Hans Artberg om Vin

Meny

Maj 24

 

 

Nya viner 3/5

Nya viner 10/5, 17/5, 24/5

Nya viner 31/4

Provning Beställningssortimentet

Rosé på BS

Mejl

Publiksmaken...

Melonkärnorna i Kabul

Svar på strunt

PS: GMI

 

 

Nya viner 3/5

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 4/4

 

Enkel månadsstart, väljer 3 av 20. Blint 4/4:

 

2022 Landron-Chartier Gamay Toujours, Loire

(94888, 189 kr; Terroir, 2400 fl)

    "Ung fruktig 'Gamay'..." G.

    Alltså inte beaujolais...

 2018 Ch Cadet Bon, Saint-Emilion

(91147, 399 kr; Derivino, 3000 fl)

    "Stram frukt (Bdx?), potential..." G.

2022 Rust en Vrede Estate Vineyards Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika

(90397, 250 kr; The WineAgency, 9600 fl)

    "Ung syrlig Nya världen-Cab..." G.

 

Ska man skratta eller gråta? Ett vitt fann jag "trixigt" och tillade onda aningen "svenskt?". 2022 Immelen från Kullabergs Vingård, 489 kr. Vem köper det här?

    (Tillägg 20/4: Läser i DN Alf Tumble utnämna Immelen till "det bästa svenska torra vita vin som gjorts i Sverige". Säger i så fall en del om övriga svenska vita....)

 

 

Nya viner 10/5, 17/5, 24/5

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning 29/4

 

Och enkel fortsättning - mitt standardomdöme var "snål". Några undantag (blint 29/4):

 

2018 Ch Yon-Figeac, St-Emilion Grand Cru

(90642, 399 kr; Bibendum, 3000 fl 10/5. Nytt datum 31/5.)

    "Ung komplex frukt (Bdx?)..." G/VG.

    Fränderna Chasse-Spleen och Cantemerle (2021) var tyvärr besvikelser, saknar frukten.

2023 Schloss Gobelsburg Rosé, Österrike

(94019, 150cl 239 kr; Solera, 4300 fl 10/5)

    "Ljusrosa; ung inbjudande syrlig bär..." G.

    Den enda rosé jag köper, bland ett gäng i övrigt meningslösa. Druva Zweigelt.

2022 Olivier Leflaive Montagny Vignes sur le Cloux I Cru, Bourgogne

(93688; 529 kr; Johan Lidby, 840 fl 10/5; ändrat till 31/5)

    "Gulton; fin ren frukt (Chardonnay)..." G/VG.

    Inte med på SB:s provning, testad på Grappe 24/4. Där fanns också Leflaives 2020 Chassagne-Montrachet Houllières (94062, 1299 kr; webblansering 30/4). "Gulton; ung komplex frukt/fat (Bourgogne!)..." VG.

Strathmill 12 Years, Speyside, Skottland

(41349, 550 kr; Diageo, 745 fl 10/5)

    "Ljusbrun; komplex inbjudande smakrik whisky..." G/VG.


2022 Moss Wood Amy's, Margaret River, Australien

(95231, 259 kr; Quaffable Wines, 1200 fl 17/5)

    "Mörk; ung mintig Nya världen-Cab (Australien?)..." G.


2022 Weingut Dr Hermann Erdener Herzlei Riesling Spätlese Alte Reben, Mosel

(93937, 349 kr; Wine Group, 480 fl 24/5)

    "Ljusgul; stram syrlig halvtorr Riesling..." G.

 

 

Nya viner 31/5

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning 7/5

 

(Kommer 8/5)

Blev två Nya världen och en cognac ("prisvärdheten" kan som vanligt diskuteras...). Blint 7/5:

 

2019 Salus Cabernet Sauvignon Staglin Family Vineyard Estate, Napa

(90332, 1199 kr; Swedish Brand, 240 fl)

    "Ung inbjudande Nya världen-Cab..." G/VG.

2022 Meyer Family Vineyard Old Main Road Chardonnay, Kanada

(90513, 395 kr; Handpicked Wines, 360 fl)

    "Gulton; ung syrlig Nya världen-Chardonnay..." G.

Grönstedts Le National 2024, Cognac

(41685, 50cl 895 kr; Galatea Spirits, 1002 fl)

    "Mellanbrun; eldig komplex cognac..." VG.

 

Om två av vinerna skrev jag bara "Blä!". Båda var svenska...


 

  

Provning Beställningssortimentet

(Vinkällaren Grappe, Sthlm 24/4)

 

Aperitif, måltidsvin och avec (blint 24/4):

    2012 José Michel Grand Vintage (73893, 499 kr; Champagnehuset), Champagne. "Gulton; fat/frukt/syra, ung Champagne..." G/VG.

    2020 Langhe Nebbiolo Pian delle Mole Giulia Negri (77213, 249 kr; Terrific Wines), Piemonte. "Ljus; ung ren smakrik Nebbiolo..." G/VG.

    Rye Rye Agitator (85138, 369 kr), Arboga. "Ljusbrun; smakrik eldig whisky..." G.

 

På sistone har även nätfirman Vinoteket börjat skicka in prover. 24/4 föll jag för 2023 Anselmi San Vincenzo (189 kr), Soave. "Gulton; ren ung in-bjudande 'Soave'..." VG.

 

 

Rosé på BS

(Vinkällaren Grappe, Sthlm 10/4)

 

Jag kan förstå folk som säger sig ogilla rosé, en åsikt byggd på generalisering. Men finns udda korn, här tre stilla och två mousserande (blint 10/4):

    2023 Les Lauzeraies Tavel (2724, 149 kr; Terrific Wines). "Mellanrosa; ung stram smakrik frukt (potential)..." G/VG. Står här som BS men lär dyka upp på Systemets provning av ordinarie roséer 6/5, se Junibrevet.

    2023 Tavel Cuvée Royal (73259, 175 kr; Terrific Wines). "Djuprosa; ung stram frukt (potential)..." G.

    Kooperativets Trésor des Sables (179 kr) fann jag enklare.

    2021 Rings Rosé (56599, 171 kr; Terrific Wines), Pfalz. "Ljusrosa; frisk bärig syra..." G.

    2020 Black Chalk Wild Rosé (55900, 500kr; Terrific Wines), England. "Ljus; ung ren syra, enkelgod..." G.

    Lanson Le Rosé (7495, 699 kr; Moestue), Champagne. "Mellanrosa; ung ren syrlig frukt (Champagne)..." G/VG.

    Bubblens "prisvärdhet" kan förstås ifrågasättas.

 

Provningens dyraste vin var Gérard Bertrands rosé 2022 Clos du Temple, 1849 kr. Bör nog drickas med prislappen utsatt, blint fann jag det helt ordinärt.

 

 

Mejl

 

"Du brukar påpeka att du provar blint för att det är roligt, inte för att det är 'fint'. Allra roligast tycks det vara när du prickar rätt, då sätter du alltid fina betyg (...)"

    Typicitet är en kvalitet i sig - men förstås inte allt. Finns viner som är "över-typiska", parodiska. Och då får de inga rolighetspoäng. Vanliga såna viner, där jag "prickar rätt" men ratar, är amerikansk Pinot Noir, australiensisk Shiraz, nya zeeländsk Sauvignon Blanc. Här hittar jag ofta överdriven sylt, mint, sparris.

 

"Bland nyheterna 19/4 nämner du inte Von Winnings 2021 Ozyetra (1131 kr), som på Finewines fick 95-97 poäng. Är det ett sånt här 'nördvin' du raljerar kring i aprilbrevet?"

    Ja. Blint fann jag en lätt fatig Nya världen-ton, inget spår av Riesling.

 

"När det gäller finewines och dina olika åsikter om Shafers Chardonnay [April 24] svarar du en mejlare: 'Finewines provare kan förstås ha hittat kvalitéer fördolda för mig.' Snygg ödmjukhet, men du skulle ju också kunnat hävda att du själv hittat defekter fördolda för honom..."

    Tack för pepp. Jo, jag är extremt känslig för orenheter ("bitoner"), så det kan ha varit så...

 

 

Publiksmaken...

 

À propos FSB (se Mars 24) och de varor som av svenska folket är så efter-frågade att de flyttas från beställningssortiment till fast. Charles Baudelaire har sina synpunkter på saken efter att ha låtit sin hund nosa på en fin parfym, som får den att förskräckt rygga tillbaka:

 

"Ack, du eländiga hund! Om jag hade erbjudit dig ett paket med exkrementer, skulle du med förtjusning ha insupit lukten och kanske slukat det. Så liknar då även du, mitt trista livs ovärdige följeslagare, publiken - vilken man aldrig bör presentera utsökta väldofter, som bara gör den rasande, utan omsorgsfullt utvalt avskräde."  (Prosadikter, 1869) 

 

 

Repris

Melonkärnorna i Kabul

 

À propos smak. Finns också av grymmare slag, turordning:

 

Först kommer flugorna.

    Sen maskarna. Och myrorna och skalbaggarna och alla de andra av gatans hungriga småkryp.

    Därefter fåglarna, med sina struttiga rörelser och pickande näbbar.

    Så hundarna. Fast de bara nosar.

    Sist kommer barnen. Blygt plockar de upp melonkärnorna ur gatudammet, lägger dem i små plåtburkar. Det har då gått knappt tio minuter sen du spottade ut dem.

    Barnen använder kärnorna som karameller.

       (Jorden runt med Hans Artberg, 1977)

 

 

Svar på strunt

 

Vad svarar man när man möter uppblåst nonsens från Clever Trevor? (Han/hon finns i alla branscher, även i vinvärlden.) Mitt standardsvar är tystnad - men man kan också följa Anders Sundells råd i SvD 27/4:

 

"Att faktakolla och bemöta påståenden missar målet, eftersom struntprataren inte är intresserad av sanningen och alltid kan hitta på något nytt trams som svar.

    I stället är knäckfrågan om den som talar överhuvudtaget försöker göra sig förstådd. Och det är lätt att ta reda på, om man bara vågar släppa den egna prestigen och ställa de enkla frågorna. Ursäkta, jag förstod inte riktigt, kan du förklara på ett enklare sätt? Den som verkligen kan och är intresserad av ett ämne brukar vara mån om att uttrycka sig så att alla kan hänga med."


 

 

PS Maj:

GMI

 

Principfråga: Bör man som besökare på Systemets nyhetsprovningar recensera samtliga viner? Är det inte en service läsarna kan kräva? Och en gentjänst till importörer och producenter som skickat varuprov?

    I mitt fall är svaret enkelt: Det skulle inte roa mig. Och därmed inte heller läsarna.

    Många viner är så slutna/ointressanta att jag inte orkar ha nån åsikt om dem. Annat än "tja". De firrarna slänger jag tillbaka. Orensade.

    Att det sen finns kollegor som rensar rubbet, nämner allt, är en kostlighet jag bara kan konstatera.

    GMI, Gott Mit Ihnen!

 

 

PPS

 

@   Tips till vänner av hederlig "gammaldags" rioja (spanjorerna säger hellre "traditionell"): Fincas Valdemar Gran Reserva 2015 (20073, 259 kr). Dricks på tjurfäktarmaner till blodig oxfilé med vitlökssmör och sallad (den senare kryddade jag med vårens nyfräscha libsticka).

@   Den kände författaren skulle ge ut en ny bok.

      En stridig kritiker på pressvisningen: - Jag kommer att vara mycket kritisk i min recension!

      Författaren: - Jag ser fram emot att inte läsa den.

@   Läste om folk som kände sig "otrygga" av att höra n-ordet (NEGER). Måste väl vara ett fall för psykvården.

@   Nästa brev - Juni 24 - kommer 1/6.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2024 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB