Hans Artberg om Vin

Meny

Mars 22

 

 

Nya viner 1/3

Nya viner 4/3 och 11/3

Nya viner 18/3 och 25/3

Provning Beställningssortimentet

Mejl

Vinprovaren som valp och vuxen

Köpa vin...

Sake

Salig blandning

PS: Instant knowledge

 

 

Nya viner 1/3

(fasta "Vår-viner")

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 27/1

 

Hade förvarnats, men inte för det här. Brukar bland säsongsvinerna alltid hitta minst ett par köpvärda (jfr december) - fann nu INGENTING. Tjut...

 

 

Nya viner 4/3 och 11/3

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 10/2

 

Nej, mars börjar inte bra. 1/3 ingenting, 4/3 ingenting, 11/3 ett köp (allt hopp på släppen nedan...).

 

2019 Sybille Kuntz Lieser Niederberg-Helden Spätlese Trocken, Mosel

(94267, 319 kr; Divine, 1200 fl 11/3)

    Blint 10/2: "Gulton; smakrik 'Alsace-Riesling'..." G/VG.

 

 

Nya viner 18/3 och 25/3

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 28/2

 

Puh, äntligen några drickvärda (annars hade jag väl portats även på SB...). Blint 28/2:

 

2019 Faraway Tree of McLaren Vale Grenache Dandelion Vineyards, Australien

(94386, 249 kr; Tryffelsvinet, 480 fl 18/3)

    "Mörk; inbjudande ung frukt (Australien?)..." G.

2017 Barolo Bussia Carlo Viglione, Piemonte

(94581, 599 kr; Panache, 1800 fl 18/3)

    "Ljus; stram smakrik Nebbiolo..." G.

2014 Louis Roederer Cristal Brut, Champagne

(90024, 2349 kr; Vinunic, 2250 fl 18/3)

    "Gulton; inbjudande komplex champagne, lång..." VG/MVG.

    Sällan idag vi får prova såna här ikoner. Bara att tacka.

2020 Grüner Veltliner Gaisberg 1ÖTW Weingut Allram, Österrike

(93557, 289 kr; Swedish Brand, 600 fl 18/3)

    "Mullig 'Grüner Veltliner'..." G.


2015 The Mentors Grenache Noir KWV, Sydafrika

(92238, 189 kr; Arvid Nordquist, 1380 fl 25/3)

    "Rel ljus; djup frukt (Brunello?)..." G/VG.

2019 Ch des Nages Vieilles Vignes Michel Cassier, Costières de Nîmes, Rhône

(92937, 159 kr; Divine, 10200 fl 25/3)

    "Smakrik frukt/fat (Grenache?)..." G.

2020 Bourgeuil Trinch Cathérine et Pierre Breton, Loire

(92384, 179 kr; Panache; 3600 fl 25/3)

    "Ung färg; stram 'granit'/Cabernet Franc..." G.

Exton Park Blanc de Noirs, England

(95524, 369 kr; Provinum, 1800 fl 25/3)

    "Ung syrlig frukt (Champagne?)..." G/VG.

2019 Penfolds Max's Chardonnay, Australien

(90035, 150 kr; Treasury Wine, 3000 fl 25/3)

    "Rik syrlig frukt/fat (Nya världen-Chardonnay?)..." G/VG.

2019 Geheimrat J Riesling Trocken, Rheingau

(93394, 249 kr; Giertz, 3600 fl 25/3)

    "Syrlig 'Alsace-Riesling'..." G.

Agitator Argument Småfat, Sverige

(40415, 599 kr; Agitator Whiskymakare, 6000 fl 25/3)

    "Ljusbrun; god rök/frukt (whisky)..." VG. 


 

 

Provning Beställningssortimentet

(vinkällaren Grappe, Sthlm 16/2)

 

Problemet idag är att allt fler viner släpps "prenatalt", långt före mognad. Gör dem svårbedömda. Här några som ändå gav vinkar. Blint 16/2:

    2017 Ch Pierrail Bordeaux Supérieur (53793, 237 kr; Selected French Wine). "Djuplila; ung djupfruktig Bdx..." VG.

    2020 Mr No Sulfite Beaujolais Villages Albert Bichot (82511, 119 kr; Nigab), Bourgogne. "Lila; trevlig ung frukt (Gamay?)..." G/VG. Idiotiskt namn, som jag är glad att jag i testögonblicket inte kände till...

    2020 Barbera d'Asti Valdevani Mauro Sebaste (76061, 189 kr; Panache), Piemonte. "Bärig 'Barbera'..." G/VG.

    2018 Babylonstoren Nebukadnesar (55806, 345 kr; Gardshol Wines), Simonsberg-Paarl, Sydafrika. "Mörk; stram Zin/Amarone, potential..." G/VG. Bordeaux-blend.

    2020 Le Pommier d'Armand Barmand (55040, 129 kr; Handpicked Wines), Cahors, Frankrike. "Mörk; stram 'Malbec'..." G. Hamnade i Argentina - men lätt glömt att Malbec även finns i Cahors, under namnet Cot.

    2015 Casa E.di Mirafiore Barolo (72789, 499 kr; Spring Wine), Piemonte. "Ljus; komplex ung Nebbiolo, potential..." G.

    2015 Pino Nero La Tartufaia Giulia Negri (78893, 249 kr; Terrific Wines), Piemonte. "Rel ljus; stram mintig 'Nebbiolo'..." G. Lustigt vin där terroiren vinner över druvan!

    2013 El Vell Coster Celler Pasanau (55407, 378 kr; Prioraty Wine), Priorat, Spanien. "God frukt/fat (Grenache?)..." G.

    Prestige des Sacres Brut (77801, 299 kr; Vinovum), Champagne. "Gulton; diskret fin 'havsbotten' (Champagne!)..." VG.

 

 

Mejl

 

"Sätter du dina betyg, numera mest G och VG, före eller efter facitkoll? Med andra ord: räknar du in 'prisvärdhet'?"

    I mina blindnoteringar ingår betyg, ett komplicerat system av plus, likhets-tecken, minus som inga skulle förstå. Så i efterhand översätter jag dem till klassiskt enkla skolbetyg (men missar då förstås en del nyanser). Aspekten "prisvärdhet" drabbar egentligen bara viner jag finner överdrivet dyra i förhållande till kvalitén: avstår då från att nämna dem.

    (Men ett vin som översatt fått MVG skulle jag förstås nämna oavsett pris. För riktigt stora viner (och konstverk), med spekulativa prislappar, blir begreppet prisvärdhet meningslöst.)

 

"Kul att se dig hitta ett 'fynd' hos Johan Lidby [TS 11/2], där jag har förstått att du är portad..."

    En av riskerna med att prova blint...

 

"Har du gjort samma observation som jag? Forumet finewines, som du en gång fick mig att upptäcka, är idag stendött. Mest uppräkning av flaskor man köpt eller druckit. Inga friska debatter (där du själv ibland deltog)."

    Jo, har gjort den observationen. Men jag tror de flesta är nöjda med lugnet. Lite som att byta frimärken...

 

"I ett tidigare brev ursäktade du att du inte syntes i den journalistiska vinpressen med att du aldrig 'känt dig välsedd i den världen'. Men det finns en simpel förklaring: du är ju ingen journalist, bara en lösmynt tyckare. Så lägg av dina krokodiltårar..."

     Okej, talar vi "titulatur" skulle jag idag kalla mig recensent (som ofrånkomligen medför visst tyckande). Och dessutom kanske debattör, med rätt att reta...

 

"Artberg om Vin är tveklöst landets mest läsvärda vinsajt. Förvånar mig att den inte är mer känd..."

    Tack. Är väl tyvärr så att läsare som du är i åsiktsminoritet.

 

 

Vinprovaren som valp och vuxen

 

Fick frågan vad som vinprovarmässigt skiljer dagens Hans A från 80-talets yngling. Vad händer med vinprovare när de åldras?

    En negativ förändring är att jag idag är mer känslig för yttre störningar. Har klart svårare att t ex orka med en hel vinminglareftermiddag på Grand...

    Samtidigt inbillar jag mig att jag också blivit känsligare för störningar hos vinerna. Bitoner, orenheter, "missljud"... Dvs att jag blivit mer kritisk. Skulle dock inte kalla mig blasé, uppskattar ju fortfarande stora viner. Problemet är att de visar sig alltmer sällan. Forna tiders provningar med Cru Classéer och Grands Crus från Bordeaux och Bourgogne är idag nostalgi. (Grymt eftersom jag idag säkert skulle värdera dem ännu högre...)

    Men den avgörande skillnaden rent personligt tror jag ligger i min syn på prestige. Om jag förr var väldigt tävlingsinriktad och mån om att "gissa rätt" är jag idag betydligt mer avspänd. Vet vad jag kan och inte. Mina blindnoter nu ser jag som beskrivningar snarare än gissningar. Noterar jag Cabernet Sauvignon menar jag att upplevelsen liknar CS - även om druvan sen är en annan. Info.

    Förr läste jag också mycket mer om vin - böcker, tidningar - nu är min inriktning till övervägande del smaka.

 

 

Köpa vin...

 

Povel Ramel berättar när han skulle köpa vin i Frankrike. Han tränar framför spegeln: "Je voudrais une grande bouteille de vin, jag skulle vilja ha en stor flaska vin."

    I butiken hör han sen sig själv säga: "Je suis une grande bouteille de vin, jag är en stor flaska vin."

    (Vad butiksägaren svarade förmäler inte historien. Gissning: "Bonjour monsieur. Önskas påfyllning?")

 

 

Sake

 

Varuprov från Anora Group: YOKO Sake Junmai Daiginjo (53118, 269 kr), Japan. Ren diskret ljuv frukt/"umami", lätt eftersmak av peppar. Nobel, på ris från Hokkaido. 16%.

    Har tidigare mest mött enklare varianter, som man dricker som aperitif i klassiska "visselkoppar". Den här testade jag kyld i kupat vinglas till dumplings med pilgrimsmusslor.

    Den ultimata umamirätten är ju annars sparris, som jag märkligt nog aldrig sett rekommenderad till sake. Ska definitivt prova när den första färsksparrisen dyker upp om nån månad.

 

 

Salig blandning

 

Läser Jan Guillous senaste bok Den som dödade helvetets änglar. Genom att låta sitt alter ego Erik Ponti skriva i jagform kan Guillou här blanda sanning och fiction i en hittills oöverträffad salig blandning. Från elakt kulturskvaller till Hamiltons shoot-out av ett motorcykelgäng (jfr titeln) som trakasserat en invandrarkvinna.

    (En motsvarande shoot-out av ett invandrargäng som trakasserat en svenska vore otänkbar. "Invandrare" är för Guillou sakrosankta. Symptomatiskt beskrivs hans huvudmotståndare, Högerns Rika, som maniker som växlar mellan två samtalsämnen, "de höga skatterna och de kriminella invandrarna".)

    Och mat & dryck förstås. Jägarens specialitet kronhjort, med sås på egenplockade snöbollschampinjoner och karljohan. Men till det inte kotteriets gängse Romanée-Conti och Ch Lafite utan ett skitvin, Mont-Redon. Dock från toppåret 1978. Bland det bästa han smakat, säger Hamilton. Blir lite nyfiken. Ploj - eller på riktigt?

    I ett avseende skiljer sig Pontis och min smak helt. Till augustis svenska kräftor dricker han vitvin (Ch Bonnet!). När djuren som bekant kräver öl & snaps.


 

 

PS Mars:

Instant knowledge

 

Ett hett ämne idag är skönhetsoperationer. De som försvarar ingreppen jämför med gammaldags "klassresor", där folk från enklare omständigheter via slit och studier bryter skickelsen och ömsar skinn.

    Men jämförelsen haltar. Om även klassresorna skett genom operativa ingrepp, sprutor i hjärnan med "professorssilikon", hade den hållit. Klassbytet kräver ju fortfarande eget arbete.

    Men kanske det är vår framtid? Mödofritt (om än inte smärtfritt) kan vi bli experter på vadhelst vi önskar.

    Bli din egen Juhlin via champagne-implantatet Instant Knowledge!

 

 

PPS

 

@   Nya årgångar. Tyvärr har Systemet slopat de här stående provningarna, så jag får leta själv. Har på sistone bara hittat ett vin jag vill nämna, 2021 Collavery (2859, 97 kr). Första rosén -21, lite av första vårtecknet. Ren frisk frukt, härligt gulpabel.

@   Vem tror ni Guillou/Ponti (se ovan) pratar om här?

      Han tycks hålla sig i strikt coronakarantän, verkar klokt. Så vi ses numera bara i tv-reklamen för hans "utvalda" enkla och extrasockrade bordsviner från Portugal.

      Kan säga så mycket som att förnamnet är Leif...

@   Vinnarkommentar. Vem fann det "Sjukt!"?

      1/ Oscarsvinnaren

      x/ Nobelpristagaren

      2/ OS-medaljören

@   I SvD:s vinspalt läste jag "Som skribent är internet ett viktigt verktyg."

      Visste inte att internet kunde skriva.

@   Läsning (läsarmejl; jfr PPS Feb):

      "Vad tycker du om ljudböcker?"

      Inget för mig. Som snabbläsare finner jag dem alldeles för tröga. Vill också kunna växla lästempo, beroende på textens täthet. Eller ibland helt enkelt skumma, om innehållet känns omständligt. Slutligen gillar jag att hålla i boken, och vid läge kunna göra små blyertsmarkeringar i kanten (som jag sen kan återkomma till).

@   Putin. Bör uttalas på franska: putain.

@   Nästa brev - April 22 - kommer 1/4.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2023 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB