Hans Artberg om Vin

Meny

Juni 24

 

 

Nya viner 1/6

Nya viner 7/6

Fasta roséer

Provning Beställningssortimentet

Mejl

Dyrt vs billigt

När ingen lär fråga...

PS: Fyllefilosofi

 

 

Nya viner 1/6

(Fasta "Sommar-viner")

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 2/5

 

Släppets röda kallar jag nykterhetspropaganda (tycker synd om butiks-personalen som tvingas hantera plonket). Räddningen var en himmelsk Mosel (som gör skäl för namnet!). Till det sjysst enkelbubbel, öl och lite whiskey. Blint 2/5:

 

2019 Graacher Himmelreich Riesling Spätlese S.A. Prüm, Mosel

(20088, 299 kr; Spendrups)

    "Ljuvlig frisk halvsöt syrlig Riesling..." VG/MVG.

    Den fina syran breddar användningsområdet. Kan tänka mig den till både kyckling och fisk, med gräddiga såser. Eller varför inte som läcker midsommar-aperitif?

Elyssia Pinot Noir, Cava, Spanien

(20084, 119 kr; Henkell Freixenet)

    "Ljusrosa; ung ren enkel 'Cava'..." G.

Shepherd Neame 1698, England

(89264, 50cl 37 kr; Galatea)

    Smakrik "porter". G.

O' KELLY'S Finest Irish Whiskey, Irland

(586, 50cl 195 kr; TOMP Beer Wine & Spirits)

    "Ljusbrun; smakrik whisky (irländsk?)..." G/VG.

Evan Williams Extra Age Bourbon, USA

(207, 270 kr; TOMP Beer Wine & Spirits)

    "Mellanbrun; stram eldig Bourbon..." G.

    (Finns även på halva, men märkligt nog fann jag den sämre...)

 

 

Nya viner 7/6

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 7/5

 

Stannar vid ett rött och en whisky (lite mer på BS nedan). Blint 7/5:

 

2017 Ch Tronquoy Lalande, Saint-Estèphe

(94671, 396 kr; Vin Selekt, 2400 fl)

    "Rubin; ung syrlig 'italiensk' frukt..." G.

Glenmorangie The Cadboll Estate Batch 4. 15 Years, Highlands

(93187, 899 kr; Moët Hennessy, 636 fl)

     "Ljusbrun; komplex smakrik whisky..." VG.

 

 

Fasta roséer

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 6/5

 

Av rosé kräver jag främst friskhet, renhet, bärighet. Här 4 godkända, i kvalitetsordning (blint 6/5):

 

2023 Les Lauzeraies Tavel (2724, 149 kr; Terrific Wines).

    Nämner den i protest (provade den på Grappe 10/4). Trots att den är Systemets klart bästa rosé har Lauzeraies degraderats från ordinarie sortiment till BS. Men kvar finns alltså hav med meningslösheter, ofta på gränsen till hälsovådliga. Misströstar alltmer om "publiksmaken"...

2023 M de Minuty Rosé (2590, 169 kr; Ward Wines), Provence.

2023 Puy Chéri Syrah Rosé (2209, 95 kr; Arvid Nordquist), VdP d'Oc. 

2023 Domaine de Collavery (2859, 109 kr; Stellan Kramer), Provence.

 

Tavels rika 2022 kan finnas kvar i några udda butiker. Nu på topp!


 

 

Provning Beställningssortimentet

(Vinkällaren Grappe, Sthlm 15/5)

 

Ett fint fintvin och tre som jag trodde. Blint 15/5:

    2018 Racines Grand Reserve Sparkling (73106, 669 kr; The Wine-agency), Kalifornien. "Gulton; rik syrlig frukt, Champagne..." VG.

    2020 Domaine Weinbach Riesling Cuvée Colette (58557, 449 kr; The Wineagency), Alsace. "Gulton; ung kryddig Riesling (Alsace?)..." G/VG.

    2020 Barbaresco Teorema Molino (50952, 359 kr; Terrific Wines), Piemonte. "Rel ljus; ung smakrik Nebbiolo..." G/VG.

    2023 Yoko Pinot Noir (72445, 129 kr; Anora), Rheinhessen. "Rödlila; ung inbjudande enkelsyrlig Pinot Noir ("utländsk")..." G. Skulle jag dricka välkyld.

 

 

Mejl

 

"I dina recensioner nämner du sällan söta viner (...)"

    Nej, saknar nos för sött (är ingen "sötnos"). Dessutom: äter numera sällan dessert, sötvinerna hamnar då i limbo.

 

"Jag har förstått att du brukar köpa vin från Franska Vinkompaniet. Men du recenserar dem aldrig..."

    Nej, har fått bli en "fredad zon". Brukar köpa Månadens producent och ibland lite extra som Peter får välja fritt. Lite som att "gå bort", avspänt, inga plikter. Vinerna kan förstås vara mer eller mindre bra, men aldrig dåliga. Justa hantverksprodukter, goda matviner.

 

À propos svensktillverkat har jag fått höra att jag är för hård och kate-gorisk i mina fördömanden. Men finns de som är ännu hårdare:

    "Du skriver om Immelen 2022. Enligt mig är 90% av svenska viner odrickbara. Resterande tio smakar skit..."

 

Två mejl om kritik:

    "Nästan vällustigt citerar du kritiska mejl. Och svarar alltid vänligt. Blir du aldrig arg?"

    Vi talar alltså om verbala angrepp, inte fysiska. Nej, rena värderingar som kritik stör mig inte, tyckandet är fritt. Däremot tror jag att jag skulle kunna ilskna till på lögner. Falska påståenden om vad jag sagt och gjort. Men såna var det längesen jag utsattes för.

    "Jag har en undring kring dina 'nidmejl'. Din vinblogg är ju ärlig och intelligent (enligt mig den bästa i Sverige), ändå får du tydligen mycket kritik. Inga andra bloggar eller tidningar jag känner till uppvisar kritiska röster..."

    Från några av mina retstickor har jag hört att de på andra ställen direkt klickas bort. Censur av kritik är legio inom svenska vinvärlden. Jag erbjuder tydligen ett vattenhål...

    (Ändå är kritiken här oskyldig. Verkligt näthat hittar vi i helt andra branscher - och på radikalt hätskare nivåer.)

 

 

Dyrt vs billigt

 

Får ibland mejl om kvalité kontra pris. Korrelation?

 

Minns ett "test på stan" jag för ett antal år sen utsattes för i Stockholm. Ett reportageteam från en kvällstidning lät folk smaka två rödviner där de skulle gissa vilket som var dyrast (underförstått bäst). Jag anade direkt vad man var ute efter, att avslöja "vinsnobberiet".

    Jag smakade. Det första var enkelt men friskt, typ "gladtjut", helt klart det billiga. Det andra kände jag igen, hade nyligen testat det på SB som ny år-gång: A Amarone, en snål högst ordinär amarone, men med prislapp strax under 200 kr förstås det förmenta "dyrvinet".

    Jag läste aldrig reportaget, men är övertygad om att det "bevisade" sin utgångstes: billigast är bäst!

    Fotnot. Inte säkert att man nått annat resultat med ett bra dyrvin (komplexitet skrämmer lätt ovana), men man hade ändå gett kvalitén en chans.

 

 

När ingen lär fråga...

 

I SvD:s fredagsbilaga Mat & dryck intervjuas varje vecka en branschprofil, enligt ett fast frågeformulär. Jag lär knappast bli tillfrågad, så i stället låter jag intervjua mig själv, med ett urval av frågorna.

 

Vilket köksredskap skulle du inte klara dig utan?

- Klassisk korkskruv.

Vilken maträtt önskar du att du hade uppfunnit?

- Carbonara.

Ditt första matminne?

- Mammas chokladpudding, helt täckt av maränger. (Numera avstår jag sånt här godis)

Om du bara fick äta en maträtt i resten av ditt liv?

- Mixed sallad (ger oändliga variationsmöjligheter...).

Mest överskattad maträtt?

- Ostron. Mycket beroende på att jag flera gånger blivit sjuk av dåliga exemplar och därför nu helt avstår.

Mest underskattad maträtt?

- Purjolök ("fattigmanssparris"). Nyskördad och rätt tillagad kan den t o m slå sin finare släkting.

Vilken är hemligheten med din köttfärssås?

- Rejält med vin. Plus att den får småkoka minst fem timmar.

Bästa smaksättare?

- Förutom klassiska peppar/salt/örter väljer jag citron.

Vilken är din husdryck?

- Les Lauzeraies Tavel Rosé. (Här har jag sett många märkliga svar. En kock sa sig helt ogilla vin, oavsett sort. En annan drack genomgående Coca-Cola...)

Favoritrestaurang?

- Billjergatan 6.

När ingen ser?

- På SB tidigare i vår provade jag Walchers tungt viskösa Ägglikör. Avstod från att rekommendera den, men köpte en flaska i hemlighet...


 

 

PS Juni:

Fyllefilosofi

 

När vin och sprit utanför våra vinprovarkretsar benämns i media - av myndig-heter och allmänjournalister - är det alltid som "alkohol", och effektrelaterat. Allt nivelleras - Bordeaux som BiBs - och jämställs med narkotika.

    "Du dricker vin för njutningens skull, men jag gillar vin för då blir jag full", diktade Cornelis. Där "du" var normaldrickaren och "jag" den avvikande. I media idag är rollerna omkastade. Njutaren är särlingen, suputen normalen.

    Dagsvers:

       Munnen den ska supa och va gla

       munnen den ska supa varje da

       Munnen har du fått för du ska supa

       supa supa bort din sura min.

 

 

PPS

 

@   Cigarrtider. Brukar vårbunkra på Brobergs, men nu när min favorit PS, Private Stock, upphört och priserna skenat nöjer jag mig med Brobergs egen corona: låda med 25 st 455 kr (perfekt drag, primärkrav). Plus ett par lite dyrare chansningar.

      Favoriserade fuktare: isad punsch, whisky, GT (på Hernö!).

@   Såg i en rubrik att president Erdogan fördömt eurovisionstävlingen. Äntligen nåt vettigt från den mannen, tänkte jag. Men när jag kollade var det inte musikens kvalité han vänt sig mot utan att där förekom transpersoner.

      (Fick frågan vad jag tycker om Taylor Swift. Saknar tyvärr underlag för att ha nån riktig åsikt, men det ytterst lilla jag råkat höra av henne tyckte jag påminde om euroskvalet...)

@   À propos meningslösa roséer. Vilken distributionsvinst man skulle göra om man slog ihop plonket och sålde det som BP, Bollis Pink.

@   Läste om influencerbimbos med 90 000 följare på Instagram. Avundsjuk? Nej, har hellre en intelligent läsare än tusen puckos...

@   Nästa brev - Juli 24 - kommer 1/7.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2024 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB