Hans Artberg om Vin

Meny

Maj 23

 

 

Nya viner 5/5, 12/5, 19/5, 26/5

Hembryggt

Rensa gommen

Mejl

Robot-svar

Provning rosé

Recept

PS: Teasa eller tipsa

 

 

Nya viner 5/5, 12/5, 19/5, 26/5

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovningar Sthlm 28/3 och 25/4

 

Facit maj: Man får vara glad för det lilla. En god champagne, en port, några trevliga röda.

    Så har vi regnet roséer, mer eller mindre skiljbara, som Systemet valt att överösa oss med. Rent logistiskt vore väl enklast att för merparten bara hälla ihop dem och sälja dem som Systemets Pinkplonk...

    Blint 28/3 (för nyheterna 5/5) och 25/4:

 

2019 Brancaia Il Blu, Toscana

(94023, 756 kr; Johan Lidby, 360 fl 5/5)

    "Mörk; ung 'italiensk' frukt (Sangiovese?)..." VG.

    Merlot/Sangiovese/Cabernet Sauvignon.

    Provade även vinet på Grappe 19/4: "Smakrik 'Bdx-blend'..."

2019 Chinon Les Petites Roches Charles Joguet, Loire

(95593, 179 kr; Tryffelsvinet, 9600 fl 5/5)

    "Lila; ung stram stålig 'blåbär' (Cabernet Franc?)..." G.

2021 Villa Wolf Pinot Noir Rosé, Pfalz

(92310, 129 kr; Vinunic, 9800 fl 5/5)

    "Ljusrosa; ung frisk bärig frukt + 'Riesling' (!?)..." G/VG.

    Riesling-associationen kan vara en "terroir-känsla".


2020 Châteauneuf-du-Pape Tradition Mas de Boislauzon, Rhône

(94070, 315 kr; Budbreak, 1440 fl 12/5)

    "Ung fat/frukt (potential)..." G.

2017 Hervé Dubois Grand Cru Blanc de Blancs, Champagne

(92331, 369 kr; Vintrio, 4200 fl 12/5)

    "Ung ren fruktsyrlig champagne, lång..." VG.

2022 Seasalter Sauvignon Blanc Groote Post, Sydafrika

(90059, 179 kr; Wine Affair, 4800 fl 12/5)

    "Snäll frisk Sauvignon Blanc..." G.


2021 Alberto Ballarin Langhe Nebbiolo, Piemonte

(94350, 185 kr; Johan Lidby, 4800 fl 19/5)

    "Ljus! Ung lättdrucken Nebbiolo..." G/VG.

2019 Promis Gaja Ca'Marcanda, Bolgheri, Toscana

(90231, 329 kr; Lively Wines, 9000 fl 19/5)

    "Mörk; ung smakrik 'italiensk' frukt/'kaffe'..." G/VG.

2019 Tahbilk Old vines Cabernet Shiraz, Australien

(91223, 229 kr; Spendrups, 2400 fl 19/5)

    "Aussie-mint! Ung 'Cab'..." G

1966 Sogevinus Fine Wines Kopke Colheita, Portugal

(91280, 37cl 999 kr; Solera, 120 fl 19/5)

    "Ljusbrun; stor komplex mogen 'tawny'..." VG/MVG.

Ardbeg Heavy Vapours Main Release, Islay

(41593, 1349 kr; Moët Hennessy, 2400 fl 19/5)

    "Ljusbeige; smakrik rökkryddig whisky..." G/VG. 46%.


2021 Ch la Reyne L'Exellence, Cahors

(95994, 198 kr; Swedish Wine Cellar, 6600 fl 26/5)

    "Mörklila; ung mullig 'blåbär'..." G.

2020 Pagliarese Fèlsina, Chianti Classico

(94146, 189 kr; Vinunic; 6000 fl 26/5)

    "Ljus; ung syrlig 'Nebbiolo'..." G.

    Om ett av vinerna, odrickbara 2020 Marys Backe (Arilds vingård, Skåne, 295 kr), skrev jag: "Ljus; konstig 'glögg'; svensk?..." Snacka om att få sina fördomar bekräftade (jfr nedan)!


 

 

Hembryggt

 

Förunderligt trist finner jag oftast Systemets TSLS (tillfälligt sortiment lokalt och småskaligt), svenska viner och destillat från "gårdsproducenter".

    Men nångång hittar jag förstås undantag. Som 28/3. Läckert LGV, lördags-godis för vuxna:

    Roslags Jordgubbspunsch (39241, 50cl 319 kr, Norrtelje Brenneri).

    Oppigårds Kaffekask Original (57248, 50cl 229 kr).

    Skulle jag dricka till glass. Eller hälla över glassen. 

 

 

Rensa gommen

 

Vid vinprovning sänks salivens naturliga pH-värde (kring 7) och bör därför återställas mellan vinerna. Vår smakupplevelse/bedömning kan annars påverkas, speciellt om vinerna är många.

    Normalt neutraliseras gommen med vatten. Har i ideala fallet just pH 7. Men undvik kolsyrade mineralvatten som ligger lägre. Kemisten Rudolf Sillén rekommenderar stilla franska vattnet Evian.

    Det traditionella med vitt bröd, hur fungerar då det? Rudolf Sillén:

 

"Vid vinprovningar brukar man ställa fram bitar av rivet vitt bröd på bordet för att 'neutralisera' munhålan. Jag menar att det är en dålig idé. Varför? Ingen skulle väl komma på idén att suga på en sockerbit emellan provningarna. En sockerbit väger ca 3 gram. Några bitar vitt bröd kan väga ca 20 gram. Kolhydraterna i brödet omvandlas till ca 10 gram socker av enzymet amylas i saliven. En del sker i munnen och påverkar smakcellerna. Inte så bra för en vinprovare?"

 

Möjligen var det därför SB vid sina skribentprovningar en gång tog bort servicen med framlagda grissinipinnar. Gott, men kontraproduktivt.

 

 

Mejl

 

Fick några nytra svar på april-brevets Qatar-tips. Som följande: "Jag drack Katharsis när jag var på VM i Qatar, men jag tyckte det var ett för-färligt bajsvin."

    Tydligen flaskvariation...

    (Till Jörgen P vill jag säga att hans mejladress inte fungerar, fick fel-meddelande. Som jag sagt tidigare: om ni inte får svar på era mejl är det nåt tjall på nätet...)

 

"Blir du aldrig arg på dessa gerontofober, som mobbar dig för din ålder?" (Jfr Mejl April)

    Ärligt sagt: Nej. Jag brukar tänka på Cervantes svar till sina ålders-belackare, att man "inte skriver med sitt gråa hår utan med sitt förstånd, som brukar tillta med åren".

 

Fick ett mejl med citat från en forskningsrapport ämnat att peppa för fortsatt skrivande:

    "Hos friska individer över 85 år kan man visserligen se en något sämre luktförmåga, men inte så mycket, faktiskt. Luktsinnet drabbas inte alls av lika stor försämring som syn och hörsel kan göra i samma ålder."

    Tack för uppmuntrande ord! Har också hört att sinnet kan stärkas med träning...

    Sen har vi förstås det rent fysiska. Att en förmiddag prova hundratalet viner är mer konditionskrävande än många inser (speciellt blint, där koncentrations-förmågan sätts på extraprov). Själv undviker jag gym (töntigt!), men väljer att i alla lägen där det är möjligt. Har man sen mat- och dryckeskassar att bära på blir det ju dessutom styrketräning.
 
En läsare undrade om jag provat Tua Ritas kvartett inför webbsläppet 27/4. Nej, inte på Systemet, men märkligt nog på Grappe 19/4. Fanns ett 60-tal extraviner utöver roséerna, där jag valde ut några att testa halvblint. Bl a vinerna från Tua Rita, årgång 2020: Giusto di Notri, Keir, Per Sempre och Redigaffi. Alldeles för unga för konsumtion idag, men speciellt hos Redigaffi (à 2396 kr) kände jag potentialen, med komplex körsbär/viol. Bjuds jag gärna på om tio år.
 

 "Hur uttalar du druvnamnet zinfandel? Har hört olika förslag, med betoningen på alla tre stavelserna."

    Av en amerikansk producent fick jag lära mig en ramsa: "Life is hell / without Zinfandel!" Rimmar dåligt med både penultima och antepenultima. Fungerar bara med betoningen på ultima, sista stavelsen.

 

"Jag läste din 'övriga fråga' om film [April 23]. Men saknade Jaques Tati. Trodde han var din idol..."

    Förlåt. Han nämndes inte i den diskussionen. Men är definitivt en av de stora. Tyvärr håller inte alla med. Playtime - hans magnum opus och nutids-satiriska mästerverk - floppade ekonomiskt. Möjligen var den för bra. Krävde för mycket av tittarna. Som alltmer vill ha snabba klipp...

 

"Av din återkommande religionskritik att döma är du ateist. Vilka är här dina argument?"

    Ateist eller agnostiker kan gå på ett ut. Det är den som hävdar någots existens som har bevisbördan. Och på de religiösas fråga "hur tror du annars världen kom till?" finns ett bra svar: Jag vet inte. Man förklarar inte något oförklarligt med något ännu mer oförklarligt. (Och vetenskapens förklaring med Big Bang är tyvärr bara ett delsvar - hur kom då Big Bang till? Enbart födelse - eller både död och födelse, i ett evigt kretslopp?)

 

Sista mejlet får egen rubrik:

 

 

Robot-svar

 

"Hej Hans, jag roar mig med att låta en AI-styrd chatrobot besvara frågor. Så här svarade den på frågan 'Vad utmärker en vinkännare som provar blint?'

    En vinkännare som provar blint har en förmåga att avgöra viktiga kännetecken hos ett vin utan att veta vilken sorts vin det är eller vilken producent som har tillverkat det. De använder sin erfarenhet och sina sinnen för att bedöma saker som färg, doft, smak, syra, tanniner och balans.

    Vinkännare utmärker sig genom sin förmåga att beskriva viners egenskaper på ett noggrant och precist sätt, använder ofta termer som 'fruktig', 'besk', 'kryddig', 'mjuk' och 'strukturerad'. De tar också hänsyn till vinets ålder och dess potential för lagring.

    Det är viktigt att notera att det tar tid och erfarenhet att utveckla förmågan att prova vin blint. Det kräver en god förståelse för vinframställning, jord-måner och klimat samt en bred kunskap om olika vinsorter och regioner."

 

Märklig maskin. Vet inte hur den är konstruerad, men antar att den fungerar som "idiots savants", med mekaniska associationer via kodord, torrt och förnumstigt. Men svaret borde väl då ha varit virrigare, inte så välordnat...
    Däremot missar maskinen den för mig största skillnaden mellan att beskriva blint och öppet. Som blindprovare kan jag arbeta direkt med rena vintermer, druvor och distrikt, slipper omvägen via frukter och grönsaker. "Mogen Pinot Noir/Bourgogne" eller "Ung Cabernet/Bordeaux" fungerar bra blint, men öppet, med etiketten framför dig, bleve det ganska platt...
    (Och även om du blint "gissar fel" är det en ärlig beskrivning, så här smakar vinet!)
 
Min mejlare bad maskinen kommentera delar av mitt svar och fick nu läsa följande:
    Det låter som att du är en vinprovare, och att du har möjlighet att prova viner direkt från druvor och distrikt, utan omvägen via frukter och grönsaker. Det är en unik erfarenhet att prova viner på detta sätt, eftersom du kan få en mer direkt koppling till vinet och dess ursprung (...).
    Oväntat personligt (om än lite vilset). Men, undvik att bli fäst vid maskinen. Om du vill sexchatta svarar den  - enl min mejlare - att den själv "inte har några känslor och därför endast kan ge sekundära svar".
 
 

Provning rosé

 
Rosé är vinets strykklass. Med all rätt, eftersom det mesta här är plonk.
    Listar de få jag skulle sålt i min butik om jag haft nån. Blindprovade totalt 140 roséer, exkl BiBs som jag hoppade.
 
Ordinarie sortiment (SB, Sthlm 12/4)
    2022 Puy Chéri Syrah Rosé (2209, 85 kr; Arvid Nordquist). "Ljus; ren torr bärig syra, lätt beska..."
    Min standardfavorit jämte Puy Chéri på ordinarie, Collavery, var med sin 22:a en besvikelse, oväntat tam (ändå förstås bättre än flertalet...).
    2022 Les Lauzeraies Tavel (2724, 139 kr; Terrific Wines). "Djuprosa; komplex stram frukt (potential)..."
    2022 Minuty Prestige Rosé (79353, 189 kr; Ward Wines). "Ljus; komplex ung bär (potential)..." Klart bättre än 21.
    Med de båda senare skulle jag vänta till sommaren.
    2022 Black Tower Organic Pink Bubbly (6508, 76 kr; Hermansson), Tyskland. "Frisk snäll pärlande, lätt sötma/'läsk'..." 8,5%. Med is och citron fräsch sommardrink.
    (Tur att man provar blint; ett sånt här namn hade ju skrämt smaklökarna att dra ner visiren!)
 
Beställningssortiment (Grappe, Sthlm 19/4)
    2022 Tavel Cuvée Royal (70035, 159 kr; Terrific Wines). "Djuprosa; rik ung ren frukt/viol (potential)..."
    Ett strå vassare än kooperativets Lauzeraies. Dessutom hyfsat tillgänglig redan nu.
    2022 Marius Rosé Chapoutier (57754, 109 kr; Lively Wines). "Ljus; frisk syrlig bär..."
 
Vill också påminna om min absoluta roséfavorit, Domaine Gavoty (Franska Vinkompaniet).

 

 

Recept?

 

Jag hittar ett par välhängda entrecôter, steker upp dem på klassiskt vis med salt och peppar och reder av med lite vin och persilja. Till det en fräsch sallad plus hemgjort vitlökssmör.

    Är det här ett "recept"? Knappast. Det är vanlig matlagning. Recept är mest för att krångla till det...


 

 

PS Maj:

Teasa eller tipsa?

 

Principfråga. Ska man som vinkritiker även skriva om goda viner man druckit men som inte längre finns på marknaden?

    På många bloggar är det legio. Som stolta barn visar man upp sina udda leksaker, utgångna Fleichmann, Brio, Dinky Toys. Se men inte smaka.

    Jo, kan förstås finnas läsare som själva en gång samlat på sig rariteterna, och nu får en lägesrapport. Dricka - eller spara. Och andra kan finna glädje i att bara läsa om smarret, som "gastroporr".

    Min egen policy är som ni märkt att främst tipsa. Med namn och nummer. Undantagsvis nämner jag porren. Som kuriosa.

    Alltså. Öppnade i påskas min sista Barolo Sperss 1989. En gård inköpt av Angelo Gaja 1988, då han ännu inte hade full kontroll. Men med 1989 var han helt nöjd (även generellt ett toppår i Barolo).

    Drack vinet till lammstek. Härlig komplex doft med allt du begär av en mogen Nebbiolo: barr, kanel, te, rosor... Jag vet några (inga namn) som skulle se den som övermogen - men själv älskar jag såna här visa åldringar!

 

(Tillägg. På 90-talet intervjuade jag Jan Guillou om vin. Som tack fick han en vinare, Sperss 89. Samtidigt en vänlig pik. En av frågorna löd: "Nu till italienska viner. Är du här lika blåst och fördomsfull som din hjälte Carl Hamilton i Vendetta?" Guillous korta svar: "Ja.")

 

 

PPS

 

@   Rosé (jfr ovan). Lars Torstenson, som ju har större insyn, föredrar här "by far" 2022 framför 21. Frågade om det gällde även hans Lauzeraies (vars 21:a ansågs super):

     "Ja, tycker Lauzeraies 22 är utmärkt, mer tydligt uttryckt frukt (än normalt) så här tidigt på säsongen så den behöver stilla sig lite, men med läcker, och typisk, mineralitet under frukten."

 À propos rensa gommen. En mer radikal sköljvätska än den ovan föreslår Torgny Lindgren i Pölsan:

      Nej, den som på allvar provsmakar ska skölja munnen noga, gärna med brännvin, och snyta sig oupphörligt...

@   À propos nidmejl. Som vinskribent på nätet - jämfört med om jag skrivit i dagspress - slipper jag mejl från nykterhetsfundamentalister. Som ser alla viner, oavsett kvalitet, som "droger". Minns en artikel i DN för tio år sen av etikdocenten Ann Heberlein:

      Jag tycker inte om att dricka alkohol. Jag tycker att vin är äckligt, hur dyrt det än är, och öl smakar mest jäst. (...) För det är väl så vi använder sprit - som en självsäkerhetshöjande drog, som flytande lycka? För att skapa en artificiell känsla av lycka och oövervinnelighet? 

      Som sagt. Såna besserwissrar slipper jag här konfronteras med.

@   À propos vinaren till Guillou. Nej, jag fick aldrig veta vad han tyckte. (Ser dock i senaste boken - se nedan - att det i ett läge plockas fram en Nebbiolo. På 90-talet en orimlighet.)

@   À propos Big Bang. Om problemen att analysera tillståndet under den första sekunden använder Steven Weinberg (i populärvetenskapliga klassikern De första tre minuterna, 1977) en drastisk bild:

      Det är som om någon tillrett en middag med stor omsorg - de bästa tänkbara ingredienser, de mest utsökta kryddor och de ädlaste viner - varefter någon hällt alltsammans i en stor kittel och låtit blandningen koka några timmar. Även för den kräsnaste finsmakare skulle det vara svårt att avgöra vad han fick på tallriken.

@   Roligt att inte vara ensam: "Jag kan numera inte parkera bilen lagligt i Stockholm ens om jag vill på grund av de där satans apparna." (Ponti/Guillou i nya pansjoskrönan Eventuellt uppsåt)

@   Nästa brev - Juni 23 - kommer 1/6.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2024 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB