

Meny
Nya viner 1/6
Nya viner 3/6 och 10/6
Provning beställningssortimentet
Ch Montelena
Mejl
Un bon calvà!
Livräddardryck
En fråga
Prenatalprovning
PS: När innehållet inte stämmer med etiketten...
(fasta "Sommar-viner")
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 25/4
Sällsynt samling tjut, rött, vitt, rosa. Fann 2 viner + 3 destillat:
2020 West Cape Howe Shiraz, Australien
(2508, 99 kr; Vinovum)
"Mörk; enkelmullig 'mint' (Aussie?)..." G.
2021 Samos Vin Doux, Grekland
(2585, 37cl 79 kr; Oenoforos)
"Gulbrun; snäll sötgodis..." G/VG.
All About, Sverige
(751, 299 kr; No 1 Production)
"Fin kryddig gin, lång, lätt oljig..." VG.
Glen Moray Classic Chardonnay Cask Finish, Speyside
(83106, 299 kr; Moestue)
"Mellanbrun; fruktig skotte..." VG.
Cayman Standard Cocos Galatea Spirits, Litauen
(360, 249 kr; Galatea)
"Kokosgodis!" G/VG. 35%.
(Tillfälligt sortiment)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 12/5
Mest gladde här tre "prototyper", franskt + italienskt. Sämst horden men(ings)lösa roséer (stackars butikspersonal som tvingas handha skiten...). Blint 12/5:
2019 Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes Faiveley, Bourgogne
2019 Langhe Nebbiolo Luigi Pira, Piemonte
(94503, 209 kr; Origo, 3000 fl 10/6)
"Ljus; fin barr/Nebbiolo, ung..." VG.
2021 C'era Una Volta Lambrusco Cantina Gratelli Carafoli, Emilia-Romagna
(95124, 139 kr; Moestue, 12000 fl 10/6)
"Rosa/mousserande; frisk 'Lambrusco'..." G.
2015 La Rioja Alta Viña Ardanza Reserva, Spanien
(94617, 289 kr; Winepartners, 7200 fl 10/6)
"Mogenkant; inbjudande vaniljig Rioja..." G.
2017 Meursault Le Limozin Girardin, Bourgogne
(94501, 539 kr; Prime Wine, 600 fl 10/6)
"Lätt gulton; ung fat/frukt/Chardonnay (Bourgogne?)..." G/VG.
(vinkällaren Grappe, Sthlm 11/5)
Mycket tjut för lite ull... Blint 11/5:
2020 Biecher Pinot Gris Reserve (55464, 89 kr; The Wine Team), Alsace. "Lätt gulton; inbjudande 'Pinot Gris', torr..." G/VG.
2021 Nik Weis Saar Riesling (74139, 179 kr; Wicked Wine), Mosel. "Ung frisk Riesling, lätt sötma..." G.
Innoble Gramona (56210, 265 kr; Terrific Wines), Spanien. "Smakrik 'cava'..." G.
2015 Ch Bouscassé Argile Rouge Alain Brumont (55746, 229 kr; Wine Affair), Madiran. "Stram fatig 'Bdx'..." G.
(Terrific Wines kontor, Skeppsbron, Sthlm 25/5)
- You have a legend to live up to, is that a problem? frågade jag Montelenas vinmakare Bo Barrett, Napa.
- Yes, a little...
1976, i berömda blindprovningen "Judgement of Paris", fick Montelena plötsligt kultstatus genom att med sin Chardonnay 1973 sensationellt slå essen från Bourgogne.
Bo medger att man hade maximal tur, druvorna till vinet plockades under extrem värme, och hotade länge att gå över kanten.
Idag, med moderniserad teknik, har man helt annan kontroll. (Hädisk tanke: om man haft det redan 1973 kanske man inte vunnit...)
Vi provade sex viner, Chardonnay + Cabernet. Favoriserade två:
Ch Montelena Chardonnay 2019 (71649, 499 kr). Lätt fat, frisk ung syra, fin potential.
Ch Montelena Estate Cabernet Sauvignon 2008. Stor nobel "Bdx", härlig blindprovarfräckis. Släpps ev i Sverige framöver, då med pris runt 1700 kr.
Jag frågade också Bo om han hade några flaskor kvar av vinnande 73:an. Svar: 11 st. Måste drickas direkt efter öppnandet, då det snabbt oxiderade. Flera hade de tidigare sålt på auktion, där pengarna gått till välgörenhet (t ex till Napas jordbävningsoffer).
"Jag har förstått att det inte är mycket du gillar. Vilket anser du vara världens mest överskattade vinland?"
Skulle säga Nya Zeeland. Tror inte jag nånsin rekommenderat nåt vin därifrån. (Jo, möjligen en Syrah, för länge sen...)
Tillägg. Att jag inte nämner ett vin behöver inte betyda att jag ogillar det. Bara att jag finner det ointressant.
"Får du aldrig mejl från dina kollegor?"
Sällan - och mer förr. Började ofta: "Ibland kollar jag din hemsida..." (så att jag inte skulle inbilla mig att de var regelbundna läsare). Sen kunde följa både bu och bä. Från uppskattning av min "integritet" och "humor" till att jag var en "feg lögnare". Men som sagt, tystare idag. Ses väl som passé.
"Dina två senaste PS (som verkar höra ihop) känns ovanligt bittra..."
Nostalgi blir lätt lite bitterljuv.
(Aldrig näcken / Spelar mer i silverbäcken)
"Din inställning till Facebook [se Maj] tycks mig väldigt fördomsfull. Många av vänförslagen, som du hånar, kommer säkert från andra i branschen, som vill ha dig med i sitt kontaktnät..."
Okej, jag har väl inte hängt med, varken i tekniken eller psykologin. Men tycker fortfarande att det är ett missbruk av vänbegreppet (även om du försöker mildra det till "affärsvänner"...).
F ö fick jag nyss ett mejl som kort meddelade att mitt Facebook-konto stängts av för att jag inte följt deras "communityregler". Genom att inte svara på vänförfrågningar?? Absurd klubb.
(Kommer fortfarande mejl med vänförfrågningar, men nu låsta. Som skägget på döda, som ett tag fortsätter växa...)
"Den största fasan bland våra vinkändisar, skriver du, är att betraktas som 'snobbig'. Hur vill du då själv betraktas?"
Har här inga synpunkter. Upp till var och en. Är glad om jag överhuvudtaget betraktas.
"Inspirerad av det du skrev om distinktionen sin/hans, som saknas på engelska, lät jag Google översätta 'Han älskar inte sin fru utan hans fru.' Svar: 'He does not love his wife but his wife'..."
Jo, kul svar. Får mig att tänka på ett klassiskt översättningsfel, nu av levande person men skulle definitivt blivit resultatet via översättningsmaskin. En replik i en av Richmal Cromptons Bill Brown-böcker: "Yes, Bill lisped." Blev på svenska: "Ja, läspade Bill."
"Trevligt att du tipsade om en Calvados [Sortimentsprovn Divine, April], en ädeldryck jag finner både bortglömd och underskattad..."
Oui. Huvudpersonen i Michel Houllebecqs roman Serotonin, agronomen Florent-Claude, håller med:
"Calvadosen hade till exempel alla de nödvändiga egenskaperna för att bli en berömd spritsort, en god calvados kunde jämföras med en bas-armagnac eller till och med en konjak, ändå syntes den hundra gånger mer sällan i duty free-butikerna på flygplatserna runtom i världen, och även i de franska mat-butikerna fick den oftast ett högst symboliskt utrymme."
Ger mig också anledning att reprisera en runa från 2006:
Repris
Le Havre, sent 60-tal, jag ska om några timmar ta båten till England, först bara en sen lättlunch.
Jag beställer.
"Non non!" säger le patron. "Non non, Monsieur!" Och korrigerar till finare rätt.
Samma för vinet. "Non non, Monsieur!" Finare vin...
Så dags för kaffet. För att slippa kritik - och få tyst på frassen - tillfogar jag: "Et un bon cognac s'il vous plaît."
"Non NON Monsieur! Un bon CALVA!"
Naturligtvis. Don efter region. I Normandie...
Från äpple till päron:
"Vi avslutade med en flaska Poire William och Wole [Soyinka, Nobelpris 1986] förundrades över det stora päronet gåtfullt inkapslat. Pelle [Gedin] hällde på vodka och han fick flaskan med sig. I sin tur skänkte han den till en motståndsman i Biafrakampen. Då militären kom för att avrätta denne, fick de syn på flaskan med päronet inuti. Den som rör en trollkarl dör; de lämnade honom oskadd."
(Per Wästberg: Hemma i världen, 2010)
"Vilken känd person skulle du vilja äta middag med?"
En intervjufråga man ofta ser, och som nån gång även ställts till mig. Men egentligen en helt absurd fråga. Av vilket skäl skulle kändispersonen vilja äta middag med mig?
Förutsättningen för ett lyckat möte är att båda vill ses. Det man har svårast att förlåta andra är att man tråkar ut dem. Vilket säkert skulle bli fallet om jag t ex konfronterades med en Leif GW eller en Jan Guillou. Jag vet inget om deras värld de kunde ha nytta av.
Ovanstående är alltså mitt svar på frågan.
Yngre vinprovare och jag tycker sällan lika. Men när det gäller Den Yngsta delar vi helt smak.
Talar alltså om jagberättaren i Ian McEwans originella roman Nutshell (som nu kommit på svensk pocket, Nötskal). Han befinner sig fortfarande i mammas mage, men har fullt medvetande. Hör allt som sägs omkring honom (t ex att mamman tillsammans med sin älskare planerar att mörda hans far). Och upplever även smak och doft från moderns orala intag. Som jag själv kunde ha sagt:
"Vi delar på ett glas, eventuellt en hel flaska. Marlborough Sauvignon Blanc. Inte mitt förstahandsval. Jag skulle ha valt en sancerre, helst från Chavignol, gjord på samma druva men inte med lika kraftig smak av gräs."
PS Juni:
Det var på den tiden då det fanns musikaffärer där man lyssnade på nya skivor via hörlurar.
En av stolarna upptogs av en äldre allvarsman som exakt liknade Sjostakovitj. Lyssnade säkert på Bartoks stråkkvartetter, tänkte jag.
Hände ibland att lyssnarna omedvetet gav ifrån sig små inkännande nynnanden, lurarna hindrade dem ju från att höra sig själva.
Sjostakovitjs plötsliga utbrott liknade dock inga nynnanden, var mer à la yl eller aria i duschen: - Tulpaner från Aaamsterdam...
Tänker ofta på honom när jag råkar fallerande finflaskor, pajer som punkat.
@ Får ibland frågan om hur man lär sig prova vin. Standardsvar: Genom att prova vin.
@ Tips. På SVT Play Öppet arkiv finns den trots åldern klart bästa svenska polisserien som gjorts: Polisen i Strömstad, med geniala Per Oscarsson som polismästare Jörgensson. Även övriga agerande är handplockade.
@ McEwans foster. Även om det har det bra i sin womb tror det på ett liv efter födseln: "Vin i glas i stället för genom moderkaka..."
@ Ärlighet varar längst, heter det. Men inte i vinskrivarvärlden. SvD har som bekant flera vinkritiker. En enda, Maria Collsiöö, upplevde jag som ärlig. Så självfallet. Henne valde man bort.
@ Motivation. "Om de ryska soldaterna slutar slåss finns det inte längre något krig; om de ukrainska soldaterna slutar slåss finns det inte längre något Ukraina." (Peter Englund, DN 8/5)
@ Nästa brev - Juli 22 - kommer 1/7.