Hans Artberg om Vin

Meny

September 20

 

 

Fortfarande osäkert med Systemets skribentprovningar ("mañana"...). Men 9/9 kör vinkällaren Grappes provningar igång igen efter sommaruppehållet. Så mer i glasen i oktoberbrevet.

 

¤¤¤ 

 

Köpa oprövat

Det var en gång...

Nya årgångar

Mejl

Günter Grass

En kokerska...

Prata/handla?

PS: Religion

 

 

 

Köpa oprövat

 

"Hands, hold you poison or grape?" sporde Dylan Thomas.

    Frågar mig samma när jag står inför valet att köpa vin oprövat. Frånsett gamla Bristly Wine finns egentligen bara en aktör vars tips jag odelat litar på: Peter Hallgrens Franska Vinkompaniet.

    I våras fick jag veta att han samarbetar med Provence-experten Göran Boman. För att testa lät jag honom sätta ihop en blandad 6-pack, likt Peters viner levererade från Frankrike direkt till dörren. Härliga viner, speciellt de från Ch Grand Boise och Domaine Hauvette. Inte fancy, jetsettare med "extra allt", utan rena goda finstämda Hantverk. Viner för kropp och själ.

    Perfekt nu också att ha Görans fylliga Provencebok (se Maj 20) att kolla i.

    Associerar till en tidigare rubrik:

 

 

Repris

Det var en gång...

 

Det var en gång en torghandlare som odlade grönsaker på gammaldags vis. Dvs han tänkte inte i de termerna, eko eller bio, han kände helt enkelt inget annat sätt att odla.

    På gården hade han också kaniner. De utfodrades med hans sallad. Men en dag råkade den vara slut - och han tvingades handla på butik.

    När kaninerna presenterades hans köpesallad stod de bara och tittade. Förnärmat, som om han förolämpat dem...

    Jag fruktar att jag är en sån kanin.

 

 

Nya årgångar

 

Hemkört. På Systemets årgångsprovningar brukar jag rata 90 av 100. Nu i egen regi, med ett mer restriktivt fält, blir svinnet mindre. Av dussinet inhandlade kan jag rekommendera fem.

    Enkla men med bra druvtypicitet, Sauvignon Blanc resp Cabernet Franc:

    2019 Ch Bonnet (4151, 95 kr), Bordeaux. (Testade den mot 2019 Simonsig Chardonnay, som jag fann lite tam. Snuttarna hällde jag ihop - med vinst: Ch Bonnets lätt överdrivna SB fick nu en mild rondör...)

    2019 Chinon Fabien Demois (2759, 119 kr), Loire.

    Mer komplexa:

    2017 Trimbach Riesling (2639, 150 kr), Alsace. "Ung rik syrlig Alsace-Riesling" - inbillar jag mig att jag hade sagt blint... Var besviken på Trimbach några år, men 2017 bekräftar deras renässans!

    2018 Gérard Bertrand Ch l'Hospitalet (73142, 179 kr), Coteaux du Languedoc. Ung djup ört/frukt/fat. Redan drickmogen.

    (Såna här generösa rödviner dricker jag gärna kallare än normen, 14-15 grader. Som tidigare nämnda 2019 Alain Jaume Côtes de Rhône, 72034, 112 kr.)

    2013 Ch Musar (7463, 359 kr), Libanon. Djup sötsyrlig mogen frukt. Blint brukar jag - om inte i Libanon - hamna i Rioja. Men här blev det nog USA, en bättre Zinfandel...

    (Mer okänt är 2017 Musar Jeune, 75905, 169 kr. Rustikt "bonnavin", blint hade jag säkert sagt Sydfrankrike. Med facit kan man ana exotismen. Druvor: Cinsault/Syrah/CS. Av nån mystisk anledning finns det bara i en butik, lämpligen den där jag köpte det: citybutiken i Eskilstuna.)

 

 

Mejl

 

Tur att läsare fortfarande skickar mejl. Lite av räddare i nöden när grundvattnet sinar.

 

"Ditt högmod slår rekord när du påstår [Aug 20] att intellektuell kyla endast kan uppnås med 'ålderns visdom'. Underförstått att du själv skulle vara klokast bland vinskribenterna..."

    Vad jag hävdade var min generella tro på wisdom with age. Hindrar inte att jag själv kan vara ett senilt undantag.
    Oscar Wilde: "With age comes wisdom, but sometimes age comes alone."
 
"Mycket underhållande den här långköraren om vem som är 'intellektuell', du har en skön distans. Samtidigt luktar den väl lite ankdamm..."
    Jo. En storm i en spottkopp.
    (Men även ordets plusvärde kan diskuteras; se nedan)
 
"Citatet i augustibrevet från din 'lyckliga hora' [DN 29/7] är missvisande. De flesta i branschen har hamnat där ofrivilligt och skulle vilja ta sig därifrån..."
    Gäller dessvärre många kneg. Toalettstädare, trista rutinjobb. Alternativet är arbetslöshet.
    (Vi bortser då från det rena tvångsarbetet, där horan styrs av en kriminell hallick.)
 
"Jag förvånar mig över alla dessa kritiska mejl du får. Det normala vore väl att man bara slutade läsa dig..."
    Finns de som gillar att häckla. Men som i flertalet andra bloggar och tidningar bara plockas bort...
 
"I ditt julibrev tar du upp frågan om hur man 'fuktar en cigarr'. Dina förslag, punsch och Poire William on the rocks, finner jag utmärkta. Men är inte klassikern cognac?"
    Har nån gång kört Grönstedts VSOP, men vill helst ha kontrasten varmt/kallt. Som varianterna IPA, GT, isad blended whisky.
    Ett existensiellt problem, hoppas vi aldrig löser det...
 
"Intressant begrepp du introducerar i ditt augustibrev: 'postcorona-beteenden'. Det vi under Corona tvingades sluta med kanske vi efteråt inte återupptar. Resa, gå på krog, kramas..."
    Precis vad jag menade. Minskad action. (Vissa kommer förstås att försöka "ta igen" allt de missat - men det tror jag mest gäller en minoritet maniker...)
 
À propos Grappes provningar "med säkerhetsavstånd" (Maj 20) undrar en mejlare: "Borde inte också Systembolaget kunna ordna provningar under liknande förhållanden?"
    Bra fråga. Självfallet skulle de kunna det - om de ville. Men till skillnad från Grappe - och importörerna som mot avgift skickar sina provflaskor dit - saknar SB grundmotivet: vinstintresse. Och huvudinkomstkällan BiBs säljer ju bra ändå...
    (Så frågan är varför SB alls ordnar skribentprovningar. Kan ha med monopol och EU och servicekrav att göra, men Corona ger tydligen frikort...)
 
"När du [PPS Aug] nämner ryska befrielsearmén som en 'armé av våldtäktsmän' glömmer du tyskarnas övergrepp vid invasionen..."
    Inte alls. Men det ena ursäktar inte det andra. Beevor beräknar att ryska soldater vid krigsslutet våldtog två miljoner tyskor.
    Västsidan var föga bättre: "Runt 45 000 män, kvinnor och barn miste sina liv under de här attackerna mot Hamburg, huvuddelen under eldstormen 27 juli [1943], vilket betyder att det under en enda natt i den staden dräptes fler än under hela Blitzen mot England." (Peter Englund: Brev från nollpunkten, 1996)
    Totalt skördade "Bomber" Harris terrorbombningar mot tyska städer ca 600 tusen offer.
 
 

Günter Grass

 
"Musikalitet och rytm var för honom lika viktiga som innehåll och syntax. Gärna tog han fasta på de kulinariska bilderna i sina böcker och vidgade åhörarnas sinnliga upplevelse genom att livfullt återge inte bara lukt- och smaksensationer, utan även maträtters konsistens och färg."
 
Snapshot av Günter Grass - här live - i min professorsvän Sture Packaléns nyutkomna bok om nobelpristagaren (Carlssons Bokförlag).
    Spännande bok. Inte bara ett porträtt av en kontroversiell ikon utan samtidigt en bred äventyrsresa genom historien, med Tysklands trauma efter Förintelsen i fokus. Frågan till de äldre: "Vad gjorde ni under kriget?"
    Förunderligt hur SP lyckas förena sin lärdom med ett rakt "oakademiskt" berättande. Få i den världen som klarar.
    En av hemligheterna är väl Stures totala frånvaro av det han en gång kallade "professoriasis". Den egofila självuppblåsningen av att vara Professor.
 
 

En kokerska...

 
Här ett favoritcitat från Grass mustiga skröna Flundran (1977).
    (Renderade honom tyska feministbladet Emmas citronpris "Månadens pascha". Särskilt meriterande var säkert satiren i åttonde kapitlet där kvinnosakskvartetten Billy, Fränki, Siggi och Lill-Max firar Fars dag. Om strumporna haft humor hade de skrattat gott åt skämtet och insett att Grass i grunden ändå stod på deras sida...)
    Urfeministiska kokerskan Lena Stubbe läxar upp sina manliga kollegor:
    "Kolleger! Ni lagar mat utan historiskt medvetande. Därför att ni inte vill erkänna att den manlige kocken under århundraden varit en produkt av kloster och furstehov, av respektive härskande klasser. Medan vi kokerskor alltid har tjänat folket... Vi hade inte tid att förfina såser... Men ni har alltid tänkt ut extravaganta saker: rapphöna urbenad à la diplomat, fylld med tryfferad viltfärs, garnerad med gåslever. Nej, kolleger! Jag går in för grisfötter med rågbröd och saltgurka. Jag går in för billiga grisnjurar i senapssås. Den som inte historiskt kan känna eftersmak av hirs och mannagryn han ska inte tala så uppblåst här om att griljera och sautera!"
 
 

Prata/handla?

 
"Intellektuell". Hela det här gnölet utgår från från att ordet betecknar något bra, något vi alla vill gälla som.
    Men är det så? PO Enquist i självbiografin Ett annat liv: "I och för sig var termen 'intellektuell' ett skällsord: en intellektuell var en som pratade men inte handlade."
    Jag associerar till ordet "akademisk", som också kan användas förhånande (jfr ovan). Om frasmakare och teoretiker, i praktiska livet helt bortkomna.
    Den lärde Colin Dexter, skaparen av kommissarie Morse, citerar med skön självironi en belysande skröna från Trinity College, Oxford:
    Universitetsstudent: Men ni pumpar fel däck, sir. Det är det bakre som har punktering.
    Äldre lärare: Du store tid! Menar ni att de inte står i förbindelse med varandra?
    Disträa professorer, tafatta intellektuella...
    Men även praktiken kan fela. PO antyder det när han kommer in på den begåvade vänsterideologen Ulrike Meinhof. Actionkravet gjorde henne till terrorist...

 

  

PS September:

Religion

 
För många år sen liftade jag genom Asien. Vid inresa i muslimska länder fick man fylla i långa blanketter med frågor om födelseort, faders förnamn osv. En av rutorna gällde Religion. När jag där satte ett streck kom genast ett uppfordrande finger och pekade: måste stå någonting! Så jag skrev "IFK Eskilstuna". Alla nöjda.
    Religion är märkligt. "Om du inte tror på Gud, vad tror du då på?"
    Att man kan sakna religiös tro är tydligen för många konstigt. Som om man sa att man saknade efternamn.
    Minns ni slagdängan (med Mats Olin) "Jag tror på sommaren"? Mosebackes pastor Astor var mycket upprörd: "Man ska inte tro bara på sommaren utan hela året runt!"
    Tro 1: Religiöst begrepp.
    Tro 2: Sätta högt ("Jag tror på Kärleken").
    Tro 3: Anta ("Jag tror det blir sol i morgon").
    Tro 4: Lita på ("Jag tror dig på ditt ord").
 
Vad skulle jag skriva i religionsrutan idag, när IFK Eskilstuna blivit ett B-lag?
    Varför inte en garanterad A-lagare, Bacchus?
 
 

PPS

 
@   À propos Ulrike Meinhofs val prata/handla. Den grymmaste beskrivningen av dilemmat finner jag i Jan Guillous Den demokratiske terroristen (1987): porträttet av haveristen Monika Reinholdt (säkert inspirerat av UM).
@   Inledningar (jfr Aug 20). En nostalgisk favorit är öppningen på Dylan Thomas novell Extraordinary Little Cough (Portrait of the Artist as a Young Dog, 1940):
      "One afternoon, in a particularly bright and glowing August, some years before I knew I was happy, (...)"
@   Religion. Lockar gärna till hädelser. Günter Grass dvärg Oskar om kyrko-konstens atletiske Jesus: "Ljuva sportledare, kallade jag honom, förste pristagare i alla idrotter, segrare i konsten att hänga på ett kors med hjälp av tretumsspik!" (Blecktrumman, 1959)
@   Svart humor: "Men frånsett det, fru Palme, vad tyckte ni om filmen?"
@   Läser att skolelever inte längre kan skriva korrekt svenska. Ett gammalt problem. När jag jobbade som gymnasielärare i svenska på KomVux fick jag varna många elever att om de inte förbättrade sina skrivkunskaper kunde de inte få godkänt. Några berättade då att de under sina år på grundskolan ALDRIG fått en uppsats rättad, bara fått allmänna kommentarer. Så jag vill påstå att huvudskälet till analfabetismen är slappa lärare.
@   Vinkritikern som bokrecensent (fritt efter SvD): "Låt dig inte avskräckas av svårtydda titlar eller okända författarnamn, kasta dig bara över böckerna, poppa - och läs!"
@   Nästa brev - Oktober 20 - kommer 1/10.
Copyright © Hans Artberg om Vin 2022 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB