Hans Artberg om Vin

Meny

November 20

 

 

Champagne

Mejl

Winefinder

En konnässör...

PS: Prova/Dricka

 

 

Champagne

(vinkällaren Grappe, Sthlm 14/10)

 

Dryga 50 champagner på Beställningssortimentet, testade blint.

    Mitt första krav var renhet. Här bortföll två tredjedelar. Utöver det sökte jag syra/frukt. Valde då de här:

    Thiénot Brut (77545, 389 kr; Tryffelsvinet)

    Pertois-Lebrun L'Extravertie (77884, 399 kr; Conveija)

    Goutorbe Bouillot Champs de Craie (73380, 425 kr; Terrific Wines)

    Tribaut Cuvée René Brut (77882, 425 kr; Handpicked Wines)

    Lallier Nature Brut (74006, 439 kr; Quaffable Wines)

    Sista kravet på komplexitet/bröd/smör fanns inga som uppfyllde (trots priser på upp till 1500 kr). Men ett visade ansats:

    2009 Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut (72474, 385 kr; Hermansson). "Ung god frukt, lätt bröd..."

 

Rosé? Noll intressanta (min favorit Perrier-Jouët Belle Epoque var förstås inte med).

    Trist här även på ordinarie sortiment. Brukar köpa enkelgoda Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut (7471, 319 kr; Mondo Wine), inte sämre än de för dubbla priset. För vitt på ordinarie väljer jag utmärkta 2012 Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs (7592, 349 kr; Enjoy). På väg att byta till 2014, som jag ännu inte provat.


 

 

Mejl

 

"Intressant rubrik [PS Okt] om hur många viner man klarar att prova. Du säger att det egentligen inte gör någon skillnad om man provar blint. Men öppet kan man ju välja bort viner man av olika anledningar inte vill prova, och på så sätt minska provmängden."

    Det är sant. Kruxet är urvalsinstrumentet, varför du avstår test. Om du som exempel ratar viner pga tidigare erfarenheter av vintypen riskerar du att befästa dina fördomar.

    (Sen har vi provare som avstår viner över 200 kr för att såna "inte intresserar deras läsare". Ointresserade som skriver för ointresserade...)

 

"Du talar om 'Marknaden', som med inställda systemprovningar skulle få större makt. Hur menar du?"

    Om provningar helt styrs av privata intressenter tilltar journalisternas anpasslighet (är du för negativ kanske du portas). En "utländsk" situation, med vidgad korruption. Jfr PPS.

 

"Brukar du kolla upp nyheterna på Systemet även nu när du inte får prova dem?"

    Nej. Mitt intresse för nyheterna är tydligen hårt knutet till min gom. Otestade är det som om de inte fanns.

    (Kan låta stroppigt med tanke på att otestat är normalläget för stora flertalet. Får skylla på att jag sen länge skämts bort...)

 

"Hur reagerade Lars Torstenson på din kvicka 'vinprovarrecension' av hans nya bok?"

    Vet inte. Via sin sajt är han ju bortskämd med mer entydiga gillanden.

    (Avundsjuk? Nja, även jag får stundom credit:)

 

Slutar med två pep-mejl:

    "Jag uppskattar dina litterära utvikningar. Sluta inte med dem!"

    Tack. För de som tycker motsatsen brukar jag citera Almqvist (Ramido Marinesco, 1834): "Så jag målar, donna Bianca, ty så roar mig att måla."

    "Du behövs mer än någonsin i dessa dagar! Ge inte upp!

    Jag följer många vinskribenter. Hos nästan alla får jag känslan: 'You're gonna have to serve somebody' (Dylan), dvs tydliga kopplingar till olika intressen (importörer) eller uppdragsgivare (tidningar/ tidskrifter). Dina fristående blindprovningar känns som undantaget och dina filosofiska reflexioner är livsluften för många av oss.

    PS. Hade först inte tänkt nämna några namn men kan inte låta bli att peka på den värsta av alla: Per Bill med sin egen Dina Viner. Toppbetyg på gränsen till exhibitionistisk perversitet till i stort sett alla viner han provar!!"

    Tack för uppmuntran, ger extra energi. När det gäller "Marknaden" jfr mejlsvar ovan.

 

 

Winefinder

 

Ser att Systembolaget i sin process mot danskägda Winefinder för olaga näthandel nu lyckats fälla dem (Winefinder ska överklaga).

    Skandal att SB för skattemedel tillåts driva egna rättsprocesser. Kan omöjligen vara deras uppgift.

    Jag har sagt det förut: Om Systembolaget vore så måna om folkhälsan som de säger borde de först åtgärda sig själva, och sluta kränga BiBs, den överlägsna fylledrickan (och 60 procent av deras försäljning!).

    4/11 testar jag i Sthlm Winefinders höstnyheter. Köptips härnedan 5/11:

    Mejl 2/11: Provningen tyvärr inställd. 

 

 

En konnässör...

 

Kanske ingen "litterär" utvikning, men kärv och uppbygglig:

 

Herrar Bäckström och GeGurra hade träffats på Operakällarens restaurang strax efter klockan åtta på kvällen, en ytterst förbindlig hovmästare hade fört dem till deras diskret avskilda bord ute på verandan. Tagit emot deras beställningar, bugat ännu en gång och skyndat därifrån. Som seden bjöd var det GeGurra som stod för fiolerna. (...)

    Sedan hade de beställt in. Bäckström hade fått råda och även fagotten GeGurra hade fogat sig i hans önskemål och valt att äta som folk. I stort sett åtminstone.

    - Först vill jag ha en toast Skagen med lite rimmad lax på en extra tallrik, sedan ska jag ha biff Rydberg med två äggulor. Öl och brännvin genomgående och det andra tänkte jag återkomma till.

    - Vad önskar direktören för snaps, frågade hovmästaren och böjde sig ytterligare någon decimeter snett åt höger.

    - Tjeckisk pilsner, rysk vodka. Har ni Standard? Vadå direktörn, tänkte han.

    - Tyvärr, beklagade hovmästaren. Men vi har Stolichnaya. Både Cristal och Gold.

   - Stalichnaya, korrigerade Bäckström, ryskkunnig som han numera var. Då börjar jag med en Gold till fisken och sedan vill jag ha Cristal till min biff, avgjorde han, konnässör som han ju också var.

    - Trea eller sexa?

    Driver han med mig, tänkte Bäckström. Tänker han dela ut några jävla varuprover?

    - Åttor, sa Bäckström. Genomgående. Och inget slarv.

 

GeGurra hade anslutit och komplimenterat Bäckström för hans goda val. Avstått från den rimmade laxen och den extra äggulan, nöjt sig med en trea till förrätten och ett glas rött till köttet.

    - Om ni har någon hygglig Cabernet Sauvignon på glas?

    Självklart hade man det, enligt hovmästaren. Man hade faktiskt en alldeles utmärkt amerikan från 2003, Sonoma Valley, och nittio procent Cabernet.

    - Och en liten, liten aning Petit verdot, för att piffa till det hela.

    Bögar, tänkte Bäckström, och vad fan får de allt ifrån? Piff och puff och puffa mig därbak.

    (Leif GW Persson: Den som dödar draken, 2008)


 

 

PS November:

Prova/Dricka

 

"Enda sättet att bedöma vin är att dricka det till mat." Är det så?

    Innan Systemet ställde in sina provningar var det mesta jag drack nyheter som jag där tidigare blindtestat. Nu dricker jag mest standards - plus "rekommendationer" från pålitliga nätfirmor (Franska Vinkompaniet, Provence-Specialisten och nu senast champagne från Franska Vinlistan).

    Blindplocken gjorde mig sällan besviken, levde normalt upp till mina minnesbilder. Och sirenerna, "blondinerna", som förför i stunden, har jag med tiden lärt mig känna igen och undvika (minns några grova felbedömningar jag gjorde i början...).

 

Nätköpen. Hur skulle jag ha bedömt dem blint? Hade jag fångat druvorna i Terrebrune Bandol Rouge, Grand Boise 1610 Rouge och Gavoty Cuvée Clarendon (Mourvèdre, Syrah resp Rolle)?

    Förhoppningsvis. Men samtidigt upplever jag att det här är drickviner mer än provningsviner. Med sin finstämda frukt/syra som allra bäst vid middagsbordet.

    Så frågan kvarstår (nu brydsamt aktualiserad): Vid journalistprovningar, missar man finliret?

 

 

PPS

 

@   Får ofta pressmeddelanden om viner jag normalt negligerar - men nångång inhandlar. Som nu Sigvas 2019 Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes (2257, 89 kr). Kanske bra i min älgfärssås? Visde sig sen även god i glaset: reko rödtjut! Köper jag gärna fler av.

@   À propos Domaine Gavoty ovan. Deras rosé (Grenache/Cinsault/Syrah) är den bästa jag provat. Sopar banan med Systemets samlade. 

@   På en smakblogg blindtestas en mousserande dryck (björksav). En av provarna erkänner initialt att han ogillar champagne. "I love Prosecco that is under £10." Inte fel med ärlighet - men hur intressant är en sån här tomte att lyssna på?

@   Ang ungerska Böjt, som jag tipsade om i förra brevet, har jag fått påpekat för mig att huvuddruvan inte är Riesling utan Welschriesling. Trots namnet utan släktskap med Riesling.

      Beklagar. Blev felinformerad när jag efter provningen 9/9 sökte på vinet.

@   "Bäckström tyckte inte om barn. I och för sig inte så konstigt eftersom han ogillade i stort sett alla människor utom sig själv, och även de flesta djur och växter, men för just Edvin hade han gjort ett undantag." (Kan man dö två gånger, 2016)

      Brådmogne nörden Edvin - Leif GW:s muntra "portrait of the artist as a young dog"?

@   I min omläsning av GW Persson kom jag till Bombmakaren och hans kvinna, 2015. Aktualiserar frågan om statistik kan vara rasism (enl v och mp säkert ja). Bokens expert Calle Lewenhaupt: "Mer än åttio procent av alla somalier som bodde i Eskilstuna saknade arbete och bland ungdomarna var det bara sju procent som hade ett arbete eller ens en tillfällig sysselsättning. Den stora majoriteten av dem levde helt enkelt på olika bidrag från samhället. (...) Om vi tar det som är vårt eget bord, är andelen somalier i Eskilstuna som finns registrerade i belastningsregistret mer än fyra gånger så hög som för genomsnittet av den övriga befolkningen i området."

@   Såg att Jan Myrdal har dött. Under rubriken Tidigare brev/PS 02-06 kan ni läsa min vinintervju med honom.

@   Systembolaget. På skribentprovningsfronten intet nytt.

      (Sen provstoppet har jag förlorat nära två tredjedelar av läsarna. Eller - om man så vill - lyckats behålla en tredjedel. Erinrar mig Stendhals dedikation i La Chartreuse de Parme, 1839: TO THE HAPPY FEW.)

@   Tillägg. Som ni förstått av rikspressen anordnas privat alternativa nyhetsprovningar, i stället för Systemets. Tyvärr med färre antal platser, snabbt besatta.

      (Jfr oskuldsfullheten hos en aktör som BKWine, som inte insett privat-provningarnas nepotism: "Det är alltså tack vara ett privat initiativ och tack vare importörerna som du fortfarande i coronatider får nyhetsrapportering. Kanske ger det en liten aning om hur mycket mer dynamisk den svenska vinvärlden skulle bli, och hur mycket bättre urval viner vi skulle få, utan monopol, men med privata initiativ och drivkrafter. Utan en monopol-byråkrati.")

@   Nästa brev - December 20 - kommer i vilket fall 1/12.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2022 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB