Hans Artberg om Vin

Meny

Juni 20

 

Nu när vi inte längre får prova dem börjar jag långsamt vänja mig av med Systemets s k tillfälliga lanseringar. Håller mig till beprövade standards plus plock från beställningssortimentet (se nedan). 

    Som en extra reserv har jag nätfirman Franska vinkompaniet, där jag låter Peter själv stå för vinvalen.

 

 

***

 

Provning Beställningssortimentet

Mejl

MVG?

Våra intressen

PS: Smart?

 

 

 

Provning Beställningssortimentet

(vinkällaren Grappe, Sthlm 6/5 + 13/5)

 

Ökat tryck på Grappe, nu när Systemet ställt in. Importörernas enda kanal att få sina nyheter testade (bortsett från att skicka provflaskor till utvalda). Extra-provning 13/5, blir även en i juni (hade annars tänkt avstå julibrevet).

    Några justa blindplock:

    2017 Côte de Nuits-Villages Les Combes Pinot Noir Delaunay (78642, 369 kr; Sigva), Bourgogne. "God rel mogen PN (Bourgogne)..." VG.

    2016 Goulée By Cos d'Estournel (75176, 419 kr; Vinunic), Bordeaux. "Djup rubin; diskret fin fat/blyerts (Bdx!)..." VG.

    2013 Barbaresco Muncagota Riserva Produttori del Barbaresco (70905, 499 kr; Arvid Nordquist). "Rel ljus; stram Nebbiolo, potential..." VG.

    2017 Louis Jadot Puligny-Montrachet (76227, 599 kr; Wine Affair), Bourgogne. "Rik syrlig fat/frukt/Chardonnay..." VG.

    2015 Virginie de Valandraud (77502, 499 kr; Terrific Wines), Bordeaux. "Mörk; ung fruktig Bdx, potential..." G/VG.

    2018 Chinon Cuisine de ma Mère (71529; 129 kr; Panache), Loire. "Cabernet Franc? Stram 'Chinon'..." G.

    2010 Finca Valpiedra Reserva (79651, 219 kr; Arvid Nordquist), Rioja. "Stram frukt/fat (+ dill?)..." G.

    2019 Rabl Grüner Veltliner Langenlois (71478, 142 kr; Johan Lidby), Österrike. "Ung fin 'Muscadet'..." G. Första gången jag blandat ihop GV med Muscadet. Normala förväxlingsvinet är Alsace-Riesling.

    2017 Ponzi Vineyards Riesling (72886, 219 kr; Terrific Wines), Oregon/USA. "Inbjudande syrlig Riesling..." G.

 

Fanns även några prover från Tillfälligt sortiment. Gillade den här:

    2018 Saint-Amour Dom. de la Pirolette (95383, 169 kr; Vintedge, 1440 fl 23/6), Beaujolais/Bourgogne. "Rubin! God ung bär (Grenache/Gamay)..." G/VG.


  

 

Mejl

 

 "De flesta viner är tråkiga, politiker och vinskribenter är ointellektuella. Man kan inte säga att du direkt flödar av välvilja (...)"

    Jag ser inte det som min uppgift. Snackar vi vin försöker jag hitta russinen. Under letandet kan jag ibland bli lite sur...

 

Smaken är olika. Här lite motgift:

    "Först ett stort tack för månadsbreven som är helt i min smak (hustrun säger med ett leende att surgubbar passar ihop). (...)"

 

"Du brukar ofta framhålla att ett vin är druvtypiskt. Men är det verkligen en kvalité i sig? (...)"

    Typicitet som en kvalité? Ja, i alla fall för mig. Kanske blindprovarens yrkessjukdom, förklarad som "igenkännandets glädje".

    Men naturligtvis krävs som du antyder även något mer, utöver ren druvkaraktär. Ibland blir viner för typiska. Blint skriver jag då "parodisk" (rioja, Sauvignon Blanc osv).

 

"Bara nyfiken - den här vinboken du nämner i majbrevet och som det blev bråk om, vilken var den?"

    Michel Jamais: Vin & Gastronomi.

 

"Jag utgår från att du numera följer Hälsomyndighetens krav på munskydd när du provar."

    Självfallet. Bara ett lätt komplement till ögonbindeln.

 

À propos "Negerkvarteret" (Maj 20) fick jag ett kul mejl om en annan negerpolare (som ogillade demoniseringen av n-ordet: "Jag är neger och jag blir inte vitare för att du kallar mig för något annat."). En gång intervjuades han i DN:

    "En kompis och jag var och fikade en gång vid Odenplan. Servitrisen bleknade när kompisen frågade mig 'Sydney, vill du ha en negerboll?' Vet du vad jag svarade? 'Nej tack. Jag har redan två'!"

 

Sparat mejl, från före Corona (f Co):

   "Jag har en bekant som säger att han flera gånger smitit från både hotell- och restaurangnotor, 'ägarna är ju så rika ändå'. Hur skulle du, som 'filosof', kommentera hans beteende?"

    Etiskt okej eller inte? Ett test jag tycker fungerar är Kants "kategoriska imperativ": Handla bara så, att du också kan vilja att ditt handlingssätt blir allmän lag.

    Tillämpat på ditt exempel skulle regeln lyda: "Om någon är rik (rikare än du) har du rätt att lura vederbörande på pengar."

    Gjord till allmän lag skulle den i längden omöjliggöra all affärsverksamhet. Alltså en dålig regel, och ett dåligt beteende.

    (Kul krux. Kant räknas ju som pliktetiker, i motsats till effektetiker typ JS Mill. Men vad som motiverar hans "plikter" är ju deras effekter...)

 

Sista Mejlet får egen rubrik:

 

 

MVG?

 

Vinbetyg slutar aldrig att engagera:

    "Du förklarar i Marsbrevet varför du inte längre sätter MVG. Du får inte längre prova viner 'i den klassen'. Men måste ett prima vin alltid vara dyrt och jättekomplext? Varför inte ge MVG till de här 'enkelgoda' du tipsar om i maj. Perfekta för sin typ..."

    Jomenvisst. Finns en poäng här - som inte är populism.

    Som när Gunnar Ekelöf ville ge Nobelpriset till Nils Ferlin: "Varför inte premiera den dikt som tusenden förstå, det har i Akademiens och Nobelprisets historia skett för sällan."

    Ferlin var ingen Tranströmer. Men som vismakare klart sannare än en Bob Dylan. Pajas ack ja, schajas ack ja...

    Så varför inte. Kruxet med MVG på en perfekt rosé eller bardolino är att man måste påminna om genren. "För sin typ..."

 

 

Våra intressen

 

Standardfrågan ingen vinfreak lär ha undsluppit: Hur blev du intresserad av vin?

    Just vin är tydligen speciellt. Jag är lika intresserad av litteratur och musik - men får där aldrig motsvarande fråga.

    Mitt standardsvar är att varje sinne kräver sitt. En god bordeaux är gommens svar på Ludvig Van.

    Så den naturliga frågan borde vara varför folk inte är intresserade av vin.

    Där har jag inget svar.


 

 

PS Juni:

Smart?

 

Darwins "survival of the fittest" gäller väl även virus. Med tillägget att "the fittest" inte avser de starkaste utan de smartaste. De med "överlevnadsvärde". Om de dödar sin värd - och därmed sig själva - kan de inte kallas särskilt smarta.

    Jämför med vinlusen. I USA levde den i symbios med vinplantan (som covid med fladdermusen?), bägge nöjda. Men förflyttad till Europa begick den kollektivt självmord (genom att skjuta sig i roten...).

    Smarta arter, överlevare, anpassar sig till nya omständigheter. Annars försvinner de.

    Det sägs att vår art - homo sapiens - här tillhör de smarta...

 

 

PPS

 

@   À propos att vara "duktig" (jfr PPS Maj) fick jag den här frågan: "Hur skulle du ställa dig till att kalla någon 'duktig' som inte dricker alkohol?"

      Jag utgår från att personen är vuxen och att drycken han avstår är ädel, inte plonk eller hembränt (då bör vi alla avstå).

      Möjligen okej om det gäller en nykter alkoholist. Annars skulle jag jämföra med att prisa någon för att han/hon avstått från konst, musik, litteratur...

@   Mot min förmodan finns det tydligen kollegor som läser mig. Efter mitt tilltag att kalla svenska vinvärlden "ointellektuell" har jag fått två (2) interna missnöjesyttringar ("Fegt!", "Hur intellektuell är herr Artberg?").

@   À propos Ferlin - och hans förmåga att "gå in" i andras jag. Här Judas, som ångrar sin dåliga affär:

           Min siffra var bara ett infall,

           jag bugade för deras bud.

           Fast trettio silverpengar

           är dåligt betalt för en gud..

@   Paolo Roberto - vars märkesvaror jag gillar (oavsett graden av hans medverkan) - har hängts ut för att ha nyttjat världens äldsta business. Konstigt sexval - säkrare och mindre förnedrande är väl autoerotik. Men jag vägrar följa drevets krav på upprördhet. Som Shakespeare inte sa: "Spar din harm till dem som förtjänar den!"

@   Vill du gynna ett företag i kris går du in och köper aktier. Det borde väl i coronatider vara den naturliga räddningsmetoden även för Staten...

@   Märkligt nybeteende. Plötsligt går vi i cirklar runt varandra, som om alla vore spetälska. Blir det här den nya människan, homo eremitus?

@   Nästa brev - Juli 20 - kommer 1/7.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2021 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB