Hans Artberg om Vin

Meny

Januari 21

 

 

För ett år sen skröt jag om mitt "vinsvinn", mängden vin jag spottat under 2019: "borde räcka till att intoxikera halva Pakistan". 2020 krympte det rejält - sänkte väl högst en mindre bergsby...

    Spännande att se vad 2021 kan bära i sin spottkopp. Bättre nytt år?

 

***

 

Provning Beställningssortimentet m m

Mejl

Fobier

Tidningen Törst

Damdricka

PS: Nedkast

 

 

Provning Beställningssortimentet m m

(vinkällaren Grappe, Sthlm 9/12)

 

Som jag sagt tidigare så är det väl inte alltid de vassaste vinerna i lådan som skickas till de här provningarna. Blint valde jag 7 av 135. Ingick även några från Systemets tillfälliga nyheter i januari, fann där en rekommendabel (nr 8).

    2018 Fritz Haag Riesling (78149, 159 kr; Vinovativa), Mosel. "Exemplarisk ung Riesling..." VG.

    2015 Tenuta Buon Tempo Brunello di Montalcino (75067, 359 kr; Handpicked Wines), Toscana. "Rel ljus; ung 'italiensk' frukt (Brunello/Barolo)..." VG.

    2016 Montecastro Cosecha (79493,259 kr; Gastrodev), Ribera del Duero. "Inbjudande frukt, lång/kryddig..." VG.

    2017 Black Stallion Limited Cabernet Sauvignon (75159, 599 kr; Ward Wines), Napa. "Mullig Nya världen-Cab..." VG.

    2019 Baglio di Grisi Nero d'Avola (83207, 169 kr; Spring), Sicilien. "God ung 'Syrah'..." G.

    2016 Barolo Buon Padre Viberte Giovanni (72682, 374 kr; AMKA), Piemonte. "Rel ljus; stram ung Nebbiolo, potential..." G.

    2018 Raats Dolomite Cabernet Franc (84347, 189 kr; Lively Wines), Stellenbosch, Sydafrika. "Stram frukt/'flinta'..." G.

    2016 Kelman Touriga Nacional (92002, 205 kr; Wine Group, 2400 fl 26/1), Dão/Portugal. "Mörk; ung djup frukt..." G.


 

 

Mejl

 

"Har du någon favoritaperitif?"

    En tidsstudieman skulle säkert få det till Ballantine's on the rocks.

 

"Skulle vara intressant att höra hur du 'bevisar' din satslogik i julbrevet [Enologik]..."

    Det enklaste och mest pedagogiska sättet (som jag använde i min filosofiundervisning) är att arbeta med mängdcirklar. Julexemplet var implikationen "Smakar det så kostar det" (om p så q). Vi ritar en större cirkel som omfattar mängden av allt som kostar (q). I den inskriver vi en mindre cirkel som står för mängden av allt som smakar (p). Om det smakar hamnar du automatiskt i i cirkeln för det som kostar. Om det inte smakar, kan du fortfarande hamna i cirkeln för det som kostar - men också utanför den. Om det kostar, kan du hamna i cirkeln för det som smakar, men också utanför. Om det inte kostar hamnar du med nödvändighet också utanför cirkeln för det som smakar.

    (I läroböcker brukar en annan bevisvariant användas: "Tabellmetoden". Jag föredrar dock mina cirklar.)

 

"Jag läste din 'logikövning' i december men vill invända: visst kan vinet smaka utan att kosta!"

    Jag härledde vad som följer logiskt av premissen ("Smakar det så kostar det"). Med din invändning har du underkänt premissen. Hävdar du i stället "Om det inte smakar så kostar det inte" (dvs "Kostar det så smakar det") kan det mycket väl smaka utan att kosta. Men du kan då få problem med den logiska följden att vinet om det är dyrt med nödvändighet är gott...

    (Vi kan också lämna satslogiken och låta premissen vara en sannolikhet, byggd på generalisering/induktion, som medger undantag: "Goda viner är vanligen dyra". Jag tror det är så du tänkt.)

 

"Hade rätt på alla frågor i decembers frågesport (även på fråga 4!). Får man inget pris?"

    Jo, oändlig ära.

 

Två besläktade mejl. Trevlig läsning (som det brukar heta i reklamutskick jag får): 

    "I ditt novemberbrev beskyller du arrangörerna av de privata nyhetsprovningarna - två kvinnliga kolleger - för 'nepotism'. Ett nytt artbergskt lågvattenmärke..."

    En mindre laddad synonym är "kompispolitik". Helt naturlig om antalet provplatser är begränsat och du har makten att fördela dem. Sådan är privatvärlden, sträng, kotteristisk.

    "Finns det längre någon som tar artbergomvin på allvar? Dina ständiga tjuvnyp mot kolleger tyder på begynnande Alzheimer (...)"

    Om oanpasslighet tyder på Alzheimer torde jag vara född med åkomman. Redan när jag gjorde lumpen rimmade en kompis (som skrev verser om oss alla på luckan):

    Käringen mot strömmen

    våran Artberg är

    varhelst han visar nosen

    befälena dom svär.

 

 

Fobier

 

En läsare undrade om min aversion mot boxviner. "Finns idag många bra!"

    Jag har inga problem med BiBs. Bara jag slipper smaka. Men finns annat...

 

Listan är oändlig. Du kan förfasas av att se blod, spindlar, sprutor, könsord, muhammedhundar, kött, n-ordet, hissar, damm...

    Min skräckis är möjligen mer exklusiv. Ses ständigt i moderna filmer och TV-serier: folk som dricker vin men saknar vett hur man håller i glaset. Med svettig hand greppar man kupan. Förstrött, mingelslappt. Eller värre: med kännarmin. Clever Trevor...

    Filmcensuren togs bort 2011. Kanske dags för comeback?

 

 

Tidningen Törst

 

För ett år sen startade Maria Collsiöö (som också håller i provningarna på Grappe) en ny vintidning, Törst.

    Har nu äntligen kollat den, senaste numret 6, om Portvin (tidigare teman: Bordeaux, Bubblor, Spanien, Terroir, Kooperativ; nästa blir Monopol).

    En klart annorlunda vintidning, utan de vanliga färgfotona på mat & flaskor. I stället en smart tecknad design, ofta med individfokus.

    Textinnehållet försöker hänga med, med mer personligt skrivna alster. Om konventionellt och okonventionellt, historia, årgångar, måltider, möten, tillverkning...

    Lovvärt. Men för verklig läsglädje - matchande designen - hade kanske behövts skribenter av annan kaliber, typ Lars Torstenson och Carl-Johan Malmberg. (Finns en skribent i numret som sticker ut, gästkrönikören Johan Stenström. Men så är han också litteraturprofessor...)

    Hursomhelst: en fräck utmanare.

    Prenumererar gör du på torst.se.

 

 

Repris 

Damdricka

 

Vi har alla vår syn på livet. Och på dess njutningar.

    En vinexpert i Malmö jag känner brukar ibland guida på bussresor till Bordeaux och Bourgogne. Vid en av turerna var chauffören en stor gladbarkad Ricky Bruch-typ med passionerna bussar, öl och kvinnor. Vin såg han mest som uppmjukningsvätska för de senare.

    Min kompis brukar alltid smyga med sig lite godis hem, och den här gången hade han fått tag i en raritet, Ch de Meursaults superexklusiva vita bourgogne Grand Cordon, närmast oåtkomlig på marknaden. Han hade köpt den av slottsägaren.

    Under hemfärden råkade han visa flaskan för busschauffören, som höll upp den, vägde den några sekunder och sporde:

    - Är det en musöppnare?

      (Hans Artberg: Kantbollar)


 

 

PS Januari:

Nedkast

 

För mina "korta vinbeskrivningar" får jag både ris och ros.

    Min upplevelse är att ju längre beskrivningar, desto grumligare bild. När du lämnar det omedelbart spontana blir det lätt "konstruerat". Inte längre beskrivning av dina intryck utan uppvisning. "Så här många associationer kan jag vaska fram!"

    Försöker du sen också skapa snygga "cits" och metaforer finns risk att det blir amatörpoetiskt.

    Risken i mitt fall är att det i stället blir platt. Torftigt, för "allmänt".

    Mitt försvar är att viner - även de goda - ofta är ganska lika. Finns ingen anledning att krysta fram skillnader som inte finns. Men när de skiljer ut sig hoppas jag hitta det: fat, flinta, smör, kaffe, bröd, distinkta druvaromer....

    Egentligen är "beskrivningar" fel ord för mina omdömen. Jag kallar det hellre nedkast, snapshots. Så snabba att jag inte hinner efterkonstruera.

    Jo, och så provar jag ju blint. Silar snacket. Öppet får du massor av infall redan av vinnamnet.

 

 

PPS

 

@   Systemets skribentprovningar är som bekant tills vidare inställda. Men 26/1 släpps två viner jag kanske köper oprövat: 2018 Un Jour Clos d'un Jour (95320, 235 kr; 2160 fl), Cahors, och 2017 Croze Hermitage Alain Graillot (95183, 268 kr; 5400 fl), Rhône.

      (Se också "Provning Beställningssortimentet m m")

@   Av snäll släkting fick jag i julklapp några öl från sörmländska mini-bryggeriet Adolfsberg (ännu inte kommersialiserat). Strålande, med kodordet "friskhet". Önskar tillverkaren Rune Mårtensson allt gott - även om han inte orkar utmana tillståndsbyråkraterna...

@   À propos. Den förträfflige Johan Stenström ovan (tidningen Törst) tycks glädjande inte vara släkt med den mindre förträfflige professorn Thure Stenström, en akademikerknodd jag hade en del kontroverser med på det mörka 60-talet...

@   - Minns du den tiden Jarnis, sa Fylking. När man fortfarande kunde stava till busens namn? Och fatta vad han sa?

      (Leif GW Persson: En annan tid, ett annat liv, 2003)

@   Ingen jul utan de här tomtarna, i rött resp blått. Vänsteryttern som vill förbjuda Kalle Anka ("kapitalistsmörja") och högeryttern som vill förbjuda Karl-Bertil ("socialistdynga").

@   Inkonsekvent. OM det gick att fuska i amerikanska valen skulle väl Tricky Trump vara den första att utnyttja det...

@   Mannen som kom in från kylan: - De där kåråna som alla pratar om, va ä dä?

@   Nästa brev - Februari 21 - kommer 1/2.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2022 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB