Nya viner 7/7 och 21/7
Provning Beställningssortimentet
Mejl
Droger...
Bildad?
Drajja
PS: Två historier...
(Tillfälligt sortiment)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 13/6
En champagne, en lambrusco, två bordeauxer - det är hela juliskörden.
(Släppens övriga 45 nummer, vilka dricker dem? Blida och troskyldiga...)
Blint 13/6:
2022 C'era Una Volta Lambrusco Cantina Fratelli Carafoli, Emilia-Romagna
(95124, 149 kr; Moestue, 14400 fl 7/7)
"Pink/chockrosa; frisk fruktig lambrusco..." VG
Mönstergill (bortsett från färgen...). Perfekt kall sommardryck.
2018 Ch Fourcas-Borie, Listrac-Médoc
(91125, 259 kr; Tryffelsvinet, 1200 fl 7/7)
"Rubin; stram doftrik Cab..." G.
2019 Haut Médoc de Giscours, Bordeaux
(92534, 299 kr; Granqvist, 1200 fl 21/7)
"Rel mörk; stram Cab (Bdx?)..." G.
Giscours tredjevin.
Mesnil Experience Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature, Champagne
(92283, 499 kr; Gullberg by Stockwine, 1200 fl 21/7)
"Gulton; ung rik komplex syrlig champagne..." VG.
(Vinkällaren Grappe, Sthlm 7/6)
Fann två vita och två röda, franskt och italienskt. Blint 7/6:
2020 Pra Soave Classico Staforte (59796, 199 kr; Nigab), Veneto. "Ung len frukt/syra (Soave?)..." G/VG.
2022 Clotilde Davenne Saint Bris Sauvignon Blanc (70241, 149 kr; Terrific Wines), Bourgogne. "Ung finstämd Sauvignon Blanc..." G.
2020 Ch Pech-Latt Terres Mûres (55841, 249 kr; The Wineagency), Corbières. "Rubin; inbjudande fat/frukt (sydfrasse?)..." VG. Syrah/Carignan.
2018 Dhaara Barolo (54039, 299 kr; Philipson Söderberg), Piemonte. "Ljus; ung frisk Nebbiolo..." G.
"När du hånar 'recept' [Maj 23] förstår jag att du mest är ute efter att provocera. Jag är säker på att du ofta låter dig inspireras av recept-förslag i tidningar och på nätet..."
I bägge fallen svar ja. Men observera ditt uttryck "inspireras av". Fick från en importör nyligen mejltips om torskfilé lagad i ugn (200 grader 25 minuter). Skulle toppas med olivolja, salt, peppar, färskriven ingefära, hackad rosmarin, citronskiva. Bra grund. Tillfogade på känsla purjo, smör, dill, libsticka. Plus pressad citron och lite vitvin. Som dryck Gavotys ljuvliga vita Cuvée Clarendon 2010.
"Jag tycker att många av dina små klurigheter ('Artbergare' har jag sett dem kallas) borde kunna samlas upp i bokform..."
Tack. Tror dock att förlagsintresset är minimalt.
"Du nämnde en gång åsikten 'på stan', att 'så länge de gängkriminella bara skjuter varandra är det väl okej'. Vad som här glöms bort är alla resurser som skjutandet tar från polisen och som skulle behövas till att utreda brott mot 'vanligt' folk, som inbrott och bedrägerier. Idag har polisen inte tid för sådant."
Håller med. Enda lösningen idag vore väl då att nedprioritera skjutningarna (när de enbart drabbar gängen själva). Är förstås politiskt ogörbart.
"Ditt Cervantescitat om att vi blir klokare med åren [Mejl Maj] gäller möjligen enskilda individer, men knappast mänskligheten. Här sägs vi bli allt dummare, på grund av digitaliseringen..."
Har läst samma sak. För Sveriges del tillkommer en faktor: förfallet av skolan. Redan på 90-talet, när jag jobbade som gymnasielärare på Komvux, kunde jag se tendenserna. Elever från grundskolan som trots godkända betyg i svenska var oförmögna att skriftligt leverera en enda korrekt mening. De var inte ens medvetna om problemet, eftersom de tidigare enligt utsago aldrig fått en uppsats rättad, bara kommenterad. För att de skulle ha en chans att klara sig tvingades jag sätta dem under hårdträning.
(Med digitaliseringen följer också solipsism, total egocentrering. Som dåren i trakten som 19.30 midsommardagen startar motorgräsklipparen...)
"Är vinkritiker här i Sverige rädda att kritisera svenska viner?" mejlar en läsare. Han hade frågat redaktören på Winetable hur de kunnat rekommendera svenska vinet Marys backe (som både jag och mejlaren bedömt som "odrickbart"). "Han tog direkt försvarsställning och blev väldigt defensiv."
Jo, har själv noterat den här lojaliteten. Ser aldrig ett ont ord om svensk-tillverkade alkoholdrycker - trots att det mesta i genren är mediokert. Så öppningsfrågan är berättigad (även om jag inte har något bra svar).
(Erinrar mig när jag som redaktör för Munskänken lät publicera en recension av en svensk vinbok, där kritikern hade invändningar mot språket. Både författare och förlag gick i taket. Det normala här är ju "kompis-recensioner": vinkändis A prisar vinkändis B och vice versa. Lojalitet kan vara fint - men inte i recensionssammanhang.)
À propos "stora roséer" (jfr Juni 23) menade en mejlare att det visst finns sådana: "De faller dig bara inte i smaken. Inget konstigare än så."
"Stora" roséer... Jag tror det är så enkelt att vi här definierar adjektivet lite olika. För dig stora = mycket bra. För mig stora = suveräna, enastående. Stavat Stora.
Repris:
Vad som avgör är hur drycken används. FUNKTIONEN.
Heroin och kokain är alltid droger. Ingen tar det för att det ger näring eller för att det är gott. Personlighetsförändringen, "ruset", är enda syftet.
Vin kan vara drog. Typ och kvalitet spelar då mindre roll, avgörande blir pris och procent (om du inte har råd att låtsas finsmaka...).
Vanlig tobak är lite speciell. Cigarettrökare hävdar ibland att det är "så gott!". Jag tvivlar. Möjligen gör det gott. Likt alkoholistens dagligdos kosken.
Men cigarrer då?
Jag minns för länge sen i Chile, Allende satt vid makten, optimism och oskuld rådde bland unga. Jag liftade med några studenter som plötsligt bjöd på marijuana. Chile ansågs då ha världens bästa råvara, så jag tänkte jag skulle testa. Kruxet var att jag som icke-rökare (tog sporadiskt en cigarr...) inte drog halsbloss. Medan mina inhalerande värdar blev ystrare och ystrare satt jag och kontemplerade smaken. Så sa jag det mest förbjudna: "God tobak!" Och höll på att bli avslängd.
Rus eller njutning? Ibland är gränsen knivskarp.
I Sverige idag börjar utkristalliseras två helt kontrasterande bildnings-begrepp. Det klassiska, med insikt om evig kultur från Homeros till Tranströmer. Så det nya, med kunskap om dagsländor. TV-kändisar, mellovinnare, idrottsbragder.
I frågesportsprogram idag står sig klassikern ofta slätt, framstår som komplett obildad.
Frågan vinklas kul i Jan Guillous senaste pansjoskröna Eventuellt uppsåt:
Alex [Schulman] kan identifiera en del okända unga kändisar men behärskar inte han heller de senaste decenniernas popmusik och då blir det svårt i moderna frågelekar. Om klassisk musik dyker upp blir frågorna på nivån känna igen Eine kleine Nachtmusik eller veta hur många symfonier Beethoven skrev, och om något konstverk förekommer i frågorna är det antingen Monalisa eller Skriet.
Drinken drajja är evigt dryftad. Mitt val idag är både glas och gin i frysen. Och vid serveringen vermouthen - för mig fortfarande lätt förtalade Nouilly Prat - lätt fuktad i glaset. Med citronskiva plus frysta ginet. Dricks direkt.
Det märkliga är att ginet sällan diskuteras, trots att det är avgörande. Själv väljer jag gärna svenska Nordic Spirits Ekobryggeriet Gin (596, 239 kr).
Vill du ha mer vätska kan du göra en DT, Drajja & Tonic. Kräver förstås annat glas.
En variant är DC, där fuktaren bytts mot Campari Bitter.
@ Ny årgång. 2022 Petit Chablis La Chablisienne (5585, 169 kr; provad privat, öppet). "Ren ung enkelgod chablis." Inbillar jag mig att jag hade sagt blint.
@ Rosé. Drack nyss för första gången efter provningen på SB i april Les Lauzeraies 22 (till grillade kycklingben med vitlök/chili/ingefära). Har lämnat prenatala stadiet och fått primörens nyfräscha frivolitet, och för mig läcker rabarber (molekylen kan säkert också associera till annan flora...). Ansvarig blender Lars Torstenson fann 2022 råvaran så bra att han inte behövde välja ut sin specialcuvée för Sverige. Frassarna njuter nu samma vin.
@ Prat på tåg. Många retar sig på mobiler. Själv störs jag, oavsett samtalens natur, mer av röster. Från Kalle Anka till TORDÖN...
(Som med dofter. Finns av skiftande behag.)
@ "Vi är en kontantfri butik", skröt de med. Av princip tog de heller inte kort. Sägs att de nu gått i konkurs...
@ Nästa brev - Augusti 23 - kommer 1/8.