Hans Artberg om Vin

Meny

Oktober 22

 

 

Nya viner 7/10

Nya viner 14/10, 21/10, 28/10

Provning Beställningssortimentet

Sortimentsprovning Divine

Mejl

À propos Bildning

PS: Nätbollar...

 

 

Nya viner 7/10

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 6/9

 

Väljer 2 av 24. Blint 6/9:

 

2019 Barbaresco Serraboella Cigliuti, Piemonte

(92379, 499 kr; Enjoy, 1200 fl 7/10)

    "Rel ljus; ung smakrik Nebbiolo (potential)..." G/VG.

2017 Red Newt Cellars The Knoll Riesling, Finger Lakes, USA

(94670, 299 kr; Lively Wines, 1440 fl 7/10)

    "Gulton; komplex rik Riesling (Alsace?)..." VG.

    Kul "fintvin".

 

 

Nya viner 14/10, 21/10, 28/10

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 27/9

 

Allt fler viner släpps prenatalt - jag skulle behöva gå en kurs i foster-diagnostik. Mina blindval 27/9:

 

2016 Arzuaga Gran Reserva, Ribera del Duero, Spanien

(90627, 349 kr; Amka, 4200 fl 14/10)

    "Rel mörk; god stram fat/'choklad' (Rioja?)..." VG.

    98% Tempranillo, 2% Cabernet Sauvignon.

2016 Steady State Cabernet Sauvignon, Napa.

(94707, 499 kr; Ybenets Wine, 600 fl 14/10)

    "Rel mörk; ung djup frukt (Nya världen-Cab?)..." G.

2021 Siefersheim Riesling Porphyr Wagner Stempel, Rheinhessen

(96035, 189 kr; Moestue, 3200 fl 14/10)

    "Gulton; ung frisk syrlig Riesling (Tyskland?)..." VG.

2020 Fritz Haag Juffer Riesling Kabinett, Mosel

(94611, 179 kr; Vinovativa, 1800 fl 14/10)

    "Halvtorr godis-Riesling..." G/VG.


2018 Barolo del Comune di Montforte d'Alba Josetta Saffirio, Piemonte

(91111, 319 kr; Tryffelsvinet, 14400 fl 21/10)

    "Ljus; stram Nebbiolo (potential)..." G/VG.

2019 Boschendal Stellenbosch Cabernet Sauvignon, Sydafrika

(95259, 199 kr; Spendrups, 6300 fl 21/10)

    "Stram Cab, lätt 'blyerts' (Bdx?)..." G.

2020 Saint-Véran Vieilles Vignes Domaine Cordier, Bourgogne

(94717, 199 kr; Tryffelsvinet, 1800 fl 21/10)

    "Gulton; ung enkel fatig Chardonnay..." G.

Lagavulin 8 Years, Skottland

(11536, 599 kr; Diageo, 5000 fl 21/10)

    "Ljusbeige; komplex ung eldig whisky..." G/VG.

    Med facit: mindre rök än väntat. 48%.


2018 Barolo Giacomo Grimaldi di Grimaldi Ferruccio, Piemonte

(94917, 349 kr; Panache, 4800 fl 28/10)

    "Ljus; stram Nebbiolo (potential!)..." G/VG.

2021 Vietti Moscato d'Asti, Piemone

(93697, 179 kr; Vinunic, 4800 fl 28/10)

    "Godisbubbel, frisk syrlig Asti..." G/VG.

Vallado Tawny Port 10 Years Old, Portugal

(95287, 50cl 299 kr; Spendrups, 1800 fl 28/10)

    "Mognadsfärg; okej 'Tawny'..." G.


 

 

Provning Beställningssortimentet

(vinkällaren Grappe, Sthlm 14/9)

 

Möjligen var jag inte helt i form, fanns flera till namnet stora röda jag borde ha reagerat bättre på (borde åtminstone ha anat potentialen). Nu blev det de här - den första en rik tysking jag min ovana trogen misstog för fransk. Blint 14/9:

    2018 Weingüter Wegeler Riesling Rheingau Charta (71513, 145 kr; Giertz). "Fin kryddsyrlig Riesling (Alsace?)..." VG.

    2021 Menetou-Salon Le Clos de la Cure Champault (70606, 199 kr; Johan Lidby), Loire. "Frisk enkel Sauvignon Blanc (Loire?)..." G.

    2020 Saint Cosme Côtes-du-Rhône (74503, 144 kr; Domaine Wines). "Ung smakrik 'Rhône'..." G.

    2019 Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon (6563, 139 kr; Philipson Söderberg), Sydafrika. "Ung mullig Nya världen-Cab..." G.

 

 

Sortimentsprovning Divine

(Sjöfartshuset, Sthlm 5/9)

 

Divine hade sortimentsprovning även i våras. Jag letar nu nyheter:

    2017 Bott-Geyl Grand Cru Schoenenbourg (58103, 529 kr), Alsace. Stor, prototypisk. VG/MVG.

    2013 Bott-Geyl Pinot Gris Grand Cru Furstentum (58100, 449 kr), Alsace. Supergodis, halvtorr. VG.

    2015 Bott-Geyl Gewürtztraminer Grand Cru Sonnenglanz (58096, 469 kr), Alsace. Supergodis, halvsöt. VG.

    2020 Blankbottle BIG (52573, 369 kr), Sydafrika. Mäktig Cabernet Sauvignon. VG.

    Frapin XO VIP (82643, 1919 kr), Cognac. Stor, komplex, närmast fulländad. MVG.

    (Kuriosa. I ett kommande avsnitt av Martin Beck kommer grannen med "stänkaren" att impa med Frapins Extra (80529, 5679 kr). Lär smaka ungefär som VIP, bortsett från att den är äldre och dyrare...) 

 

 

Mejl

 

Efter förra månadens "jubileumsnummer" fick jag ett par gratulationer. Som den här:

    "Hej Hans! eller kanske Bäste Herr Artberg!
    För vad det nu kan vara värt, så tror jag inte att jag avslutat läsandet av något av breven utan ett leende. Tack för blandningen av bra vinrecensioner och god underhållning! Ser fram mot fortsatta brev."

    Tack. Ger energitillskott för fortsatt bloggande.

 

" 'Välordnade och professionella' kallar du systemets skribent-provningar (Aug 22). Men jag vill minnas att du en gång klagade på att rödvinsflaskorna presenteras 'nakna', utan skyddshölje..."

    Stämmer. Men eftersom jag i min syn var närmast ensam valde SB när de tog bort skydden att gå på majoritetens önskan. Och sen dess har jag vant mig. Som blindprovare (den enda?) klarar jag fint att hälla upp utan att tjuvtitta.

 

"Ditt 'amatörpoet-käbbel' med Jamais (se tidigare mejl), tillhör inte det sandlådan?"

    Medges. Men tycks av reaktionerna att döma ha haft visst underhållnings-värde. (Med ett undantag:)

 

"Jag fick höra om ditt fega förtal av Michel Jamais, ett av Sveriges ledande mat- & vinproffs. Är egentligen inte värt något svar, men jag tycker du borde få veta att du jämfört med Michel i branschen är en nobody..."

    Kan inte hålla med om "förtal", har bara redovisat fakta. Däremot medger jag villigt MJ:s mycket större kändisskap.

 

"Jag vet flera yngre som följer din sajt utan att avskräckas, och den här mejlaren som antydde att yngre vinfans är obildade och kultur-fientliga [Sept 22] menar jag är helt ute och cyklar..."

    Säkert på elsparkcykel. Men begreppet "bildning" är förstås kontroversiellt. Har känslan att det idag är alltmer datumstämplat (modeflugor, dagfjärilar).

S k klassisk bildning verkar vara på väg ut. Hoppas jag har fel.

    Jfr ett PPS 2014:

    " 'Ovid var en romersk poet och författare som föddes 43 f Kr och levde fram till år 17 och bland annat skrev om just omvandling', skriver Michel Jamais i Livets Goda 84 för att förklara namnet på kaliforniska Ovid Vineyards.

    Jag begär inte Klassisk Bildning av varenda provare, viktigare är förstås gediget vinkunnande. Men en redaktör värd namnet borde ha sufflerat: Poeten är den för oss svenskar kände Ovidius, med sina lika kända Metamorfoser (Pyramus och Thisbe, , Philemon och Baucis, Orfeus och Eurydike osv).

    Den redaktörstypen är dessvärre i utdöende."

 

"På finewines såg jag att du försökte återuppväcka deras roliga gamla tråd 'Vinjournalister och deras (in)kompetens'. Meningslöst som du märkte, forumet känns idag lätt insomnat..."

    Jo, men skadar inte att försöka. Kommer att tänka på ett replikskifte i Blandaren för länge sen:

    - Väck ej den björn som sover.

    - Vilken jävla björn ska man då väcka!?

 

 

À propos Bildning

 

Bör du som vinkännare också veta lite om vinländernas kultur? Bien sür, of course, natürlich.

    Gäller det Tyskland rekommenderar jag min professorsvän Sture Packaléns böcker, den senaste om Christa Wolf (Carlsson Bokförlag), där han via ett författarporträtt belyser DDR-kommunismen. Tidigare har han ju genom liknande studier penetrerat arvet efter nazismen.

    Bokens undertitel fångar koncist Wolfs svåra balansgång: "Den lojala dissidenten". En fråga högst aktuell även idag: Hur överleva som konstnär i en diktatur, utan att offra sin själ?

    Grundtaktiken var att undvika öppen kritik och istället "skriva mellan raderna". Man kunde också finta med "vita elefanter", avsiktligt strykbara passager som fick censuren att missa det förtäckta. Knepen var många.

    Men, varför flydde Wolf inte repressionen och hoppade av i väst, likt flera andra i hennes sits?

    "Utan tvivel kände Christa Wolf stor samhörighet med sin publik. Just denna samhörighet var en av anledningarna till att hon inte kunde tänka sig att lämna DDR. Hon behövdes där. I sitt hemland hade hon en betydelse för läsarna som hon aldrig skulle ha kunnat få i Förbundsrepubliken. Det var också i DDR konflikterna fanns som gav henne bränsle för skrivandet och det var där hon kände sig engagerad som människa."

    Och här ser vi en märklig paradox. Just på grund av censuren blev DDR ett extremt litteraturläsande folk:

    "I skönlitteraturen kunde man alltså hitta viss ersättning för den inskränkta yttrandefriheten och de 'fake news' som staten spred i medierna. (...) Litteraturen kom på detta sätt att bli det enda ställe där det i maskerad form var möjligt att utläsa kritik mot den officiella, teknikfixerade framtids-optimismen i DDR."

    Efter murfallet 1989 förändrades läsvanorna:

    "Köerna som ringlat sig långa framför bokhandlarna upphörde i ett slag. (...) Litteraturen var helt enkelt inte lika intressant som tidigare. Den behövde inte längre vara bärare av dolda kritiska budskap i form av symboler och litterära anspelningar: informationen fanns ju redan i klartext i tidnings-kiosken."

    När vi läser SP blir vi bildade utan att "märka" det, eftersom han trots sin lärdom är så lättläst. "Lärt oakademisk" skulle jag säga.


 

 

PS Oktober:

Nätbollar...

 

Googlade på "vinbloggar" och kände lätta drunkningssymtom. Ett hav av röster.

    Några tipsade om hur man startar en vinblogg. Enkelt: "Vare sig du har mycket kunskap om vin eller inte så kan du starta en vinblogg och en dag ses som en vinexpert... Ta fram ett riktigt fint vinglas och fyll det med ditt favoritvin och börja skriva..."

    Andra presenterade vinbloggslistor. På en (hos BKWine) hittade jag mig själv: "Artberg om vin - skriftställare Hans Artberg, en lite underlig blogg som kanske inte riktigt hängt med i tiden..."

    Gavs också tips på bra vinprovningsarrangörer. En var så bra att bloggaren/tipsaren efteråt vinglade hem...

    "Eljest" fann jag bloggaren som skrev att hon egentligen inte var så intresserad av vin, men skrev ändå.

    Och så förstås alla bollar om mat & vin, vin & mat, druvor, kemi, geografi, provningsteknik, källare, handlare, monopolet, glas, resor, hälsa...

    Som Geijer inte sa:

        Ensam i bräcklig farkost vågar

        googlaren sig på det vida hav,

        stjärnvalvet över honom lågar,

        nedanför brusar hemskt hans grav.

 

 

PPS

 

@   À propos bloggar. Garantin för trista sådana är ett inledande "Trevlig läsning".

@   Såg nyss på nätet uttrycket "gubbsen" för oss som testar Systemets nyhetssläpp. Men det hörde jag redan på 90-talet. Kanske dags att uppdatera. Lämpligtvis till "liken".

@   À propos en artikel i SvD 20/9 som, åberopande förmenta "experiment", ville visa hur lätt det är att lura vinprovare.

      Vadhelst man vill bevisa kan man säkert hitta nåt experiment som stöder tesen. En tes jag alltså är skeptisk emot är den här att du även som proffs låter dig förföras av etiketter. Facit är tvärtom: vad som ökar inför Fina Flaskan är mindre förväntan än krav. Om vinet inte lever upp till kraven - t ex genom att flaskan fintligen fyllts med enklare vara - blir du bara besviken. Etiketts-hallucinationer är för nybörjare. 

@   Valdebatt:

      - Du tycker alltså att rika Sverige borde ha plats för en miljard nya u-landsflyktingar. Det tycker inte jag.

      - Rasist!

@   Nästa brev - November 22 - kommer 1/11.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2023 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB