Hans Artberg om Vin

Meny

SEPTEMBER 19

 

Nya viner 6/9 + 20/9

Nya årgångar

Mejl

Twitter...

Provning Beställningssortimentet

Druva/jord/stil

Riskzon?

Det svåraste...

PS: Silentium

 

 

Nya viner 6/9 + 20/9

(Småpartier)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 22/8

(för fasta Höst-viner 2/9 se Tidigare brev)

 

Två malströmmar som jag slår ihop till en. Feta fiskar i fångsten:

 

2010 Diebolt-Vallois Fleur de Passion, Champagne

(90504, 959 kr; Prime Wine, 750 fl 6/9)

    Blint 22/8: "Rik ung doftig champagne..." VG.

2016 Ribeiro Santo Vinha da Neve, Dão, Portugal

(92046, 329 kr; Portucastas, 360 fl 6/9)

    Blint 22/8: "Inbjudande fat/frukt, kryddig rik Nya Världen-Chardonnay..." VG.

    Druva Encruzado.

2006 Viña Bosconia Reserva Viña Tondonia, Rioja, Spanien

(95970, 229 kr; janake, 1800 fl 6/9)

    Blint 22/8: "Mogenkant; mogen rioja, fortfarande stram..." G.

2009 Alenza Gran Reserva Condado de Haza, Ribera del Duero, Spanien

(95007, 399 kr; Winepartners, 1200 fl 6/9)

    Blint 22/8: "Mogenkant; kokos! smakrik stram frukt..." G.

2017 Amon-Ra Glaetzer Wines, Barossa, Australien

(95142, 499 kr; Mondo Wine, 360 fl 20/9)

    Blint 22/8: "Mörk; ung mullig Nya Världen-frukt (Shiraz?)..." G.

    Har smakat bättre Amon-Ra - men den slår iallafall Penfolds-paraden, med i täten kompakta Grange (4699:-)...

2018 Mullineux Old Wines White, Svartland, Sydafrika

(96135, 199 kr; Terrific Wines, 1440 fl 20/9)

    Blint 22/8: "Lätt brända fat, Nya Världen-Chardonnay..." G.

    Dominerande Chenin Blanc.

Highland Park Valfather, Skottland

(40632, 649 kr; Edrington, 4200 fl 20/9)

    Blint 22/8: "Fin 'havsbotten', lång malt..." 47%. VG.

 

 

Nya årgångar

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 9/8

 

Årgångsprovningarna är prövande - men ändå viktiga. Hyser Systemets värsta landsplågor, samtidigt som jag här också hittar mina fasta standardköp. Fyra trygga blindplock:

 

    2016 Ch Labadie (3550, 141 kr; Hjo Grosshandel), Côtes de Bourg, Bordeaux. "Stram blyerts, 'granit' (Cabernet Franc?), god ung Bdx..." 60% Merlot, 20% CF, 20% CS.

    2012 Ch Musar (7463, 339 kr; Arvid Nordquist), Libanon. "Exotisk 'sötkrydda', Rioja/'Musar'..."

    2018 Ch du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie Sauvion (2185, 84 kr; Stellan Kramer). "Frisk enkel Sauvignon Blanc (alt Muscadet)..."

    2018 Sancerre Les Baronnes (32253, 189 kr; Ward Wines), Loire. "Ung ren Sauvignon Blanc (Loire!)..."

    (En besvikelse var Faustino I, som jag brukar gilla. Nya årgången 2008 var klart murken. Dålig flaska? Ointressant. INGEN flaska ska vara dålig.)


 

  

Mejl

 

"I ditt senaste månadsbrev skriver du om systembolaget att utan deras nyhetsprovningar skulle du inte kunna driva din blogg. Innebär det att du stödjer monopolet?"

    Nu tror jag inte att SB försvann bara för att monopolet gjorde det. Säkert levde det vidare - men i ny och mer uppfräschad form. Om man även då fortsatte med sina skribentprovningar är en annan sak (avgörande här blir ägaren; i statlig regi tror jag provningarna fortsatte som nu, knappast i privat; här avkrävdes vi nog större "lojalitet").

    Alltså: jag är emot Monopolet, men inte emot Systembolaget (i statlig regi...).

 

Fick svar direkt: "Din tro att ett statsägt systembolag utan monopol skulle fungera som nu är orealistisk. Systemets tolerans mot kritik som du prisar beror helt på monopolsituationen, inte på det statliga ägandet. Avmonopoliserat skulle systemet slippa sitt 'neutralitetskrav' och bli som vilken annan aktör på marknaden som helst. Och kanske porta illojala..."

 

"Du skriver om 'den förste rapparen', Homeros (Aug 19). Men fanns han egentligen? Vad jag har hört var han en rent mytologisk figur, à la Jesus."

    Okej, jag lät kanske lite tvärsäker, valde argumentationslöst att ansluta mig till den "unitariska" skolan, som bakom eposen vill se en enhetlig personlig skapare. Finns här många tvivlare.

    Homerosdebatten är dock inte religiös. Dvs styrs fortfarande - trots bristen på fakta - av sakskäl.

    (À propos rap repriserar jag min tidiga raplåt Prostintuition: Prosten sa / imorgon da / kommer Gud / hårda bud / för alla bor / som inte tror / Men det finns / en liten chans / han er förlåter / om ni gråter / och i bössan / lägger kassan / plus en kedja / från er själ / Låt oss bedja / för ert väl.)

 

"Är inte Sveriges första riktiga (och bra) rapplåt 'den kinesiska muren' av Taube..."

    När du nämner det inser jag att det självklart är så!

 

"Från släppet 2/8 rekommenderar du en Lambrusco. Vad äter du till den?"

    Rustikt vin som kräver rustik mat. På Östermalmshallen köpte jag en Biff à la Lindström som jag parade med stekt färskpotatis och ruccolasallad. VG!

 

"Hej, jag är OPUS-läsare (en krympande skara) och precis som en mejlare tidigare skrev saknar jag dina Musik & Vin, det enda fyndiga i den här nu allt torrare tidningen. Min misstanke är att någon med makt sett det som gratis-reklam, att man hellre sett att flaskorna som illustrerade dina artiklar debiterats importörerna som annons. Men som tur är har jag ju din sajt!"

    Tack. Inte osannolikt att det är som du säger. OPUS har sen länge gått på knäna ekonomiskt och fiskar efter annonsörer. Är idag helt beroende av sponsring. Kanske konkurs plus NYSTART vore en lösning. Med piggare ledning. I mello-skvalens era behövs ju en klassisk motvikt...

 

"Ryggmärgsprovare! Perfekt namn på alla de här som 'dricker etikett'..."

    I mitt exempel (Aug 19) serverades finvin i en fulflaska. Men den vanligaste finten är förstås den omvända, Ch Fotsvett i en Mouton-flaska.

    Skulle jag själv bli lurad? Inte idag, tror jag. Blir ju så ofta besviken redan på äkta finvin att det vore märkligt om jag föll för ett oäkta...

    (Initialt handlade inslaget om den här typen av politiska autopilot-skribenter ni vet vars hela verksamhet består av betingade reflexer...)

 

À propos "nördar" (jfr Mejl/Aug 19) tycker sig en mejlare finna ett lätt förakt i min attityd.

    Inte förakt, snarare "roat överseende". Problemet med nördar är att de gärna gräver ner sig, blir humorfria. Men till skillnad från verkliga fanatiker, fundamentalister, gör de ju ingen skada, blir aldrig farliga. Egentligen är de vuxna barn.

    När jag som liten samlade frimärken, senare EP-skivor, var jag själv nörd. Idag är min intressepalett för bred för att jag ska nörda ner mig...

    (Frågade lite provokativt min professorsvän Sture om inte de som DOKTORERAT är de ultimata nördarna.

    "Jo, förvisso är det så, men nördperspektivet verkar bara nördigt utifrån sett, inifrån finns alltid större kunskap i ämnet, vilket det nu må vara, än vad som syns i förstone. Den som doktorerat på talgoxars häckningsvanor känner förstås dessutom till en massa om andra fåglar, biotyper, flyttningsmönster, matpreferenser m.m.")

 

À propos min association till bestsellern "Inte utan min dotter" (PPS Aug 19) erinrar sig en läsare att även Jan Guillou haft en koppling till boken.

    Jo, med thrillern "Men inte om det gäller din dotter" (2008). Här sammanförs flera av hans huvudpersoner: Erik och Pierre från "Ondskan", Carl Hamilton och Mouna Husseini från Hamiltonserien. Carl och Mouna blir här också äntligen ett par. Så levde de lyckliga i alla sina dar.

 

"Du vill gärna framstå som tråkig bokmal (nu senast i augustibrevet), men dina återkommande 'hågkomster' från jordens alla hörn tycks motsäga det..."

    Mina vagabond-år är sen länge över. Men skillnaden mellan läst och upplevt liv är att det senare sker i realtid, dvs tar sin tid. De lästa liven - speciellt om du är snabbläsare - är oändligt mer intryckstäta, du lever tusen liv.

    (Samtidigt finns erfarenheter vi gärna undviker. Som ONDSKA. Jag snackar nu typ koncentrationsläger. Repeterade nyligen mina Jerzy Kosinski. Okej, han har skrivit feelgooden Finnas till - filmad med Peter Sellers - men symboliserar normalt ondske-genren. Sina erfarenheter som barn på östsidan i andra världskriget fångar han i skräckskildringen "Den målade fågeln". Grymheter ingen vill uppleva - men ovärderliga som läsefrukter...)

 

"Jag har förstått att du uppskattar kvalificerad krim. En jag själv sätter högt är Håkan Nesser. Någon bok av honom du föredrar?"

    Jo, Nesser tillhör såklart genrens svensktopp (även om den är under-lägsen topparna i Norge, England, USA). Hans bästa bok tycker jag är Carambole (1999). Djävulsk "dominohandling", där det ena ger det andra. Klot träffar klot träffar klot...

 

  

Twitter...

 

I ett svar till mig på vinifierat försvarar Lars Torstenson sin medverkan på Twitter:

    "Borde nog sluta med Twitter men det är som en drog: vår samtids samlade dumhet finns i Twitters flöden. Som en mix av en fantastisk komedi, mörkast tänkbara dystopi och skräck som får King att rodna. Kort sagt en mix som får den traditionelle byfånen att framstå som ett spekulerande och trovärdigt snille."

    Fan, nu blev man ju nyfiken...

 

 

Provning Beställningssortimentet

(vinkällaren Grappe 21/8)

 

105 viner. Efter dubbelsåll kvarstod de här. Enkla men raka och prototypiska:

    2016 Giulia Negri Pian delle Mole Langhe Nebbiolo (77213, 179 kr; Terrific Wines), Piemonte. "Ljus; stram ung Nebbiolo..."

    2014 Murphy-Goode Liar's Dice Zinfandel (75007, 215 kr; We & Wine), Kalifornien. "Smakrik lång 'Zin'..."

    2018 Ch De la Ragotière Les Schistes (74620, 109 kr; Terrific Wines), Loire. "Stram ung Sauvignon Blanc..."

    2008 Laurent-Perrier (75308, 589 kr; Bibendum), Champagne. "Komplex ung syrlig champagne..."

    En innovation för de här provningarna var ett destillat (uppmuntras!): Barceló Imperial Onyx (82268, 449 kr; Hermansson), Dominikanska republiken. "Stram god rom..."

 

 

Druva/jord/stil

 

15/7 citerar DoctorWines Daniele Cernilli öppningen av sin intervju med berömda Madame Lalou Bize Leroy, DRC:

    "My first question was: 'Madame, you are undoubtedly one of the greatest interpreters of Pinot Noir...'. She abruptly cut me off and said: 'There's a missunderstanding. Pinot Noir is made in Oregon, Alto Adige and even in parts of New Zeeland. I make Romanée Conti, La Tache and Richebourg. Of course, I use Pinot Noir but there is a big difference.'."

    Exemplifierar evighetsdebatten druva vs "terroir". Cernilli ger henne rätt och säger sig ha fått en "läxa".

    Själv finner jag madammens uttalande stroppigt plus förolämpande (mot Bourgognes övriga elit).

    Men, brukar inte artbergomvin skilja mellan Pinot Noir från Bourgogne och "utländsk" Pinot Noir? Jo, men jag snackar ju då inte om terroir utan om stil.

 

 

Riskzon?

 

  Det publiceras ständigt rapporter om våra alkoholvanor. Litar jag på dem? Nej. Anar hela tiden s k dolda agendor. Oftast förbudsiver, "drog-hat". Men ibland även motsatsen, "no restrictions".

      Alkoholen väter allas våra omdömen - oavsett om vi konsumerar eller inte.

 

II  Dricker du för mycket? På www.alna.se kan du testa dig. Själv hamnade jag i klar högriskzon: "Risken för kroppslig och psykisk ohälsa, sociala problem och beroende är stor om du fortsätter på samma sätt."

     "Hälsan tiger still" heter det. I mitt fall är det tydligen ohälsan som tiger...

 

 

Det svåraste...

 

- Vilket är det svåraste litterära projektet?

    - Att trovärdigt gestalta ett geni.

    - Vet du nån som lyckats?

    - Ja två. Patrick White, porträttet av konstnärsgeniet Hurtle Duffield i The Vivisector, Målaren, 1970. Och Thomas Harris, bilden av universalgeniet m m Hannibal Lecter i The Silence of the Lambs, När lammen tystnar, 1988.

 

 

PS September:

Silentium

 

"Tystnaden" är vacker, men inte min favoritfilm. Sublim är däremot ordets bokstavliga innebörd, ljudlöshet.

    Ger frizon för tankar. Eller för partitur jag kan utantill och inte behöver spela upp. Som Debussys La Mer. Den magiska öppningen, Från gryning till middag på havet...

 

Hur vore det att bli döv? Typfallet är Beethoven. Liksom andra led han förstås socialt. Men minus sitt handikapp hade han inte blivit den han blev. Utan fortsatt som pianistisk improvisationsvirtuos - samtidens störste. Symfonierna började han skriva när han inte längre kunde uppträda...

 

Vi kan blunda med ögonen men inte med öronen. Det beklagar jag ibland när jag provar vin. Våra doft- och smaksinnen är primitiva. För att här verkligen kunna lyssna krävs allt annat bortkopplat, totaltystnad.

 

Vår tid är den bullrigaste hittills. Så bullrig att många vant sig, eller till och med söker bullret.

    Modernt är "rökfritt". Jag äskar bullerfritt.

 

 

PPS

@   Vid traditionella sommarfesten hos goda släktingar fick jag det bekräftat: blint favoriserar jag gärna viner där jag anar ursprunget. Viner med typicitet. Som nu två härligt mogna Nya världen, fruktig Cab från Sydafrika, mintstinn Shiraz från Australien. (En Madiran och en argentinsk Tempranillo var jag sämre överens med...)

@   "Stora honkräftor till magistern!" Som lärare borde jag väl fått höra den här strindbergska beställningen, menade en vän. Tyvärr. Filosofie magistern har idag inte samma status som när Giftas kom ut 1884. Ersätts geschwint av en app...

@   "Vill du hjälpa en hemlös med natthärbärge", frågar han i tunnelbanevagnen.

      Det vill jag absolut. Därför betalar jag skatt.

      (Hanne Kjöller, DN 13/8)

@   À propos Twitter. Läste att Trump här har 63 miljoner följare. Illustrerar perfekt Lars tes om "samlad dumhet"...

@   Om konsten att läsa innantill. Bjöds en gång på exklusiv Champagnepaté + dito Rosa Champagne. Anade oråd - och kollade på serveringsbordet: "Paté de Campagne", lantpaté. Och spanskbubbel med skriften "Méthode de Champagne"...

@   Elake professorn på sin första fotbollsmatch: - Varför har dom IQ:n på ryggen?

@   Prios. Agent Starlings kompis Ardelia Mapp om en uppvaktare (i När lammen tystnar): "Han låter rolig  på något vis. Jag har kommit fram till att det viktigaste med karlar är att de är roliga, jag menar bortsett från pengar och att de går att styra."

@   Vilket är det ultimata vulgobeteendet?

      Finns stor konkurrens, men jag fastnar för såna här bilar med extrem-dunkadunka, som hörs kilometervis. Tillhör nollor med behov av förstärkt ego.

@   Upa? Läste om kvinnomordet i Malmö, som upprört många, att offrets pojkvän var en yrkeskriminell tidigare dömd för grovt rån. Okej, tar du djävulen i båten får du kanske räkna med fanstyg. (Obs inget försvar för Djävulen...)

@   Nästa brev - Oktober 19 - kommer 1/10.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2021 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB