Vad skiljer vinprovare från andra? Vi spottar mer än vi dricker.
Om vi drack det vi spottar bloggade vi post mortem.
God fortsättning!
***
Nya viner 19/1 och 26/1
Provning Beställningssortimentet
Mejl
Ju enklare ju godare...
Etikettsfråga
Anlagstest
En vinexpert...
Händelse vid vatten
PS: Pionjärdröm
(Tillfälligt Sortiment)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 14/12
Som man säger: Mycket tjut för lite ull. Väljer här 5 av 56, plus en whisky.
Största besvikelsen var släppens Nebbiolo-viner, särskilt Gajas 2020 Barbaresco (2297 kr), helt stum.
Blint 14/12:
2021 Domaine Grand Veneur Les Champauvins Alain Jaume, Rhône
(93204, 171 kr; Hermansson, 6000 fl 19/1)
"Ung smakrik frukt (sydfrasse?)..." G/VG.
2022 Carl Loewen Riesling Alte Reben, Mosel
(92492, 197 kr; Wine Stain, 1794 fl 19/1)
"Gulton; ung fin syrlig Riesling..." VG.
Benromach Peat Smoke First Fill Sherry Cask Finished 2014, Skottland
(41541, 682 kr; Symposion, 2400fl 19/1)
"Mellanbrun; smakrik frukt/rök/eld (whisky)..." G/VG. 46%.
2020 Côte-Rôtie Améthyste Vignobles Levet, Rhône
(92336, 681 kr; Johan Lidby, 168 fl 26/1)
"Ung stram frukt/krydda (potential)..." G.
2020 Carusu Terrazze dell'Etna, Sicilien
(92623, 171 kr; Divine, 21000 fl 26/1)
"Rel ljus; ung djup 'italiensk' bär..." G.
2021 Seghesio Cortina Zinfandel, Kalifornien
(93719, 501 kr; Johan Lidby, 1200 fl 26/1)
"Ung inbjudande frukt/'vanilj'..." G.
(Vinkällaren Grappe, Sthlm 6/12)
Av mina få blindval var merparten insmugna TS. Nämner här två från kommande släpp (jfr ovan). Och på BS en tysk och en tawny.
2021 Seghesio Cortina Zinfandel (93719, 501 kr; Johan Lidby), Kalifornien. "Ung generös smakrik frukt...". G/VG.
2020 Côte-Rôtie Améthyste Vignobles Levet (92336, 681 kr; Johan Lidby), Rhône. "Rubin; ung komplex frukt/fat/kaffe (potential)..." G/VG.
2022 Haardter Bürgergarten Riesling Erste Lage Von Winning (56446, 299 kr; Intermondi), Pfalz. "Gulton; ung frisk syrlig Riesling..." G/VG.
Taylor's 20 Year Old Tawny Port (78992, 499 kr; Vinunic). "Rel ljus; syrlig läcker 'tawny'..." VG.
"Din PPS-satir om utbildning [Nov 23] fångar Sverige i ett nötskal. Den här slappa bristen på krav. På skolelever, på invandrare, på politiker..."
Finns även "oskrivna" krav som nu försvunnit. Gällande normal anständighet. Minns när jag som ung fotbollsfan gick på bortamatcher (nuvarande gärsgårdslaget IFK Eskilstuna spelade då i allsvenskan). Man stod mitt bland hemmafansen, när IFK gjorde mål jublade man och ingen förtörnades. Idag hade man stenats.
"Du är avundsjuk på Mikael Mölstads 'folkgunst' [Nov 23]. Gäller det även hans Ego?"
Nej, här klarar jag mig med det jag har.
En läsare undrar varför jag i mina rekommendationer har så få vita: "Är det så att du har en preferens för röda viner?"
Nej, nästan tvärtom. Stora vita bourgogner och Grand Cru från Alsace kan göra mig lyrisk. Problemet är bara att jag alltmer sällan möter dem...
"Jag funderade lite på det du skrev om priserna på de högst rankade vinerna. Jag har inte råd med dessa viner så jag har aldrig smakat dem. Men jag undrar om det inte borde finnas riktigt bra viner som är undervärderade i länder och regioner som inte har samma status. Det är där jag letar främst. Tyskland och Loiredalen tycker jag verkar undervärderade när det gäller kvalité. Med klimatförändringar så kommer det ju oundvikligen förändras vilka lägen som är bäst och duktiga vinmakare finns det ju överallt (...)"
Jo, goda outsiders är kanske lösningen. Viner som ännu inte slagit i pris-taket. Men så finns åldersaspekten. Det här att viner idag släpps för unga. Unga viner kan vara hur goda som helst - men är aldrig Stora. Saknar tertiäraromerna, som ger ärg och komplexitet. Faran är att dina goda "undervärderade" idag dricks upp innan de hunnit visa sin potential...
Svar direkt: "(...) Kanske man skulle skapa subventioner till nya ambitiösa vinbönder så att de kan få ut maximalt av sina vingårdar och så att de har råd att hålla på vinerna tills de är mogna. Detta hade jag velat att min alkoholskatt skulle gå till."
Bra idé! Idag är det nästan bara i Rioja man släpper vinerna mogna...
Sista mejlen får egna rubriker:
"Har du någon favoriträtt?"
Coola klassikern är mörad tournedos (från Ekängens köttdisk i Eskilstuna), stekt på hög värme två minuter per sida. Skyn reds sen med vin och persilja. Tillbehör enbart vitlökssmör och en fräsch insalata mista. Sist drack jag till det Kanonkops prestige Paul Sauer 2015.
Favoriserad förrätt: kronärtskocka. Kockas med citronklyfta och buljong-tärning ca 50 minuter. Kyls av och ställs - om du delar den med din käresta - på ett fat mitt emellan er. Strippas sexigt på bladen inpå bara bottnen. Bladen dras genom er individuella vinägrett - olivolja, vitvinsvinäger (gärna Volpaia), saltsträng - och läggs tillbaka runt skockan (världens vackraste skulor!). Bottnen rensas från skägget, delas och äts från vinägrettfatet.
Till skockan dricker jag Les Lauzeraies.
Problemet att beskriva vin är ett återkommande dryftesmål på min sajt - ofta initierat av läsarmejl. Senast fick jag frågan om att prova med etiketten dold kontra synlig. Skillnad?
Helt avgörande för mig är just om beskrivningen sker blint eller öppet. Låt oss säga att du blint hittar Cab, med generös frukt som indikerar Sydafrika, och strävhet/fat som indikerar ungdom. Din beskrivning kommer då att innehålla de uttrycken. Även om det inte helt stämmer med facit ger det en vink om hur vinet smakar.
Men, anta att det stämmer. Öppet måste du nu uttrycka dig annorlunda - annars blir det rundgång. Ung Cab från Sydafrika som smakar ung Cab från Sydafrika. Du måste associera. Frukter, blommor, kryddor. I värsta fall kommer du att "hallucinera", rakt av hitta de intryck etiketten antyder. Ett berömt exempel är när man i gamla Allt om Mat & Vin prisade ett Gaja-vin för dess fina Nebbiolo-ton. Problemet var bara att vinet var hans Darmagi, på Cabernet. Producentnamnet lurade sinnet.
Kort sagt: blint är enklare. Bar' å åk.
À propos "musikalitet" (jfr Mejl dec 23) erinrar jag mig scenen i Pretty Woman där Richard Gere tar med Julia Roberts på opera (lämpligt nog Verdis La Traviata, som ju handlar om en prostituerad). Gere förkunnar om genren att antingen är man ljum - eller också förlorad för evigt.
När han vid det mäktiga slutet ser henne gripa hårt om balkongräcket förstår man att hon klarat provet.
Utdrag från grym satir av Lars Torstenson, Vinifierat 17/12 (likheter med mitt PS Dec 22, Din nya vinspalt, är säkert tillfälliga):
"(...) Varje lördag förväntas jag tipsa om ett vin och varje gång monopolet gör ett 'släpp', alltså lanserar ett urval nya produkter i sitt sortiment, gör jag en bedömning av dem och tipsar de villrådiga prenumeranterna – då mina tips anses särskilt värdefulla ligger de bakom en betalvägg, varför endast prenumeranter kan läsa dem – om vad de med fördel ska sikta in sig på när de besöker den lokala monopolbutiken nästa gång. Jag gör detta eftersom jag är en vinexpert. Sommelierutbildad och medlem i Munskänkarna. Jag kan alltså mina saker. Dessutom prenumererar jag på det tyska vinmagasinet Alles über Wein. Jag pratar förvisso inte tyska men det vittnar ändå på något vis om hur seriöst jag tar på det här med vin. (...)
Jag läste noga på etiketten till det första vinet och googlade upp det i min telefon – en ett par år gammal iPhone, som jag, inte utan att känna tillfreds-ställelse, lyckades bemästra med en hand – och fick på så vis en hint om vad jag skulle tycka om drycken. (...)
Nästa steg blev att prova vinet. Således tog jag en klunk, sköljde runt vinet brutalt och högljutt, jag gör så för att det ska verka som att jag har en över-lägsen munteknik som låter mig hitta små smakförnimmelser som går andra förbi, och svalde med en belåten klunk. Smakade surt och strävt som alla andra rödviner. Jag hittade därför på att det hade en inbjudande doft av röda och mörka bär och, som jag läst på google att vinet lagrats på ek, ett fint inslag av ek."
En man - inte jag, utan en bekants bekant - passerar sent Fors centrala gångbro över Eskilstunaån. Halvvägs möter han en yngling som drar kniv och uppmanande sträcker fram handen för att få hans pengar. Mannen böjer sig ned med sken att söka i sin axelväska, men tar i stället ett snabbt grepp om rånarens ben och hivar honom över räcket. Plask. Går sen raskt vidare hemåt.
Av rädsla för mordåtal väljer han att inte larma. Han fruktar också hämnd från killens gängkompisar. Men varje dag kollar han tidningen. Något uppflutet lik? Efter en tid förstår han att killen nog klarat sig, och försöker glömma.
Hur hade jag själv agerat? Jag är rädd att man inte vet förrän det händer.
PS Januari:
I slutet av 60-talet läste jag i Uppsala - för den lärde rabulisten Teddy Brunius - ämnet estetik. En filosofi omslutande alla konstarter (nu även den nymornade genren film). Men var gick gränsen? Kunde här också dryftas doft & smak, oenologi?
Det här var frågor jag som nyglad vinintresserad funderade över när jag skulle välja tema för kursens obligatoriska föredrag. Vore fräckt att pionjär-föreläsa om vin!
Men. Insåg snabbt att mina kunskaper var för klena. Och i än högre grad förstås hos mina kurskamrater. Vid den här tiden visste normalt inte ens högt bildade något om Bacchi brygder.
Valde att i stället tala om Stravinsky och hans bok Musikalisk poetik. Men jag undrar fortfarande vad salig TB hade sagt om jag föreslagit vin-temat. Med provsmakning...
@ À propos kändisskap. Min önskan är inte att maximera besöksfrekvensen (hur nu det skulle gå till), bara att ha så många läsare att skrivandet fort-farande känns meningsfullt. Hamnar besöken under den gränsen får sajten somna.
@ À propos förra brevets nattliga vinprovarmara. En variant är att man kommer till en provning man är anmäld till - men inga finns där. Varken viner eller ansvariga...
Eller att vinerna finns där - men inte för mig, bara för "insiders".
@ À propos Darmagi - och priser. Minns när jag på 80-talet besökte Gaja och av hans vinmakare visades runt i vineriet. Tyvärr, beklagade han, hade han inte tid att ordna provning, så i stället fick jag med mig ett gäng flaskor, bl a Darmagi. Svårt att tänka sig idag, bara Darmagi kostar nu dryga 5000 kr...
@ Bjöds under julen på en blind avec. Ljusbrun, mycket komplex. Första tanken var whisky - men för söt. Andra tanken rom - men för torr. Men jo, naturligtvis: fin stram cognac!
Stämde. En äldre Grönstedts.
Slutsats. Om man blandar whisky och rom får man cognac.
@ Fick reprisfrågan vad jag tycker om elsparkcyklar. Och kom på att det väl egentligen inte är cyklarna det är fel på utan brukarna (jfr mobiltelefoner). 50% här är totalidioter. Åldersgräns skulle tyvärr inte lösa nåt, dårarna finns av alla datum.
@ Ska vi sammanfatta 2023 är jag rädd att det blir med ett citat från Auschwitz-överlevaren Irene Weiss: "Jag ser mänskigheten i stort som ett djur. Ett grymt djur."
@ Nästa brev - Februari 24 - kommer 1/2.