Nya viner 2/2
Nya viner 9/2, 16/2, 23/2
Mejl
Grym fråga...
"Flaskvariation"...
Gott gifte
PS: Pedofilernas seger
(Tillfälligt sortiment)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 14/12
Önskar jag kunde vara mer positiv, men dyrsnåla Nebbiolo och en halvtorr Frédéric Emile är inte mina val. En trio till tröst, blint 14/12:
2017 Avondale La Luna, Sydafrika
(90088, 261 kr; Handpicked Wines, 4800 fl)
"Rik syrlig 'Cab'..." G. Bdx-blend.
2022 Didascalie Muscadet Sèvre et Maine sur lie Batard Langelier, Loire
(93371, 171 kr; Budbreak, 4800fl)
"Ung ren stram syrlig frukt..." G.
Longrow Peated Springbank Distillery, Skottland
(92113, 652 kr; Moestue, 1200 fl)
"Ljusbrun; fin fruktig rökig whisky..." VG. 46%.
(Tillfälligt sortiment)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 23/1
Räcker med att jag hittar några få riktigt bra så blir jag nöjd. Som nu två goda (men helt olika) Cabernet Franc. Blint 23/1:
2021 The Mentors Cabernet Franc KWV, Stellenbosch, Sydafrika
(93287, 209 kr; Arvid Nordquist, 3600 fl 9/2)
"Djup rubin; rik inbjudande 'Cabernet Franc' (Nya världen?)..." VG.
2022 Langhe Nebbiolo Piero Benevelli, Piemonte
(93324, 219 kr; Panache, 3600 fl 9/2)
"Ljus; snäll läskande Nebbiolo..." G/VG.
2019 Brunello di Montalcino Ciacci Piccolomini, Toscana
(95673, 469 kr; Tryffelsvinet, 5040 fl 9/2)
"Stram 'italiensk' frukt (potential)..." G/VG.
2021 Franz Keller Spätburgunder Vom Löss, Baden
(93491, 259 kr; Johan Lidby, 1200 fl 9/2)
"Rel ljus; ren lätt rökig Pinot Noir ('utländsk')..." G.
2021 Sophenia Synthesis Malbec, Argentina
(90123, 269 kr; Philipson Söderberg, 1440 fl 9/2)
"Rel mörk; ung syrlig frukt (Nya världen)..." G.
Champagne J.M. Labruyère Prologue
(90323, 401 kr; Vintedge, 3000 fl 9/2)
"Ren frisk champagne..." G/VG.
2022 Conde Villar Alvarinho Superior, Vinho Verde, Portugal
(92446, 189 kr; Arvid Nordquist, 6000 fl 9/2)
"Gulton; ung rik 'Grüner Veltliner'..." G/VG.
2021 Weingut Keller Riesling von der Fels, Rheinhessen
(93831, 347 kr; Origo, 1788 fl 9/2)
"Gulton; ung syrlig Riesling..." G/VG.
Caol Ila Distillers Edition, Islay
(41280, 741 kr; Diageo, 3200 fl 9/2)
"Ljusbrun; rik fruktsyrlig whisky + eld..." VG.
(Två blinda whisky, första reaktion efter facit: Fan, en japan som slår en Caol Ila! Sen upptäckte jag att Systemets nummer var omkastade. Bra att ana ugglor...)
2018 Domaine de la Commanderie Chinon Tradition, Loire
(94423, 241 kr; VinTillMat, 1200 fl 16/2)
"Mörk; stram god Cabernet Franc (Loire)..." VG.
2020 Menegola Walter Valtellina Superiore Sassella, Lombardiet
(90532, 229 kr; Panache, 1800 fl 16/2)
"Ljus; ung frisk Nebbiolo..." G/VG.
2018 La Mina Single Vineyard, Ribera del Duero, Spanien
(90139, 275 kr; Morning Star, 600 fl 16/2)
"Mörk; rik Nya världen-frukt..." G/VG.
2020 Weingut Markus Molitor Wehlener Klosterberg, Mosel
(94221, 239 kr; The WineAgency, 1920 fl 16/2)
"Snäll halvtorr Riesling..." G.
Från släppet 23/2 köper jag ingenting. (Möjligen var jag lite trött efter att först ha provat släppen innan)
Får ibland frågor om p-ordet, om jag aldrig i mina bedömningar väger in "prisvärdhet". Jo, ibland är det förstås ofrånkomligt. Som en Cava 23/2 jag blint sammanfattade som "snällbubbel". Hade kanske rekommenderat den om den kostat en hundralapp. Nu kostade den absurda 399 kr...
"Du talar om folk som 'felaktigt hävdar att ett vin är korkat' [Dec 23]. Men mycket vanligare är väl motsatsen, att folk okritiskt sväljer TCA..."
Det är riktigt. Men här finns mindre anledning att bråka. De här gökarna är ju inga besserwissrar, bara lyckligt okunniga.
"I ditt PS Januari säger du att förr t.o.m. 'högt bildade' var okunniga om vin. Jag vill påstå att föga har förändrats, att så är normalfallet även idag..."
Jag säger inte emot. Även om jag tror att det idag - med ämnets ökade status - är fler som påstår sig kunna vin.
"När du dissar 'den här sporten att sniffa så många associationer som möjligt' [Dec 23], är det en pik till finewines vinprovare? Kanske du är avundsjuk på hans många likes..."
Sporten har funnits så länge jag kan minnas. Och många gillar uppen-barligen att läsa den här typen av vinkritik. Själv finner jag dessa upp-räkningar av halva växt- och mineralriket mest förvirrande. Känns godtyckliga, "spåniga", säger mig väldigt lite om vinet. Dessutom okränkbara. Hur bevisar man att vinet inte doftar fläder eller nyplöjd åker?
"Jag har vänner som ifrågasätter din kompetens, lite för ofta du missar viner som generellt fått höga poäng. Håller inte helt med dem, men vad svarar du själv?"
Jag är ibland avundsjuk på golfspelare. Som sådan kan du visa upp klara siffror på ditt kunnande. Singelhandicap säger att du är god amatör, ligger du på plus är du proffs. Jag skulle förstås kunna hänvisa till att jag provat Systemsläppen i 35 år och då borde ha lärt mig en del - men finns golfspelare som spelat lika länge och ligger kvar på handicap 30. Så bättre tiga än illa fäkta.
"I senaste brevet hotar du med att lägga ner om läsarna sviker. Låter lite uppgivet..."
Tack för att du ser det som ett "hot" och inte som ett löfte...
Sista mejlet får egen rubrik:
"Om Systembolaget inte hade sina 'utsläppsprovningar', vad skulle då hända med er vinskribenter? (...)"
Jo, en fråga som dryftas ibland. Kvar blev de stora - med bredare läsar-grupper - som nu i ökad grad skulle få nyheter hemsända. Banden mellan importör och skribent skulle stärkas, mut- och bjudresor ta ny fart. Och den journalistiska integriteten ytterligare försämras.
Surt sa räven? Rönnbär är sura. Kommersialismen grym.
Drack nyss hemma ett vin rekommenderat av Budbreaks Petter: 2019 Barolo Brunate, Claudio Boggione. Initialt choklad/kaffe, sen hela Nebbiolo-köret med tjärad brygga, höstlöv osv. Unga men lena tanniner, läckert.
Kom sen på att jag testat vinet tidigare, på Systemet i höstas (nyhet 10/11), och blint avfärdat det som "syltigt". Och efter facitkoll lätt chockats, inget vin pålitliga Budbreak borde ha valt.
Jag skyr ordet "flaskvariation" - kan lätt missbrukas - men frågan är om inte Systemflaskan haft ett läckage, som fått den att snabboxidera. Tyvärr omöjligt att bevisa i efterhand, men önskar nu att jag på Systemet begärt in en ny flaska.
Finns problem som inte skulle göra sig i dagspress. För exklusiva.
Hade en 2013 Pinot Gris Grand Cru Furstentum, Alsace, som jag för några år sen smakat på en agentprovning. Stor och ljuvlig - men halvtorr. Hur matchar man den till mat?
Löste problemet till trettonhelgen, med en variant på canard à l'orange, apelsinanka. Kollade recept på nätet, men fann dem för krystade, med kokad sockerlag osv. Valde enklast möjliga. I en smörad form la jag kycklingbröst, som jag fuktat med olivolja, saltat och pepprat och toppat med skivor av jul-edamern. Rikligt med grädde, lite rom plus saft och rivet skal från en blod-apelsin. Överst en knippa färsk timjan. In i ugnen.
Senare:
- Tager du denna Poulet à l'Orange till din äkta maka?
- Ja.
- Tager du denna GC Furstentum till din äkta make?
- Ja.
- Då förklarar jag er man och hustru.
PS Februari:
Verkar som om de gamla smakskolorna "nekrofiler" kontra "pedofiler", med favorisering av gamla resp unga viner, alltmer blivit en generationsfråga.
Vi äldre, uppfostrade med mogna viner, är förstås förlorarna. Har svårare än yngre att anpassa oss till en värld där bättre viner normalt släpps som kart.
Som med HC Andersens äkta näktergal kontra den konstgjorda. De som minns den förra har lite svårt för den senare: "Det klinger smukt nok, det ligner ogsaa, men der mangler noget, jeg veed icke hvad!"
Vad som saknas är komplexitet. Förmågan att gripa, frambringa Taarer.
I sagan kommer den äkta tillbaka, och räddar kejsarens liv: "Tjenerne kom ind for att see till deres döde Keiser; - - jo der stode de, og Keiseren sagde: 'god Morgen!' "
Verklighetens kejsare fick leva på minnet.
@ Läsarmejl. Tillfrågas ibland hur många jag får. Från vanliga läsare som mest ett par i veckan. Merparten är från "falska läsare", massutskick som återkommande upprepar att de just upptäckt min sajt och finner innehållet "amazing", men... Så kommer reklamerbjudanden jag sen länge slutat läsa. (Men några måste köpa nyset, annars skulle det väl inte fortsätta...)
@ För att försäkra mig om att jag fortfarande hade smaken i behåll - diskre-pansen mellan mina betyg och mina kollegors började oroa - öppnade jag till nyår en Jacques Selosse Substance jag haft liggande en tid. Osannolikt god! Även en 2006 Ch d'Angludet gladde. Lång, lagom övermogen.
@ Såg att vårt kanske sista klassiska lärdomsorakel, Carl-Göran Ekerwald, fyllt hundra. Skrev en gång ett beundrarbrev till honom ang hans bok om Horatius. Hade bara en invändning, som gällde hans undring varför Sjostakovitj inte hoppat av i väst (en av hans många trevliga utvikningar). Generöst medgav han: "Och vad Du säger om Sjostakovitj och hans förakt 'för västs masskulturella vulgaritet' är en sanning som borde ha kommit med." Gammaldags honestas.
@ Ett annat av tipsen från Petter (jfr ovan): Tedeschis 2020 Amarone della Valpolicella Marne 180. Stor rik frukt (16,5%), ändå härligt frisk. Satt fint till en snabbstekt entrecôte (med vitlök och rosépeppar).
@ Smart:
- Jag har ett viktigt budskap till mänskigheten, hur ska jag få folk att fatta? Jo, nu vet jag - jag kastar soppa på Mona Lisa, då kommer de att hålla med!
@ Nästa brev - Mars 24 - kommer 1/3 (då jag bl a testar min "kompetens").