Hans Artberg om Vin

Meny

November 23

 

 

Nya viner 3/11, 10/11, 17/11

Nya viner 24/11

Juldricka

Provning Beställningssortimentet

Mejl

Två nyanser av grönt

Så kunde det gå...

AI-humor

En myt

PS: Antingen eller...

 

 

Nya viner 3/11, 10/11, 17/11

(Tillfälligt Sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 17/10 och 23/10

 

Av dryga hundra köper jag tio. Blint 17/10 (rött) och 23/10 (vitt + sprit):

 

2016 Barolo Riserva Millenovecento48 Josetta Saffirio, Piemonte

(90595, 599 kr; Tryffelsvinet, 540 fl 3/11)

    "Mogenton; stram utvecklad Nebbiolo..." G.

2021 Old Vine Zinfandel Seghesio Family Vineyards, Sonoma, USA

(95337, 355 kr; Johan Lidby, 3600 fl 3/11)

    "Ung syrlig Zin/Amarone..." G.

Daishinsyu Inabikari Junmai Daiginjo, Japan

(93749, 449 kr; Akebono, 360 fl 3/11)

    "Sötfrisk sake..." G/VG.


2018 Barolo Gramolere Giovanni Manzone, Piemonte

(93172, 459 kr; Origo, 588 fl 10/11)

    "Ljus; fin typisk Nebbiolo, rel ung..." VG.

2020 Rully Rouge Joseph Drouhin, Bourgogne

(93181, 249 kr; Provinum, 1944 fl 10/11)

    "Rök/frukt, ung Pinot Noir (Bourgogne)..." G.

2020 Châteauneuf-du-Pape Tradition Dom. de la Janasse, Rhône

(93498, 479 kr; Budbreak, 1200 fl 10/11)

    "Ung smakrik 'sydfrasse'..." G.

2016 Deutz Brut Millésimé, Champagne

(93142, 699 kr; Swedish Brand, 600 fl 10/11)

    "Ung syrlig frukt (Champagne)..." VG.

2014 Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico, Toscana

(92641, 37cl 349 kr; Vinunic, 800 fl 10/11)

    "Mellanbrun; frisk läcker nötgodis (Vin Santo?)..." VG/MVG.

    (Ett vin här - 2021 Amos Nebbiolo (229 kr) - var defekt både 17/10 och 23/10. Samtidigt har SB beställt 2400 fl. Vem ska dricka allt det?)


2021 Domaine Bressy Masson Rasteau Ch de Vaudieu, Rhône

(93195, 199 kr; Swedish Wine Cellar, 12000 fl 17/11)

    "Fin charkig 'Rhône'..." G/VG.

2020 Tradition Giraud, Châteauneuf-du-Pape

(93549, 474 kr; Wine Group, 600 fl 17/11)

    "Rel ljus; ung smakrik 'sydfrasse'..." G.

    (Inte med på Systemets provning; testad på Grappe 18/10)

2022 Grönstedts XO Noël, Cognac

(40358, 50cl 399 kr; Galatea, 7000 fl 17/11)

    "Mellanbrun; kryddig cognac..." G.

    Helt okej - men har varit bättre...

 

 

Nya viner 24/11

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 7/11

 

(Kommer 8/11)

På önskelistan till Tomten två prios: en bordeaux och en whisky. Blint 7/11:

 

2009 Ch d'Issan, Margaux/Bordeaux

(93612, 1629 kr; Vin Selekt, 84 fl 24/11)

    "Mörk; rel mogen komplex klassisk Bdx..." VG/MVG.

    Som blindprovare hade man bara hoppats på ett snällare pris...

    (Årsfränden Ch Talbot - 93620, 1800 kr - inte i nivå.)

2020 De Toren Fusion V, Stellenbosch, Sydafrika

(92234, 369 kr; JCP Wines, 1500 fl 24/11)

    "Mörk; rik Nya världen-Cab..." G/VG.

2016 Beaune Premier Cru Les Avaux Louise Jadot, Bourgogne

(94251, 449 kr; Wine Affair, 480 fl 24/11)

    "Rel ljus; ung syrlig frukt (Pinot Noir?)..." G.

2016 Franco Molino Barolo Villero Riserva, Piemonte

(93631, 549 kr; Vinoliv, 1500 fl 24/11)

    "Ljus; ung smakrik Nebbiolo..." G.

2022 Pike Road Pinot Gris, USA

(92001, 189 kr; Divine, 5400 fl 24/11)

    "Inbjudande frisk frukt (Alsace?)..." G/VG.

2021 Stefan Meyer Chardonnay Rhodther Rosengarden, Pfalz

(94320, 259 kr; Berntson, 600 fl 24/11)

    "Gulton; ung fat/frukt/Chardonnay..." G.

    Kul (och lurigt) med en tysk Chardonnay.

2012 Orpale Blanc de Blancs Grand Cru Brut, Champagne

(92370, 899 kr; Premiumpartners, 5000 fl 24/11)

    "Gulton; ung stram champagne (potential)..." G.

    En av mina favoritchampagner - lite besviken efter facit, men anar potentialen.

Talisker Distillers Edition 2022, Skottland

(41283, 649 kr; Diageo, 2400 fl 24/11)

    "Ljusbrun; rik komplex kryddig whisky..." VG/MVG.


 

 

Juldricka

(Systembolaget, Sthlm 21/9)

 

Öl och glögg provat öppet, sprit blint.

 

ÖL

    Nils Oscar Kalasjulöl (11300, 33cl 23 kr). Frisk fyllig beska.

    Falcon Julbrygd (11329, 50cl 19 kr). Beska + lätt rostat kaffe. (Välj flaskan, burken är en blek kopia...)

    God chaffis-dricka, 0,3%: Train Station Brewery Alkoholfri Jul IPA (11947, 33cl 20 kr). Till skillnad från vin kan öl bli riktigt bra som alkoholfri.

Snaps

    Herrgårds Julsnaps (11661, 35cl 155 kr). "Ljusbrun; klassiska kryddor (kummin, fänkål...) + sötma (citrus, 'julkryddor')."

    Övrig julsprit fann jag mindre intressant.

Glögg

    Dufvenkrooks Original (96009, 99 kr). Förra året en besvikelse, nu tillbaks i god form med komplex syrlig sötma. 15%.

    Blossa Ekologisk vinglögg röd (90168, 94 kr). Stramt klassisk (inte för söt). 10%.

 

 

Provning Beställningssortimentet

(Vinkällaren Grappe, Sthlm 18/10

 

Av mina fem blindplockade visade sig efter facitkoll fyra vara insmugna TS-varor, varav två nämnda i tidigare brev. Kvarstod två onämnda plus en BS:

    2020 Tradition Giraud, Châteauneuf-du-Pape (nyhet 17/11, se ovan).

    2019 Vietti Barolo Castiglione (92947, 549 kr; Vinunic, 720 fl 20/10), Piemonte. "Rel ljus; stram Nebbiolo (potential)..." Valde jag vid SB-provningen 25/9 att inte nämna.

    Bra illustration till vinprovarens nutida dilemma. Nästan alla viner idag släpps för unga, före första förbrukningsdag. Krävs alltmer siarförmåga...

    (Hörde teorin att problemet mest gällde oss äldre, invanda att dricka vinerna lagrade. En teori jag dock betvivlar. Vilka tar socker och grädde i kaffet, för att mildra beskan? Oftare unga än äldre.)

    2019 Kanonkop Estate Pinotage (95703, 339 kr; Nigab), Stellenbosch, Sydafrika. "Mörk rubin; ung smakrik frukt + 'paprika'..." G/VG.

 

 

Mejl

 

"Jag hörde att du en gång var chefredaktör för Munskänkarnas medlemstidning. Förlåt min ofinkänslighet, men saknar du inte den positionen?"

    Nej inte alls. Speciellt inte när jag ser hur tidningen ser ut idag. Som Flaubert i Madame Bovary beskriver hennes makes konversationskonst: "platt som en trottoar".

 

"I ditt septemberbrev citerade du en 'engångsbesökare' och även om jag själv brukar läsa dina brev regelbundet kan jag förstå hans kritik. Jämfört med andra känns du överdrivet kritisk, lite fler tips från släppen tycker jag du borde kunna kosta på dig..."

    Jag vet kollegor som självutplånande säger att "såna här viner gillar mina läsare". Det är möjligen hedervärt och demokratiskt - men själv har jag valt att skriva för minoriteten likasinnade. Och då blir det så här snålt.

 

Fick en läsarfråga om jag visste hur mycker vin och sprit Systembolaget tvingas destruera pga utebliven försäljning. Skickade frågan vidare till SB, men fick inget svar. Vilket ju också är ett slags svar - misstänker att infon är hemlig.

 

Som dessert ett mejl jag misstänker mest är ute för att retas - men med onekligt underhållningsvärde:

    "Jag tycker det är patetiskt med alla ni s k vinskribenter som regel-mässigt och i flock testar systemets nyhetssläpp, och sedan tror att era betyg är kungsord. Vem bryr sig?"

    Bra fråga. Vad är i grunden viktigt? Lämnar frågan öppen...

 

 

Två nyanser av grönt

 

Kritiserar du naturviner (jfr Okt 23) finns från anhängarna två reaktionssätt:

1/  "Det är så här det ska smaka!" (Fantasten)

2/  "Smakar det illa är det inget äkta naturvin!" (Sofisten)

 

 

Så kunde det gå...

 

Känner att det är läge för en repris av "baklängesdrömmen" i Kurt Vonneguts klassiker Slakthus 5, om bombningarna av Dresden:

 

"Amerikanska plan, fulla av hål och sårade och lik, flög baklänges från ett flygfält i England. Över Frankrike kom några tyska plan flygande baklänges mot dem, sög åt sig kulor och granatsplitter från några av planen och besättningarna. De gjorde likadant med störtade amerikanska bombplan på marken, och dessa plan flög upp baklänges för att ansluta sig till formationen.

    Formationen flög baklänges över en tysk stad som stod i lågor. Bombplanen öppnade dörrarna till sina bombrum, utvecklade en mirakulös magnetism som kom bränderna att krympa, samlade ihop dem i cylindriska stålbehållare och lyfte behållarna in i buken på planen. Behållarna travades prydligt in på hyllor. (...)"

 

 

AI-humor

 

Jag frågade Microsofts chatrobot om den hade humor. Jovisst, det hade den. Frågade då vad den tyckte om det här skämtet: "Hej alla barn, jag är ICA-handlare. Idag hällde jag coca cola på en tiggerska. Rom och cola."

    Svar: "Jag tycker inte att det är ett roligt skämt. Det är ett skämt som kan såra någon som är i en svår situation. Jag tror att humor ska vara snäll och respektfull, inte elak och nedlåtande. Jag föredrar skämt som bygger på ordvitsar, överdrifter eller absurditeter. Till exempel, vad sägs om det här skämtet: 'Vad får man om man korsar en snigel och en känguru? En snabb postgång.'”

 

 

En Myt

 

Sägs ibland att de flaskor på en vinbuffé som töms först bevisligen är de bästa. Fel, de är de lättdrucknaste, mest gulpabla.

    När min fru och jag till maten delar på en flaska vin blir det stundom lite över (som jag tappar på miniflaskor, att användas i sås). Gäller sällan roséer och goda enkeltjut utan mer kvalificerade, dyrare flaskor. Senaste exemplet - till en älgentrecôte - var vår sista flaska La Clémence 2011, Pomerol. Härligt komplex med perfekt mognad - men just därför något man drack mer efter-sinnande, i mindre klunkar. (Leder osökt över till månadens PS:)


 

 

PS November:

Antingen eller...

 

"Att i vuxen ålder lära sig att betrakta nykterhet som ens naturliga tillstånd är fascinerande eftersom omgivningen inte gör det", skriver nyktre alkoholisten Anders Lokko i SvD 18/9.

    För templaren är alternativet till nykterhet fylla. Att det finns nyktra drinkare har de aldrig fattat. Jag dricker vin nästan varje dag - till maten. Efter en halvflaska är jag fortfarande nykter (även om jag avråds från att köra bil). Kan fortfarande tänka klart, läsa och skriva.

    Så enkelt att tänka binärt. Ont mot gott, vi mot dem, rätt eller fel, antingen eller.

    Ibland direkt farligt. Fascisten: Är du inte med oss är du emot oss!

    Man kan vara för och emot. Som med Systembolaget. Jag är för deras butiker men mot deras monopol.

 

 

PPS

 

@   På juldrycksprovningen råkade jag en renodlad ölskribent:

     - Ölprovare brukar vara tjocka. För att bli trovärdig måste du lägga på dig lite...

     - Jag jobbar på det!

@   Ack att jag hade Mikael Mölstads folkgunst:

      "Att det är många, många som lyssnar blir jag ständigt påmind om när jag är ute i landet och pratar vin – och även i andra sammanhang.. Ständigt kommer någon fram och tackar för en sååå trevlig podd."

@   Vardagslyx. Bönor, squash och persilja från goda grannen. Lök, dill, morötter från lokala Uddetorparn, tomater från Granerfeldts. Pepprat fläsk, pasta, grädde, parmesan. Till det en välkyld Lauzeraies. Blir inte mycket bättre.

@   "Även elever som får underkänt ska kunna ges en väg till gymnasie-utbildning", säger Miljöpartiet. Antar att välviljan gäller även vidare studier, på universitetsnivå. Med som yttersta huldhet: "Även studenter som inte klarar sin läkarutbildning bör kunna bli läkare!"

@   Nästa brev - December 23 - kommer 1/12.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2024 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB