Hans Artberg om Vin

Meny

Juli 22

 

 

Nya viner 8/7 och 22/7

Provning Beställningssortimentet

Mejl

Köpa oprövat

SB vs Winefinder

PS: De glada undantagen

 

 

Nya viner 8/7 + 22/7

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 16/6

 

Hyfsad juliskörd, 10 av 43. Blint 16/6:

 

2018 Protos 27, Ribera del Duero, Spanien

(91243, 239 kr; Viña Española, 4800 fl 8/7)

    "Djup ung frukt, lång..." VG.

2019 Marchand & Burch Mount Barrow Pinot Noir, Australien

(93448, 339 kr; Ecope, 600 fl 8/7)

    "Rel ljus; fin mogen Pinot Noir (Bourgogne?), inbjudande diskret sötma (Nya världen?)..." G/VG.

2019 Heartland Director's Cut Shiraz, Australien

(95897, 199 kr; Mondo Wine, 6000 fl 8/7)

    "Mörk; stram mint/lingon (Australien?)..." G.

2021 Soltész Egri Csillag Selection, Ungern

(92149, 120 kr; Brandpartners, 8000 fl 8/7)

    "Ung ren Sauvignon Blanc..." VG.

    5% SB (+ 7% Chardonnay, i övrigt lokala druvor).


2019 Casanuova di Nittardi Chianti Classico La Doghessa, Toscana

(93628, 199 kr; Handpicked Wines, 3600 fl 22/7)

    "Fin 'italiensk' frukt (Sangiovese?)..." VG.

2021 Plateau des Chênes, Lirac

(92517, 159 kr; Swedish Wine Cellar, 15000 fl 22/7)

    "Mörk; djup Nya världen-frukt (Zin?)..." G/VG.

    Sorry - Rhône, Syrah/Grenache.

2015 Viña Ardanza Reserva La Rioja Alta, Rioja

(93738, 37cl 169 kr; Winepartners, 2400 fl 22/7)

    "Mogen 'gammaldags' rioja..." G/VG.

2015 Grongnet Special Club, Champagne

(92511, 439 kr; ChampagneHuset, 1200 fl 22/7)

    "Smakrik champagne, lång..." VG.

2020 Dr Loosen Erdener Treppchen Riesling GG Alte Reben, Mosel

(92388, 339 kr; Vinunic, 600 fl 22/7)

    "Ung trevlig Riesling..." G/VG.

2020 Sumaridge Chardonnay, Sydafrika

(96026, 199 kr; Giertz, 6000 fl 22/7)

    "Gulton; ung fatig Nya världen-Chardonnay..." G.


 

 

Provning Beställningssortimentet

(vinkällaren Grappe, Sthlm 8/6)

 

Nöjer mig med 3 vita. Blint 8/6:

    2021 Kratos Luigi Maffini (56869, 194 kr; Handpicked Wines), Campania. "Ung ren syrlig 'Grüner Veltliner'..." G/VG. Druva Fiano.

    2019 Osterberg Grand Cru Riesling Louis Sipp (70326, 375 kr; Terrific Wines), Alsace. "Lätt gulton; mullig Riesling (Alsace)..." G/VG.

    2021 Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve (85258, 119 kr; Philipson Söderberg), Alsace. "Lätt gulton; snäll frukt (Pinot Gris?)..." G.

 

Om ett av de vita skrev jag "Ung ren enkelgod bourgogne" - varför rekommenderade jag inte det? Hade jag gjort för en prislapp under 200 kr. Nu kostade det dryga tusen. (2018 Meursault-Blagny 1er Cru La Piece Sous Le Bois, Comtesse de Chérisey)

 

 

Mejl

 

"Du är ju en skicklig stilist, märkligt att dina vinbeskrivningar då är så prosaiska..."

    "Poetiska" vinbeskrivningar sker alltid öppet. Provar man blint blir man mer återhållsam, matter of fact. Dessutom: provar du stora kvantiteter har du inte tid att sväva ut.

 

"Vad tror du IOGT skulle säga om McEwans vinpimplande foster?" (se Junis "Prenatalprovning")

    Kan inte tänka mig annat än att de skulle impas av ynglets goda smak (Sauvignon Blanc från Loire, inte från Nya Zeeland).

 

"Du är kritisk mot rosé, vad tycker du då om kritikerhyllade Minuty?

    Syrligt okej sköljvatten.

 

"Du har erkänt att du 'redigerar' dina läsarmejl. Vågar du ta in det här oredigerat?

    Flera i branchen jag talat med ser dig som en patetisk föredetting, som förtalar sina kolleger liksom mångparten viner han provar. Med sitt blindprovarskryt och kultursnobberi försöker han också verka lite fiinare än vi andra. Sagt i all välmening."

    Jag rättar aldrig åsikter, bara eventuella språkfel. Det enda jag skulle ha ändrat i ditt mejl är felstavningen av "bransch". Okej, you can't please them all. Men jag vet också flera i branschen som säger sig uppskatta mig (även om de flesta idag förstås inte känner till mig - vilket du har godheten att inte antyda...).

 

"Under 'Tycken' fördömer du motorgräsklippare. Men det är ju vad de flesta idag har..."

    Preciserar vetot till klipp fina sommarkvällar efter 17.30. Men här yrkar jag dödsstraff.

 

"Jag minns att du en jul drog en 'otryckbar' vits om en ICA-handlare. Hur var det den gick?"

    - Hej alla barn, jag är ICA-handlare. Idag hällde jag coca cola på en tiggerska. Rom & cola!

 

 

Köpa oprövat

 

Normalt köper jag aldrig viner jag inte själv tidigare testat på provning. Kan tyckas motsägelsefullt att då rekommendera viner till andra. Men se det så här: mina tips är primärt minnesanteckningar, för eget bruk. Hänger ni på är ni välkomna - och jag hedrad.

    Själv hedrar jag främst två undantag, som får bryta min regel: Franska Vinkompaniet (inkl Provence-Specialisten) och nystartade importfirman Budbreak. Från de första köper jag sydfranskt, från de andra italienskt. Oprövat, alltså. Har sällan blivit besviken.

    Lite som i den berömda sägnen om tyska biskopen, som på väg mot Rom 1111 i förväg skickat sin betjänt (som han tydligen litade på) för att testa det lokala vinet. Var det gott skulle betjänten skriva "Est!" (vinum est bonum, vinet är bra) på värdshusväggen. Ett var så bra att han skrev "Est! Est! Est!".

    (En lite väl stark rekommendation, eftersom biskopen sägs ha stannat kvar i byn och där till slut druckit ihjäl sig.)

 

 

SB vs Winewinder

 

I mitt brev November 21 skrev jag följande:

    "Winefinders David & Goliat-kamp mot Systembolaget fortsätter, nytt beslut i april. På advokathjälp har Winefinder hittills tvingats offra 8 miljoner. SB har förstås lagt ut mer - men av skattemedel. Målet drivs som ett prejudikat, vinner Systemet här kan de ge sig på massor av andra småfirmor.

    Det juridiska förstår jag mig inte på. Men moraliskt känner jag att SB borde fokusera på annat. Som sitt eget sortiment - till 60 procent bestående av fylleboxar..."

 

14/6 kom ett glädjande pressmeddelande från Winefinder:

    "Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea Hovrätt (PMÖD) gör motsatt bedömning mot Patent- och marknadsdomstolens domslut från 2020. Därmed är det klart att Winefinder ApS kan fortsätta med sin verksamhet i enlighet med Rosengrendomen, svensk alkohol-lagstiftning och gällande EU-rätt."

    I en tilläggskommentar läser vi (som ett eko från er försynte bloggare...):

    "Förhoppningsvis kommer Systembolaget nu att fokusera på ett mer effektivt sätt att minska de negativa effekterna av alkoholkonsumtionen genom att exempelvis minska försäljningen av bag-in-box-viner."

    Faran är förstås att SB i stället halsstarrigt fortsätter sin väderkvarnsstrid och överklagar till högsta rätt. För skattemiljoner som kunde använts till något nyttigare...


 

 

PS Juli:

De glada undantagen

 

Hur bra är dagens viner?

    Säkert är att direkta defekter idag är mer ovanliga. Vineriernas förbättrade hygien, parallellt med ökad temperaturkontroll, har gett oss generellt kryare viner. Och även korkkdefekt (trikloranisol) har minskat drastiskt. Främst förstås beroende på byte till andra förslutningar, men också på förbättrad korkkvalité.

    Okej, "utan anmärkning" kan räcka för tjuten - knappast för finvinerna. Och hur är läget med dem, Klassikerna, har de kvar sin storhet? Talar vi finare bordeaux, bourgogne, barolo måste jag tyvärr svara "Vet ej". Ikonerna här får jag inte längre prova (och har inte längre råd att köpa). En skillnad mot förr är också att de nu släpps - och dricks - betydligt yngre, som "barnarov". Minns att jag på 70-talet på Systemet köpte Petrus 1949 (för 360 kr; idag kostar redan barnarovet det hundradubbla...).

    När det gäller "substituten", all världens uppstickare och småpretton 200-600 kr, är jag oftast grymt besviken. Få lever upp till sin prislapp, verkar som om utanverken styr. PR, mode, hipsterpoäng.

    För blindprovaren kan vinet vara hippare än hippt, allt som gäller är infon från glaset. Som alltför sällan gläder.

    Vad jag idag söker är alltså Undantagen.

 

 

PPS

 

@   Om min "husrosé" Collavery meddelar Provence-specialisten Göran Boman att den görs av Les Quatre Tours, "ett av de bästa, eller kanske det bästa kooperativet i Provence".

@   Besannad prognos. När jag i april på Grappe testade nya årgången 2021 av Tavels rosé Les Lauzerais (2724, 139 kr) skrev jag: "Känns fortfarande lite nymornad, men vaknar säkert till sommaren." Right, frukt/syra/beska är nu i perfekt balans. Med sin fräscha tyngd det ultimata grillvinet!

@   Den ultimata förrätten: radis au beurre, rädisor med smör. Nyskördade svenska, serverade med en bit av blasten kvar. (Tyvärr svåra att få tag på - om man inte som jag har givmilda vänner som odlar själva...)

@   À propos. På Grappe 8/6 kunde vi prova ytterligare en Meursault från Chérisey, till samma pris: 1:er Cru La Genelotte. Dessvärre korkad. Firmor som på den här prisnivån inte säkrar sina korkar bör varnas för!

@   Komeditips på SVT Play Öppet arkiv: Spanska flugan, med Carl-Gustav Lindstedt och Sig Grybe. Plus en sensationellt rolig Lasse Berghagen som tönten från Vilhelmina.

@   Med ryssarnas krig mot Ukraina har verbet "befria" fått ny innebörd: "utplåna".

      (Så här skrev Marguerite Duras i sin näst sista bok 1993, Skriva. Kommer en framtida Duras att skriva samma, men med tysk utbytt mot ryss?

      Jag hatade Tyskland som under krigets första dagar, med hela min kropp, med all min kraft. Precis som under kriget: varje gång jag mötte en tysk på gatan tänkte jag på mordet på honom, verkställt av mig, uttänkt av mig, fulländat, på den kolossala lyckan i en tysk kropp som dödats av mig.)

@   I Stockholm 8/6 insåg jag en kuslig sanning: dagens studenter är klonade! Flak efter flak packade med identiskt lika armviftande ylare. Till identiskt samma gälla vulgodunka.

@   Nästa brev - Augusti 22 - kommer 1/8.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2023 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB