet Franc'..." G/VG.
2014 Alte Reben Weingut Karthäuserhof, Mosel
(92799, 201 kr; Vintedge, 3600 fl)
"Lätt gulton; god smakrik Riesling (Alsace?)..." VG.
(Vinkällaren Grappe, Sthlm 25/1)
Min skörd efter tre timmars provande - ett vitt och ett rött. Blint 25/1:
2021 Clos Du Roy Roger Champault (76945, 249 kr; Johan Lidby), Loire. "Ung generös Sauvignon Blanc/Grüner Veltliner..." G/VG.
2018 Tenuta Rocca Barolo (59726, 379 kr; Philipson Söderberg), Piemonte. "Rel ljus; ung smakrik Nebbiolo (potential)..." G/VG.
(Blint är grymt. Vin nr 127 avfärdade jag med ett kort "stram rök". Visade sig vara Gaja Barbaresco 2019, för 1801 kr. Tänker du bjuda på den bör du göra det med etiketten välexponerad...)
Att du är konsekvent är ett viktigt krav på vinprovare. Att du inte om samma vin ena gången tycker si, andra gången så.
Ett sätt att testa sig är att prova samma Systemsläpp vid bägge prov-tillfällena. Blint, och med facitkoll först efter provning två.
Gjorde testet för ett antal år sen - och gav mig godkänt. Gjorde nu om det, med februarivinerna:
Viktigast var att min "såll" fungerade. Valde 17/1 ut exakt samma nummer som 12/1 (ofta med identiska noteringar - även vid mina två "felgissningar", på Bdx och Zin/Amarone...). Dock med ett val till: 2019 Torre Muga (92297, 699 kr; Terrific Wines, 600 fl 17/2), Rioja. "Ung frisk 'aussie'-mint/viol..." 12/1 fann jag här bara "stram frukt".
Bland agnarna skilde sig förstås en del noteringar, men inte mer än att jag beviljar mig provningsdispens för åtminstone året ut.
Fick en intressant fråga om mina betyg: "De få viner du rekommenderar pendlar normalt mellan G och VG. Innebär det att resten fått IG?"
Nej. IG-vinerna - som jag numera sällan nämner - är oftast begränsade. Däremot finns ett stort antal jag ser som "okej men ointressanta". Svaga G-viner, korrekta men inte köpvärda. Ibland kan det vara så att de helt enkelt är för unga för att kunna bedömas. Betyg: "?".
En av flera besläktade kommentarer till förra brevets PS "Om lycka":
"(...) Beträffande Din fråga kring lycka blir emellertid mitt svar en längre tids (för att inte säga kontinuerligt) vanedrickande av glada substitut, intermittent interfolierade av lyckorus..."
Din lyckolösning tolkar jag som att du blandar kvalitet, smågodis + understundom en och annan Mouton...
"Jag läste att du valde att avstå från att klä din julgran för att inte 'förnedra ett stolt träd'. Då är vi på jorden många trädmobbare..."
Inte bara mobbare. Vulgos!
"Vad tycker du om Paludan? (...)"
Modig man, som avslöjar muslimers fanatism.
En läsare ifrågasatte bloggens namn, "Artberg om Vin". Mycket här handlar ju om andra ting!
En gammal kritik jag har svårt att besvara. "Artberg om Allt Möjligt" vore kanske adekvatare - men inte så säljande...
"Din avdelning 'Mejl' är mycket underhållande, men man frågar sig om alla mejlen verkligen är äkta..."
Jag har berört det här tidigare. Med avsändaren utsatt skulle förstås trovärdigheten öka. Men jag ser mejlen som riktade till mig, inte till sajten. Och med en traditionell insändarsida (à la finewines) skulle jag förlora möjligheten att redigera (inte censurera, men korta ner).
"Hur man än vänder sig har man tummen i arslet." (Ökänd tänkare)
En bok man tyckte jag borde läsa var Björn Lindeblads bästsäljare Jag kan ha fel, om författarens erfarenheter från sjutton år som buddhistmunk.
Okej då, fördomar är till för att utmanas, här min fördom mot "gurusar".
(Har världen runt träffat många cerebrala knäppskallar, de knäppaste i Indien...)
Blev jag frälst? Tyvärr inte. Men även om mina fördomar bekräftades (rent filosofiskt mest snömos/fagert tal) är boken intressant som självbiografi. En lovande ekonom som plötsligt hoppar av och blir munk, sen tillbaka i Sverige först på dekis, så eftersökt föreläsare. Och till slut sjuk i obotlig ALS.
Finns tydligen en stor marknad för andlig snabbspis. Kommer att tänka på en annan popguru, Thomas Erikson, med boken "Omgiven av idioter". Även om Lindeblad känns klart ärligare och mindre cynisk.
Får ibland kritik för att använda onödigt svåra ord. Som januaris "kalamitet".
Mitt försvar är enkelt. Likt James Joyce (utan jämförelser i övrigt) är jag "ordbög", älskar ord.
Smaka på ordet: kalamitet. Samma rytm som i inledningen av Beethovens femma: taj-taj-taj-tà. Och hör hur mycket bättre det sitter i meningen än normalens "missöde" eller "olyckshändelse": "En måttlig kalamitet jämfört med världsundergång" (slutfrasen i brevets Bra ursäkt).
Jag läser om hundratrettiokilostjejen som trots läkarhjälp bara går upp i vikt: "Jag äter när jag är glad, och jag äter när jag är ledsen."
"Jag har en konstaterad ätstörning", förklarar hon.
Och vi har suputer, tablettmissbrukare, storrökare - som trots önskan om motsatsen fortsätter sitt självskadebeteende. "Jag är beroende!"
Som om jag kontinuerligt slog mig själv i huvudet med en hammare och sa att jag inte kunde sluta...
Jean-Paul Sartre - den "fria viljans" apostel, och som på foton vanligen sågs med en cigg - fick av sin läkare ett ultimatum: "Antingen lägger du av ditt rökande, eller också tvingas du amputera benen." Nästa dag valde Sartre att fimpa.
Så, vad skiljer Sartre och hundratrettiokilostjejen?
Vad är avgörande för vår förmåga att handla, att aktivt välja? Kön, vikt, ålder, utbildning, status, börd, kynne...
Välj själv.
PS Februari:
Vår hjärna är den ultimata leksaken. Med den kan vi drömma oss vart vi vill, i vilken roll som helst. Är jag obetydlig i livet kan jag i dagdrömmen bli betydande.
En fråga som ibland diskuteras är om vi i fantasin kan uppleva doft & smak. Kunde bespara oss stora utgifter...
Ofrivilliga dofthallucinationer finns, kallas fantosmi. Men handlar främst om odörer, à la olfaktiska mardrömmar. Min undring gäller om vi aktivt kan hallucinera dofter, dessutom angenäma.
Trots min skicklighet som dagdrömmare - har gjort många avgörande mål på Wembley - har jag tyvärr aldrig lyckats återskapa upplevelsen av en Pétrus -49 eller La Tâche -78. Men rent fysiologiskt borde det vara möjligt. Kanske med hjälp av tekniken.
Minns en scen i Matrix, där en man i virtualvärlden, med ett glas rödvin och en blodig biff, tårmilt säger: Jag vet att det här inte är på riktigt - men så gott!
@ IT-oskuldens insikt. Läser X min sajt!? tänker jag efter mejlsvar på en artbergomvin-rubrik där X nämnts. Men sen inser jag att X bara vanemässigt googlat på sitt namn - och fått upp mitt inlägg.
@ Systembolaget. SB-kramaren Jan Guillou i Aftonbladet 15/1: "En privatisering av Systembolaget skulle alltså slå sönder världens effektivaste, och geografiskt mest jämnt fördelade, distribution av framför allt vin."
Men han har missförstått en sak. Huvudfrågan är inte privatisering av SB utan avskaffande av Monopolet. Och på en fri marknad, hur skulle ett fortsatt statligt SB då fungera? Jag lät frågan gå vidare till en ekonomikunnig läsare och mejlkontakt:
"(...) Ska jag försöka sammanfatta tror jag SB kan få det tufft. Dagligvaruhandeln kommer nog ta en stor del av bulken och importörerna kan sälja exklusivare varor direkt till intresserade konsumenter. (...)
Kom på ett tillägg. Är inte otänkbart att staten 'bara' ger licenser för öl- och vinhandel. Då borde SB klara sig bättre. Även i detta fallet tror jag att ICA och Coop tar en stor del av bulken men en hyfsad volym av öl och vin kan nog SB få sälja till dem som ändå måste gå dit för att handla sprit..."
@ Dyrtider. Hur klarar sig vinälskare med snål pension? Själv väljer jag att avstå från livets nödtorft (mobiler, hemelektronik, Mallorca-resor, ny bil...).
@ Valfråga. Hur kan vi ha en statsminister som uppmanar till svassande för en despot? Svaret är väl som vanligt när det gäller politiker: Folk köpte grisen i säcken.
(Alex Schulmans kommentar i DN 16/1: "Kristersson hyllar Turkiets 'demokrati' och pissar på vår.")
@ Ingen gourmet. Rockaren Joakim Thåström i DN om sin konsumtion: "Jag har gått upp från viner på 70 spänn till 100 nu, ibland 120... Jag är aldrig på fina restauranger, jag är inte så intresserad av mat, men ibland måste man ju äta tyvärr."
@ Trodde jag åt och drack hyfsat. Så läser jag vad nördarna på finewines intog till nyår. Typ 6 svindyra viner + lika många extravaganta tilltugg. Är jag missunnsam? Ärligt talat: Nja...
@ Nästa brev - Mars 23 - kommer 1/3.