Nya viner 1/6
Nya viner 2/6 och 9/6
Provning Beställningssortimentet
Mejl
Blint?
Kunskap
Guilt by association
Roséns Moment 22
Svära i kyrkan
PS: Sprithumor
(fasta "Sommar-viner")
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 18/4
Många för mig obegripliga vininköp. Själv köper jag två. Till det en öl och lite sommargodis. Blint 18/4:
2022 Sander Silvaner, Rheinhessen
(5464, 99 kr; Carovin)
"Ung syrlig frukt/'mineral' (Silvaner?)..." G/VG.
2021 Fairview Petit Sirah, Sydafrika
(1138, 119 kr; Kiviks Musteri)
"Mörk; ung mullig frukt..." G.
Oppigårds Pilsner, Sverige
(1136, 33cl 19 kr)
"Fin stram beska..." VG.
Moelleux Cidre Fermier du Pays de Bray, Frankrike
(13054, 75cl 69 kr; Riktig Cider)
"God 'fransk' cider..." VG.
Doctor Cane, Sverige
(598, 379 kr; Umida Partners)
"Ren rak rom..." G/VG. Sägs komma från "olika ursprung i Karibien".
Bestes Punsch, Sverige
(208, 35cl 159 kr; Saturnus)
"Ljusgul; kryddig 'ägg-godis'..." G/VG. 26%. Finns enligt Saturnus ingen förklaring till min äggassociation annat än möjligen "arrakboll". (Kan förstås också ha blivit fintad av färgen...)
Watermelon splash, Spanien
(82334, 70cl 169 kr; Grapestyle)
"Rosa; frisk söt 'vattenmelon'..." G. 17%.
(Tillfälligt sortiment)
testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 4/5
Favoriserade en Nebbiolo och en champagne (när jag kollade facit hade jag förstås hoppats på snällare prislappar...). Blint 4/5:
2019 Barolo Bussia Poderi Fogliati di Annalisa Chiappa, Piemonte
(93000, 599 kr; Brix, 900 fl 2/6)
"Ljus; ung frisk Nebbiolo..." VG.
2008 Bollinger R.D., Champagne
(92499, 3499 kr; Arvid Nordquist, 1682 fl; flyttad från 2/6 till 11/8)
"Gulton; komplex rik fruktsyrlig champagne (potential)..." VG.
Fortfarande under utveckling.
2021 Sancerre Côte de Champtain Blanc Roger Champault, Loire
(90419, 261 kr; Johan Lidby, 2400 fl 2/6)
"Ung enkelfrisk Sauvignon Blanc..." G.
2022 G.D. Vajra Rosabella Rosato, Piemonte
(90351, 129 kr; Chris-Wine, 15000 fl 2/6)
"Laxrosa; stram frisk syra/bär..." G.
Släppets enda rosé jag dricker. Dominerande Nebbiolo.
Sorry, 9/6 köper jag ingenting.
(Vinkällaren Grappe, Sthlm 10/5)
Efter 3½ timmes spottande hade jag destillerat fram en kvartett (optimismen hos vissa av importörerna som skickar in prover till Grappe upphör aldrig att förvåna mig...). Blint 10/5:
2018 Black Stallion Limited Release Cabernet Sauvignon (75159, 699 kr; Ward Wines), Napa. "Mörk; djup rik Nya världen-Cab..." VG.
2020 Ch Mont-Redon Lirac (74814, 199 kr; Ward Wines), Rhône. "Rubin; stram örtig fat/frukt (Syrah?)..." G/VG.
2018 Marques de Riscal Reserva (2573, 37cl 89 kr; Nigab), Rioja. "Rel ljus; ung frisk 'rioja'..." G/VG.
2019 Barbera d'Asti Il Botolo (53705, 179 kr; Vinonista), Piemonte. "Rel ljus; syrlig smakrik frukt..." G.
(Kan man rekommendera viner man inte skulle dricka själv? Exemplet skulle då vara en "utländsk" Pinot Noir, som kaliforniska 2020 Rocklin Ranch Pinot Noir (53242, 229 kr), med snäll lättrökt bär/hallon. Inte min cup of Pinot - men jag vet flera kvalificerade provare som skulle gilla den.)
Citatet från Ann Heberlein (PPS Maj) fick en mejlare att associera:
"Jag har en nykteristisk arbetskollega som säger att hon för att bli lycklig inte behöver surrogat som vin eller sprit. Alkohol är för svaga själar. Vad svarar du på det?"
Visst. Man kan vara lycklig utan massor av ting... Ett artigt svar är väl att fråga henne vad hon då blir lycklig av (förutom att skryta om sin för-träfflighet).
"Din nedsabling av svenska s k gårdsproducenter [Hembryggt, Maj 23], innebär den att du även är emot 'gårdsförsäljning'?"
Inte alls. Det är ju en självklarhet att våra svenska alkoholproducenter inte ska diskrimineras gentemot sina konkurrenter i övriga Europa.
Förhoppningsvis skulle gårdsförsäljningen också höja kvalitén.
"När du skriver om 'odrickbara' svenska vinet Marys Backe [TS Maj] är väl den givna frågan hur Systembolaget kan köpa in ett sånt vin..."
Jo, en fråga jag ofta ställer mig. I en privat butik kunde man ju fråga över disk - på SB försvinner allt i byråkratin.
"Ditt PS April om 'amatörvänlig statistik' roade mig mycket, men jag antar att du inser att sådant här också kan skrämma bort läsare..."
Om jag tvingas välja har jag hellre lite färre läsare av din typ än många av de skrämda.
(Finns bloggande "influencers" som följs av miljonen bimbos. Inget jag avundas. Men vore samtidigt kul att veta hur det känns att vara så läst...)
"Många - som t ex Jan Guillou - menar att koranbränning är 'hets mot folkgrupp'. Tydligen inte du..."
Vad kan jag egentligen om vin? En fråga jag ibland utsätts för. Bryskt, eller vänligt.
Beror på vad man menar. Mitt kunnande idag är till stora delar intuitivt. Byggt på 40 års idogt provande, ofta blint. Mitt bokliga kunnande, fakta-inhämtandet, har dessvärre inte hängt med (mina Tre betyg från Mun-skänkarna är från 1988). Och det är ju det som är lättast att mäta.
Jag tror jag är hyfsad på att bedöma vin. Sämre på att ange odlingsarealer eller räkna upp kraven för ekocertifiering.
På akademikerspråk skulle jag säkert kallas autodidakt.
(En omdiskuterad fråga är vilken ev nytta provaren kan ha av natur-vetenskapliga studier. Kemisten och vinkännaren Rudolf Sillén svarade mig rättframt: "Nyttan med en naturvetenskaplig utbildning är begränsad vid provning.")
Genrens mästare var amerikanske 50-talssenatorn McCarthy. Folk behövde i princip bara ha röda hängslen så blev de "kommunister". Och som sådana paria.
I Sverige decennierna efteråt var fulordet "borgare". Räckte med att gilla viss sorts konst ("finkultur") så satt stämpeln där.
Och nu - 50 år senare - ser jag Ann Heberlein använda knepet. I en polemik mot en krönika i SvD inleder hon angreppet så här (SvD 23/5):
Mina medelklassvänner med borgerliga sympatier slår nästan volter av beundran inför en "otroligt bra text"...
"Borgerliga sympatier" är av definition fula, och applåder från folk med dylika gör den hyllade själv (här Lena Andersson) till fuling. Game over.
Varför finns det inga "stora" roséviner - med klass och kvalité som rosa champagne?
Jag ser förklaringen som enkel. Rosa champagne - normalt gjord på Chardonnay med lätt "färgning" av Pinot Noir - är fortfarande champagne.
Om en fin Batard-Montrachet på liknande sätt färgades med PN blev den bara rosé - och omöjlig att sälja till Batard-pris.
"Stora" roséviner saknar lönsamhet. Om inte roséns status drastiskt höjdes. Vilket hos prestigeproducenterna skulle kräva orimlig tid av kalkylerad förlust. Ett Moment 22.
På SVT-Play ser jag Dramatens kritikerhyllade uppsättning av Ibsens Ett dockhem, och inser att jag är hopplöst gammaldags.
Extremt överspel - som tydligen ska vara roligt - gör dramat till narrspel, parodi. Trams och flams, spex och spektakel. Mouton-Rothschild med fizz och party-paraplyer!
Tur att jag inte var där. Hade då buat - och förstås blivit utslängd.
PS Juni:
- Genren sprithumor är vad jag förstår främst muntlig, inget man möter hos er som skriver om varorna...
Så är det förstås. Mycket beroende på att humorn mindre handlar om dryckerna själva än om deras effekter. Ett lämpligare namn vore kanske fyllehumor.
Många historier handlar om supa ikapp. Som den om den flintskallige och han med hemorrojder. Vem blev först full? Den förre. Han var ju bra i arslet redan från början.
Informationsvärde noll. Inget för seriös dryckesjournalistik.
Men sen finns fenomen som Kolingen och Perikles. Seriefigurer. En sorts undergroundprotester mot Goda Smaken. (Cornelis: "Du dricker vin för njutningens skull, men jag dricker vin för då blir jag full!")
Men, de här gubbarna är från tidigare mer frisinnade epoker. Skulle nån tidning våga ta in dem idag? Annat än som referenser?
Läste om en restaurang i Vasastan som satt upp en skylt med texten "Det går att ha kul utan alkohol, men varför chansa?" Blev av myndigheterna ombedda att genast ta ner den.
Jag avslutar med en limerick om världens största optimist:
En pilgrim på vandring till Mecka
vars vattensäck började läcka
fast plågad och stekt
sa mjukt nästan vekt
I stan kan jag få mig en bläcka!
@ Som bas för bubblande drinkar rekommenderade Lars Torstenson på sin blogg billiga Café de Paris (59638, 89 kr). Jag blandade med Campari, plus is och citron. Somrigt!
@ Trevliga nya årgångar:
2022 Beaujolais-Villages Duboeuf (5003, 109 kr). Fräscht Gamay-typisk, redan drickvänlig. Dricker jag kyld som rosé, fast dekanterad.
2022 Moncaro Verdicchio (2433, 89 kr). Diskret aprikos/citrus. Ett vin jag i vissa lägen föredrar framför mer komplexa (och dyrare) för dess rena fräschör.
@ Fick som vanligt på nätet tips på vin och tilltugg att intas till "Mellon". Och hävdar som vanligt att det enda passande till barnprogram som det här är saft och bullar.
@ Giusto! Som skrivet IDAG: Bittida och sent predikade han för vem som ville höra på om värdet av botövningar och ett rent leverne. Vad honom själv beträffar, smakade han aldrig vare sig kött eller vin - annat än sådant som var av bästa sort! (Giovanni Boccaccio: Decamerone, 1350)
@ À propos sprithumor nutilldags. Torgny Lindgrens kvinnliga systemexpedit i Norrlands Akvavit skulle väl i realvärlden inte bli långvarig på posten:
Om jag får komma med ett förslag, sade expediten, så säger jag Norrlands Akvavit. Gammal Norrlands Akvavit passar till allting, i alla samman-hang. Själv tar jag en liten tår varje dag. Varunummer tvåhundrasextitvå. Ganska mycket fänkål. (...)
Jo, sade Ivar. Norrlands Akvavit. Det blir nog bra.
Den är verkligen mycket omtyckt, sade expediten. Kummin och anis. Och som sagt fänkål. Som aperitif. Eller till sillen. För att inte tala om en liten sup så att säga ur skåpet.
@ Fin afton i maj. Sitter på min veranda med en isad punsch och en "dam-cigarr". Köpte för länge sen en låda Davidoff Mini cigarillos, tänkt att attrahera damer, inklusive min fru. Men lockelsen uteblev. Förbarmar mig nu över dem själv.
@ Nästa brev - Juli 23 - kommer 1/7.