Hans Artberg om Vin

Meny

Mars 20

 

Nya viner 13/3

Nya viner 27/3

Påsköl

Mejl

Provning Beställningssortimentet

Om prisvärdhet

Alternativ verklighet

PS: Stora viner...

 

 

Nya viner 13/3

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 20/2

(för fasta Vår-viner 2/3 se Tidigare brev)

 

Väljer 3 röda + 1 japan. Sällsynt trist vitsläpp.

 

2015 Luigi Pira Barolo di Serralunga, Piemonte

(95642, 312 kr; Origo Wine, 1200 fl)

    Blint 20/2: "Ljus; ung bitig Nebbiolo..." VG.

2017 Finca Dofí Alvaro Palacios, Priorat, Spanien

(92782, 649 kr; Prime Wine, 180 fl)

    Blint 20/2: "Ung färg; inbjudande frukt..." G/VG.

2017 Gigondas Les Hautes Garrigues Santa Duc, Rhône

(92362, 499 kr; Johan Lidby, 240 fl)

    Blint 20/2: "Syrlig inbjudande sydfrasse, lång..." G.

Keigetsu Gin-No-Yume Sake, Japan

(90025, 362 kr; Akebono, 120 fl)

    Blint 20/2: "Stram god 'sake'..." VG.

 

 

Nya viner 27/3

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 20/2

 

Två röda, en vit. Två svenska whisky.

 

2017 Luigi Pira Lange Nebbiolo, Piemonte

(95853, 199 kr; Origo, 2000 fl)

    Blint 20/2: "Ljus; komplex rel mogen Nebbiolo..." VG.

    Dricker jag idag före deras Barolo 13/3.

2015 Mauro Veglio Barolo, Piemonte

(92950, 299 kr; Domaine Wines, 1200 fl)

    Blint 20/2: "Mogenkant; god syrlig mogen Nebbiolo..." G.

2018 Roaring Meg Riesling, Nya Zeeland

(90525, 149 kr; Agent Clay, 4000 fl)

    Blint 20/2: "Ung enkelgod Riesling..." G.

Grönt Te Mackmyra, Sverige

(40310, 599 kr; 6000 fl)

    Blint 20/2: "Ljusbrun; lätt 'bageri', inbjudande whisky (svensk?)..." 46,1%, VG.

Silent Mills 01 Marieberg High Coast, Sverige

(40726, 799 kr; 2500 fl)

    Blint 20/2: "Fin rök; stor eldig whisky..." 51%, VG.


 

 

Påsköl

(Systemet Sthlm 10/2)

 

45 prover. Majoriteten till förblandning lika ("syrlig beska"), en handfull "konstiga" (t ex TÖ Påsköl med ton av såpa), 4 jag köper:

 

   Mariestads Påskbrygd Alkoholfri (11940, 33cl 13,9 kr; Spendrups). Ren fräsch beska! Till skillnad från vin kan öl bli utmärkt som alkoholfri (här 0,5 %).

   Oppigårds Easter Ale (1374, 50cl 28,9 kr). God fruktig beska, mitt förstaval. Frågade Oppigård om det var nån skillnad mellan deras Winter och Easter Ale. Ja, "Easter Ale har en lättare karaktär och beskan är inte lika markerad". Även malt och humle skiljer sig åt (t ex mindre "karamellmalt" i påskölet).

   Ahlafors Påsk Lager (1344, 33cl 19,8 kr). Mörkbrun; stram beska/kaffe!

   Vega Easter Stout (34381, 33cl 34,9 kr). Frisk mullig beska, 8 %.


 

 

Mejl

 

"Men du då, hur spirituell är du själv? [Jfr förra brevets rubrik Vinskribenter...] -  Skämt åsido, låt mig fokusera på läsarfrekvens, som du gärna återkommer till. Om du och vinkrönikörerna på SvD bytte plats, hur många tror du frivilligt skulle läsa deras alster om de likt artbergomvin bara fanns på nätet? Säkert mycket färre än dina 5000 ('den exklusiva halva promille av Sveriges befolkning som läser mig'). Nu blir de lästa för att de finns i en stor tidning..."

    Än värre gick det väl för mig, i SvD. Är säker på att ägarna direkt skulle ingripa och plocka bort mig. Samtidigt som ansvarig redaktör fick en reprimand för att han låtit något så vulgärt gå till tryck...

    (Bara ett exempel - sajtens Suparvisa:

       Munnen den ska supa å va gla

       Munnen den ska supa varje da

       Munnen har du fått för du ska supa

       supa supa bort din sura min.)

 

"Jag läste finewines noter från släppet 28/2 och tänkte att jag skulle jämföra med dina. Lite snopet ser jag att du köper 'inga alls'! Jag fruktar att du här förlorar läsare..."

    De som ogillar min restriktivitet torde jag redan ha förlorat. (Men du tycks framhärda...)

 

"Tack för ditt 'credo' på finewines: 'I fina vinvärldens trandans kring guldkalvarna behövs ibland en butter sparv...' Mycket kärnfullt! Väljer att mejla dig hellre än att bara trycka på Gilla..."

    Tack själv. Jo, "credo" kanske man kan kalla det. I Grand salongerna är jag väl mer katt än herr Melin...

 

"Intressant det du skriver om provarens form [Jan 20]. Du är den första jag sett som tar upp frågan. Den går givetvis att utveckla från ren dagsform (som din huvudvärk) till allmänkondition. Ska ni testa 100 utsläppsviner får ni knappast vara degosar..."

    Exactement. Prova vin professionellt är jobbigare än många förstår. Själv håller jag mig i form genom att i alla lägen där det är möjligt (i stället för att åka bil/taxi/tunnelbana). 

    För att fungera optimalt måste du sen också vid provningstillfället vara nyfiken, hugad, törstig. Med erigerad näsa. Slentrian tror jag är all bedömnings död.

 

"I februaribrevet skriver du om en kändisskribent som 'babblade bort' ert karaktäristikseminarium. Jag gissar på besserwisser Mölstad..."

    Om du inte redan spelar på travet kanske du skulle börja...

 

"Du nämner Systemets 'elitprovare' [Febr 20], vet du om några av dem är kvinnor?"

    Gav frågan till SB: "I nuläget är det 14 offertprovare varav fyra kvinnor. Rekrytering av fler offertprovare pågår och det finns ett antal kvinnliga kandidater."

 

"Som rasist bör du väl gilla SD:s prioritering av unga rånoffer framför förövarna..."

    Tack för den, lite som "Har du slutat slå din fru?". Men visst, en helt riktig prioritering. Samtidigt funderar jag över begreppet "hedersmord". Drabbar enbart döttrar, som begått det oerhörda brottet att ha förälskat sig i fel person. Dessa svin till söner, som rånar och förnedrar, borde inte de ha skadat hedern hundrafalt mer?

 

Får ibland mejl från läsare som utöver mina smaknoteringar efterlyser mer tekniska data om vinerna, "från fält och källare".

    Fat och druvor brukar jag informera om - kan ju direkt upplevas i smaken - men mer avlägsna ting som jästtyp, planttäthet osv finner jag ointressant. Producentens "verktygslåda" får han ha för sig själv, mitt fokus är produkten.

 

 

Provning Beställningssortimentet

(vinkällaren Grappe, Sthlm 12/2)

 

Det här är inget "släpp", utan flaskor importörerna spontant - och mot avgift - skickat in för att få testade (och förhoppningsvis rekommenderade). Av dryga 100 blindprovade viner väljer jag 6:

    2013 Castellane Brut (77045, 359 kr; Bibendum), Champagne. "Ung syrlig champagne, potential..."

    2017 Villa Maria Private Bin Riesling (84617, 129 kr; We & Wine), Nya Zeeland. "Frisk Riesling, rik 'Alsace'..."

    2016 Meursault Domaine Pernot Belicard (78528, 499kr; Terrific Wines), Bourgogne. "Gulton; komplex ung 'Meursault'..."

    2011 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile (74404, 452 kr; Ward Wines), Alsace. "Gulton; stor smakrik Alsace-Riesling..."

    2013 Amarone della Valpolicella Casa Vecie Brigaldara (74282, 449 kr; Winemarket), Veneto. "Rubin; stram god 'amarone'..."

    Wine & Soul Tawny Porto 10 Years (76213, 339 kr; Handpicked Wines), Portugal. "Fin sötkryddig tawny!"

 

 

Om prisvärdhet

 

"Vad beträffar måltiderna hade jag på Rue du Petit Pont hittat en taverna där man åt för en struntsumma: alla skämda köttbitar som slaktarna i Hallarna kastade bland avfallet  - de feta delarna gröna och de magra svarta - bärgades i gryningen, fick en putsning, överströddes med nävar av salt och peppar, blöttes upp i ättika, fick hänga i två dygn i friska luften längst in på gården och var sedan färdiga för kunden. Garanterad dysenteri, överkomligt pris."

    (Umberto Eco: Begravningsplatsen i Prag, 2010)

 

 

Alternativ verklighet

 

Omläste - läste òm - Kurt Vonneguts klassiker Slakthus 5 om bombningen av Dresden, med omkvädet "Så kan det gå". Egentligen hade jag först omläst Niklas Rådströms minnesbok om Slas, och påmints om Slas nära vänskap med Vonnegut. Alltnog, kom till den berömda "baklängesdrömmen", som genialt visar krigets vanvett. Ett lite längre citat (men läsarna som kunde klaga har ju redan flytt):

 

"Amerikanska plan, fulla av hål och sårade och lik, flög baklänges från ett flygfält i England. Över Frankrike kom några tyska plan flygande baklänges mot dem, sög åt sig kulor och granatsplitter från några av planen och besättningarna. De gjorde likadant med störtade amerikanska bombplan på marken, och dessa plan flög upp baklänges för att ansluta sig till formationen.

    Formationen flög baklänges över en tysk stad som stod i lågor. Bombplanen öppnade dörrarna till sina bombrum, utvecklade en mirakulös magnetism som kom bränderna att krympa, samlade ihop dem i cylindriska stålbehållare och lyfte behållarna in i buken på planen. Behållarna travades prydligt in på hyllor. (...)

    När bombplanen kom tillbaka till sin bas togs stålcylindrarna ner från hyllorna och skeppades tillbaka till Amerikas Förenta Stater, där fabriker arbetade dag och natt med att ta isär cylindrarna och sönderdela det farliga innehållet i mineral. Rörande nog var det huvudsakligen kvinnor som utförde detta arbete. Mineralerna skickades sedan till specialister i avlägsna områden. Det var deras uppgift att stoppa dem i marken, att gömma undan dem skickligt, så att de aldrig skulle kunna skada någon mera." 


 

 

PS Mars:

Stora viner...

 

Fick en fråga varför jag inte längre sätter MVG på Systemsläppens provade viner.

    Svaret är enkelt: viner i den klassen bjuds inte längre för provning. Om de överhuvudtaget kommer till Sverige hamnar de på webbsläpp eller i de tre huvudbutikernas finskåp. Att smaka Premier Cru-bordeauxer eller bourgogner från DRC - vilket jag stundom förunnades förra seklet - är idag en utopi.

    Vad som tillkommit är förstås också en extrem prisökning, som omöjliggör köp även oprövat (normalt köper jag inga viner jag inte testat). På 70-talet drack jag t ex en Ch Pétrus 1949, det kanske bästa vin jag upplevt. Pris 360 kr. Mycket pengar då - men ett motsvarande vin idag skulle kosta det hundradubbla, betydligt svettigare.

    Kan jag då inte justera skalan? À la SvD:s tärningssystem, där sexan sätts på allt som kluckar...

    Nej, jag vill behålla beredskapen. Hoppet.

 

 

PPS

 

@   Från Nya årgångar (Systemet 6/2) tre prototyper, bekräftade blint. En dyr, två billiga:

      2012 Bollinger La Grande Année (7579, 1299 kr; Arvid Nordquist), Champagne. "Gulton; frisk ung äpple/champagne, potential..."

      2019 Brochet Réserve Sauvignon Blanc (78967, 119 kr; Oenoforos), Loire. "Ren stram SB..."

      2018 Beaujolais Villages Marc Dudet (2317, 99 kr; Valid Wines), Bourgogne. "Lila; ung fruktig Gamay/Beaujolais..." Klart bättre än årgångs-kompisarna från Duboeuf.

@   Inte bästa tiden för en dryck att som Mexicos blida öljätte heta Corona Extra...

@   Offentlig "kulturdebatt" är alltid intressant; vad som än dryftas uppträder garanterat strax en STOLLE. Som Theodor Ringborg i DN 13/2: "Agnes Lidbeck har inte större rätt till konstupplevelser än barn" (AL hade i ett tidigare inlägg klagat över stökiga - läs ouppfostrade - barn, som på muséer störde hennes konstupplevelse).

      Som att hävda utövande rökares lika rätt att njuta av krogmat. Det är ju inte Lidbeck som sabbar för bråkstakarna (om de nu skulle vara intresserade av konsten) utan de som sabbar för Lidbeck.

@   Amerikansk "riksrätt". Snacka om JÄV....

@   Om du rättar folk som uttalar Paul Roger som rogère i stället för rogé kallas du lätt språkpolis.

      Avväpnande appell på DN:s kåsörsida Namn och Nytt: "Vi språkpoliser borde slå ihop sig!"

@   En gammal skolkamrat bad om mitt mobilnummer och jag tvingades erkänna att jag var Sveriges enda person utan mobil. Han kontrade med en nyversion av historien om norrländska brorsan:

      A: - Jag har ingen mobiltelefon.

      B: - Då känner du kanske min bror, han har inte heller nån mobil.

@   Nästa brev - April 20 - kommer 1/4.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2021 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB