Hans Artberg om Vin

Meny

Juli 24

 

 

Nya viner 5/7 och 19/7

Lokalt och småskaligt

Provning Beställningssortimentet

Mejl

Barn

En dag att minnas...

Gott gifte

Kändisviner

PS: Musik & Vin...

 

 

Nya viner 5/7 och 19/7

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 10/6

 

Som normalt idag inga super, men ett par acceptabla (frågar mig alltmer vilka som köper "svinnet"). Blint 10/6:

 

2021 Quintessence de Peybonhomme, Blaye/Bordeaux

(93160, 231 kr; Amazing Wines, 1800 fl 5/7)

    "Mellanlila; ung inbjudande 'italiensk' Cab..." G/VG.

2023 Seasalter Sauvignon Blanc Groote Post, Sydafrika

(90059, 179 kr; Wine Affair, 4800 fl 5/7)

    "Ren ung syrlig Sauvignon Blanc (Loire?)..." G/VG.

2023 Arnaldo Caprai Le Molacce Trebbiano Spoletino, Umbrien

(93935, 179 kr; Vinunic, 3000 fl 5/7)

    "Ung stram frisk frukt (Italien?)..." G.

2022 Rijckaert Macon Bussières Le Clos, Bourgogne

(94705, 269 kr; Johan Lidby, 600 fl 5/7. Flyttad till 9/8.)

    "Gulton; ung fatfruktig Chardonnay..." G.


2022 Chianti Classico La Ghirlanda Bindi Sergardi, Toscana

(90149, 209 kr; Vinoliv, 8400 fl 19/7)

    "Rel ljus; stram smakrik 'italiensk' frukt (Sangiovese?)..." G/VG.

2018 Ch la Cabanne Pomerol Jean-Pierre Estager, Bordeaux

(91276, 399 kr; Philipson Wine, 3000 fl 19/7)

    "Rel mogen 'gammaldags Rioja'..." G/VG.

    Även efter facitkoll tyckte jag det smakade Rioja...

Ardbeg Anthology The Unicorn's Tale 14 Years, Skottland

(41687, 1569 kr; Moët Hennessy, 1690 fl 19/7)

    "Ljusbrun; rök, smakrik eldig skotte..." VG.

 

 

Lokalt och småskaligt

 

10/6 testade jag även våra inhemska julinyheter (50 st), ett kamikaze-uppdrag som kräver gom av stål.

    Fann inga jag kan rekommendera. Så länge kvalitén överlag inte är bättre blir för mig den här debatten om "gårdsförsäljning" helt ointressant. "Köpa dåligt vin för 300 kr flaskan på avlägsna adresser", som en ironiker på Finewines beskrev det.

 

(Faran med att testa blint. På SB 17/6 trodde jag att jag provade röda från ett av Systemsläppen. Men för helvete, tänkte jag, så här dåliga viner kan de väl inte släppa! Vid facitkoll insåg jag att jag hällt upp från fel grupp: augustis Lokalt och småskaligt...)


 

 

Provning Beställningssortimentet

(Vinkällaren Grappe, Sthlm 5/6)

 

Prova blint är som sagt grymt. Man hittar en glad "sydfrasse" man är beredd att rekommendera. Så kollar man facit: 2019 Châteauneuf du Pape Colombis Domaine Saint Préfert, 1868 kr. Därpå en "trevlig Riesling": 2022 Elsarner Ried Brandstatt Riesling Weingut Veyder-Malberg, 1169 kr. Båda tio gånger för dyra, sen får producenterna vara hur hajpade som helst.

 

Här fyra mer "normala":

    2022 Von Winning Deidesheimer Paradiesgarten (79396, 249 kr; Intermondi), Pfalz. "Gulton; ung torr fruktig Riesling..." G/VG.

    2022 Gautheron Chablis (72407, 259 kr; Solera), Bourgogne. "Gulton; ung smakrik 'Chablis'..." G.

    2021 Ernie Els Major Series Cabernet Sauvignon (74990, 249 kr; The Wineagency), Sydafrika. "Mörk; ung djup Nya världen-Cab..." G/VG.

    2022 Barbera Francesco Versio (70067, 219 kr; Panache), Piemonte. "Rubin; ung syrlig 'Barbera'..." G.

 

(Tur. Efter att ha varit rejält förkyld i två veckor piggnade jag till lagom till Grappe. Enda sviten var förlorad röst. Men jag skulle ju inte prata med vinerna...)

 

 

Mejl

 

"Jag visade ditt Baudelaire-citat om 'Publiksmaken' [Maj 24] för en god vän (som mest dricker boxvin) och undrade vad han tyckte. 'Snobbigt och föraktfullt' var hans reaktion, ni var båda lika goda kålsupare. Jag är rädd att många skulle reagera likadant om ditt inlägg publicerats för en bredare publik..."

    Nej, Baudelaire är inte för envar. Hans inledande råd till läsarna i Les Fleurs du Mal, Det ondas blommor:

        Läsare, om du är sunt bukolisk,

        nykter, hederlig, naiv och klok,

        kasta från dig denna dystra bok,

        orgiastisk, sjuk och melankolisk.

 

"Jag delar din besvikelse över att Lauzeraies Tavel har strukits från ordinarie sortiment. Men Systembolaget har väl också ett kvalitets-ansvar, kan inte bara luta sig mot försäljningsstatistik, då slutar det väl med att man enbart kränger boxar..."

    Ja, självfallet bör på Systemet finnas en Tavel! Med monopol följer just det du kallar kvalitetsansvar.

 

"Du nämnde en gång en enkät där de utfrågade fick välja mellan att bli av med mobilen eller luktsinnet. Och att majoriteten valde att förlora luktsinnet. Men frågan är ju helt konstruerad, det finns ingen praktisk situation där du kan tänkas ställas inför valet (...)"

    Du har rätt, mitt agg mot mobiler fick mig att sänka garden...

    Ett klassiskt dilemma inom moralfilosofin är att du erbjuds en stor summa pengar - men att med gåvan följer att tio anonyma kineser dör. Accepterar du erbjudandet?

    Också ett helt verklighetsfrämmande val. Finns ingen vettig koppling mellan pengarna och kineserna. Akademikerlekar.

 

"Jag läste din kärnfulla 'prosadikt' Melonkärnorna i Kabul [Maj 24] och undrar om den här skriften 'Jorden runt med Hans Artberg' finns att köpa..."

    Tyvärr inte - men tack för din fråga. Gick som serie i Eskilstunatidningen Folket på 70-talet. Ett tjog reseminiatyrer, pendang till en serie lite längre luffarminnen.

    (Här ett prov till. Som med vin - bra råvara kan ge löften, men också förspillas:)

 

 

Barn

 

Chachapoyas, 28000 invånare, 2300 m ö h, huvudort i provinsen Amazonas, Peru.

    Min reskamrat och jag sitter på en bänk på plazan, omgivna av ett trettiotal skolflickor i tioårsåldern, alla sagolikt söta.

    Från början har deras blyghet hållit dem tillbaka, nu när den släppt ger de sin nyfikenhet fritt utlopp och frågorna haglar över oss. Varifrån, vart och varför, hur och när och vad och om. Vi svarar så gott vi kan på vår otränade spanska (inlärd under båtresa från Australien), skojar, visar vår utrustning. Så öppna de är, så skärpta, så plojglada! Vilken friskhet de utstrålar! Totalt olika sina militärskrudade manliga årskamrater i bakgrunden.

    Vad väntar nu dessa skönhetsmisser, dessa obegränsade råämnen, en dröm för varje lärarsjäl? Dekadens, debakel. Om några år ska de vara feta och tandfattiga, dumma och loja, för alltid förlorade i de vuxnas fördomar och vidskepelser.

    Deras framtid står bakom dem, förkroppsligad av två debila lärarinnor som svartsjukt och maktlystet skriker åt dem att lämna oss. Vi ler i hemligt samförstånd: dumma käringar!

    Ännu är de lyckliga. De anar inte.

       (Jorden runt med Hans Artberg)

 

 

En dag att minnas...

 

Mer nostalgi. Mitt första dåd när jag i Folket 1989 började skriva om vin var att häckla en av dåtidens ledande vingurus, Michael Broadbent. Lite patetiskt kanske, men också en sorts programförklaring. Utgångspunkten var en debatt i engelska vintidningen Decanter:

 

Det började med en artikel av Michael Broadbent, ansvarig för Christies vinauktioner i London och säkert den i universum som smakat flest toppviner per tidsenhet. Artikeln rapporterade från en 4-dagars vinresa till Sydafrika och inleddes med orden : "Bigotta läsare slår runt, den här månadskrönikan handlar om sydafrikanska viner..."

    Många reagerade mot termen "bigott". Hycklarna borde väl snarare vara de som likt Broadbent blundar för apartheid! Man ifrågasatte också Broadbents kunskaper i politik.

    Broadbent slog tillbaka. Efter att ha konstaterat att "det finns stora problem i Sydafrika" skrev han: "Kaplandets vingårdar är verkligen världens vackraste. Området är lyckligt, hyfsat välmående och fridfullt. Under mitt senaste besök såg jag bara tre poliser: två skötte en radarkontroll för att få fatt fartsyndare, den andra stod i en vägkorsning..." (...)

    PS. Om ni fann Broadbents inlägg om de tre poliserna ostraffbart, hör då här. Lördagen den 28 februari gästade Broadbent Sverige. Maj 1986 kom hans rapport i Decanter.

    Den 28 februari, skriver han, blev en dag att minnas. "By strokes of fortune and missfortune", av positiva och negativa skäl.

    Det trevliga som hände var att han besökte en svensk vinfestival. Det tråkiga var att landets statsminister mördades.

    Resten av artikeln handlar om vinfestivalen.

 

 

Gott gifte

 

Pasta med purjo, crème fraîche och färskrökt lax.

    Purjon förkokas, skivas, saltas och steks lätt med rödlök, dill och rikt med svartpeppar. Reds med crème fraîche plus strimlad citrondränkt färskrökt lax.

    Dryck: junis läckert sötsyrliga Mosel 2019 Graacher Himmelreich Riesling Spätlese SA Prüm (20088, 299 kr).

    MVG.

 

 

Kändisviner

 

"Inget annat land i världen lär ha så mycket kändisvin per capita som Sverige", läser jag i SvD 23/6. Och vidare:

    "Beror uppsjön av kändisviner på att svenska celebriteter är extra vin-intresserade?

    Svaret är nej. För väldigt sällan kommer viljan att sätta sitt namn på ett vin från just kändisen, snarare är det vinjättarna - de importföretag som säljer allra mest vin till Systembolaget som först tagit kontakt."

    Men kunderna då? Varför köper vi dessa kändisviner, som ju överlag är högst mediokra? Kan verkligen etiketter som Chatå Tjohej, YesBox och Gött rött locka? Eller nyllet på en GW?

    En s k bra fråga, som artikelförfattaren tyvärr inte har något svar på.


 

 

PS Juli:

Musik & vin...

 

När jag blint noterar "Cab" är det inte doft och smak av själva druvan jag menar utan upplevelsen av den jästa druvan, vinet. Som är mer komplex, och också kan dra åt olika håll. Bordeaux, Nya världen...

    Själv talar jag gärna om "doftackord". Till skillnad från enskilda toner, som den från svarta vinbär i vinbärssaft.

    Även ackord kan vara mer eller mindre komplexa. Beroende på antalet ingående toner. Från enkel treklang till tuffare "kluster". Som pianist (f d) var jag fascinerad av vad som hände när man bröt sönder ackorden och la vissa toner i basen. Gav djup, och luftighet. Vad det konkret skulle motsvaras av i vin vet jag inte, men upplevelsen finns.

    Och förstås: ackorden, i både musik och vin, är en syntes, mer än tonernas summa. Tonerna samverkar, interaktivt. Därav magin.

 

Förlåt, det här visste ni förut. Men kan vara värt att formulera.

 

 

PPS

 

@   Perfekt avec: Gammaldags vanilj med en sked Laphroaig 10 Years.

@   Såg att Håkan Nesser dömts till fängelse för skattebrott. Helt uppenbart har han - likt många andra kulturarbetare - naivt litat på sin skatterådgivare. Men för en deckarförfattare väl egentligen ett toppläge - för produktivt fakta-hämtande...

      (Min favoritbok av Nesser är Carambole. En djävulsk story där som titeln antyder det ena ger det andra.)

@   ...Samtidigt dväljs här också (minns Ingmar Bergman) den klassiska trofé-jagande åklagaren...

@   Efter SB-provningen 27/6 (augustiviner) stannade tåget hem strax före Eskilstuna. Strömlöst. Efter en timme fick vi evakuera. Trevlig skogsutflykt som Mälartåg generöst inte fakturerade utan bjöd på.

@   À propos influencerbimbos. Läste om Victoria Beckham att hon skröt om att aldrig i sitt liv ha läst en bok. Men att hon ofta läste modemagasin. Undrar om maken David är lika beläst...

@   Rubrik: "Flera än 50 dödade av giftig sprit"

      Bergis att det var i Indien, tänkte jag. Där alkohol i flertalet delstater är föbjudet.

      Och så var det. Förbud uppmuntrar inte till finsmakeri...

@   Nästa brev - Augusti 24 - kommer 1/8.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2024 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB