Hans Artberg om Vin

Meny

September 21

 

 

Provning Beställningssortimentet m m

Mejl

Oskäligt

Antidot

PS: Om monopolet försvann...

 

 

Provning Beställningssortimentet m m

(vinkällaren Grappe, Sthlm 25/8)

 

Nytt Grappe-rekord: 211 viner (varav 33 från Systemets septembersläpp). I min blindsåll fann jag 5 BS, 5 SB.

 

    2017 Brand Grand Cru Riesling Cave de Turckheim (52854, 229 kr; Nigab), Alsace. "Lätt gulton; komplex rik Alsace-Riesling..." VG/MVG.

    2016 Pinot Gris Marcel Deiss (75507, 284; Johan Lidby), Alsace. "Gulton; lätt 'godis', torr!" VG.

    2020 Tocara Reserve Collection SB (95317, 169 kr; Nigab), Sydafrika. "Frisk inbjudande Sauvignon Blanc..." VG.

    Duval-Leroy Blanc de Blancs Grand Cru (52375, 529 kr; Winemarket), Champagne. "Stram nobel champagne..." VG.

    2018 Maggio Barbaresco (51998, 155 kr; Iconic Wines), Piemonte. "Rel ljus; ung rustik Nebbiolo..." G.


    2020 Albamar Albariño (90133, 185 kr; Johan Lidby, 7/9), Galicien, Spanien. "Inbjudande syrlig frukt..." VG.

    2018 Tokaji Balassa Furmint (93860, 179 kr; Handpicked Wines, 28/9), Ungern. "Diskret syrlig 'Riesling'..." G.

    2020 Le Maringny Domaine des Abusières (92090, 169 kr; Handpicked Wines, 21/9), Loire. "Lätt gulton; trevlig 'banan', Chenin Blanc?" G.

    2016 Rosso di Montalcino Fattoria del Pino (93710, 249 kr; Panache, 28/9), Toscana. "Fräsch 'Grenache'..." G. Sangiovese.

    2018 Domaine Saint Préfert Châteauneuf-du-Pape (12345, 489 kr; Skrubbes Wines, 14/9), Rhône. "Kryddig rik frukt..." G.

    Hos Terrific Wines i våras testade jag en trevlig Pinot Noir, som nu kommer på Systemets fasta höstsläpp 1/9:

    2019 Laetitia Pinot Noir (2192, 179 kr), Kalifornien. Ren och inbjudande, ovanligt fräsch för att vara "utländsk" (dvs icke-bourgogne). VG.


 

 

Mejl

 

"Jag läste ditt vassa PS om 'mode' och tänkte att något sådant lär vi aldrig få läsa i någon av våra vintidningar. Varför är de så mjäkiga?"

    Min erfarenhet ger dig rätt, har aldrig känt mig särskilt välsedd i den världen. Ang "mjäkigheten" har jag inget svar. Tidningarna själva skulle säkert vända det till att de är seriösa (till skillnad från skrymtarna i gratismedia...).

    Kopplar till ett tidigare mejl i år: "Skulle för vänner återberätta din gamla 'tiggarfräckis' från ett PPS, men insåg att jag glömt. Hur gick den? (Och hur tror du reaktionerna blivit om den publicerats i pressen?)"

    - Hej alla barn, jag är ICA-handlare. Idag hällde jag coca cola på en tiggerska. Rom & cola!

    Hade inte blivit några reaktioner alls. Eftersom ingen skulle ha tryckt den...

 

"Din granskning av SvD:s vinspalt är elak, men träffande. Jag tycker att en tung tidning som Svenskan borde ställa högre krav på sina vinskribenter, både när det gäller språk och budskap."

    En lösning vore kanske att de la vinet under Kulturredaktionen. Med samma krav som på övrig kritik...

 

"Genom dig har jag upptäckt forumet finewines.se. Lite nördigt emellanåt, men aldrig dött. En sak som förvånar mig är att vi där aldrig ser några av tidningarnas vinkändisar. Är de inte intresserade av debatt? Finns ju inget motsvarande i pressen..."

    Har själv ställt mig samma fråga. Möjligen är det krassa svaret att de på finewines inte får betalt. Plus att de inte vill beblanda sig med kreti och pleti...

 

Två frågor om vintips:

    "Kan du rekommendera någon bra prosecco."

    De flesta här jag testat är trista. Köper jag nån blir det Gancia (7879, 37cl 54 kr). Enkel, men ren och fruktig. 

    "Min svåger ska gifta sig och jag har tänkt ett bröllopsdagsvin i bröllopspresent. Tanken är att de ska få en låda med flaskor som de ska kunna dela på sina bröllops-dagar framöver och prata om hur vinet (och relationen) utvecklats. Har du något tips på vilket vin som kan vara lämpligt?"

    Som du kanske förstått har jag sen Systemet stängt sina skribent-provningar inte samma koll på sortimentet. T ex traditionella lagringsviner som bordeaux och barolo.

    Men mitt spontana tips är nya årgången 2010 av riojan Faustino I Gran Reserva (2678, 189 kr). God och inbjudande redan idag - men håller i årtionden...

 

 

Oskäligt

 

Liksom jag ibland tycker mig få oskälig kritik får jag stundom även oskäligt beröm. Kan gälla överdrifter om min "bildning", viner jag blindprickat på ren sinkadus osv.

    Ett pinsamt fall av annat slag var när jag som uppsaliensisk fransk-studerande höll föredrag om min idol Debussy. Spelade ett exempel, pianostycket Voiles, byggt på heltonsskalan. Men kallade den av misstag la gamme pentatonique, pentatoniska skalan (den du får om du spelar på de svarta tangenterna). Hör till saken att vi hade en lärare med ovanan att ständigt avbryta föredragshållarna. Nu frågade han - med viss rätt - vad pentatoniska skalan betydde. Skrev snabbt på tavlan c, d, e, fiss, giss... men kom på min felbenämning. Anade att docenten kunde noll om musik men förstås visste att penta betyder fem, så jag stannade där. Trots fortsättningen aiss, c, d osv (heltonsskalan har varken början eller slut).

    Efteråt fick jag beröm av gruppen hur snyggt jag "tog ner" vår antagonist:

- Där fick du honom tyst!

    Förteg charaden. Och skämdes. (Gör så än idag...)

 

 

Antidot

 

Varje år bjuds vi av norrländska grannar på surströmming (som sig bör tredje torsdagen i augusti). Min fru gillar det - jag följer med "av artighet". Och för motgiftet.

    Till surströmming dricks snaps. I bedövande mängder.


 

 

PS September:

Om monopolet försvann...

 

Om svenska monopolet på överdisk-försäljning av vin & sprit försvann skulle majoriteten säkert fortsätta prioritera boxar, nu ännu enklare och billigare på Coop och ICA. Näthandeln skulle kompletteras med specialbutiker, inriktade på finewine. Och många importörer, idag underställda Systembolaget, skulle öppna eget.

    Och Systembolaget? För stort för att bara läggas ned. Skulle drivas vidare, i statlig regi eller privat (om här fanns nån intressent med tillräckligt med pengar) - men förstås hårt rationaliserat, rensat på byråkrater och politruker.

    För vinkritiken blev det som under det här senaste dryga året, pandemi-tiden: ökad makt för de stora och resursstarka, starkt minskad bredd. Provningar främst reserverade för "kändisar", särskilt de som skrev snällt.

    Avmonopoliseringen skulle alltså innebära en grov kommersialisering, på gott och ont.

    På gott för vinälskarna, som kunde handla på en konkurrensutsatt och öppen marknad. På ont för vinjournalistiken, som dränerades på uddaröster.

    I den dubbla rollen som både vinälskare och vinskribent, gynnad och ogynnad, fick jag väl skaffa mig en bra schiz-doktor...

 

 

PPS

 

@   NÄR faller då monopolet? Inte än på länge. Svenska folket, boxdrickarna, sägs gilla det. Och EU går alltid att trixa med.

@   Ny årgång. 2011 Copertino Riserva (2077, 89 kr), Apulien. Mörk mogen körsbär, exemplarisk Negroamaro.

@   Varuprov. Fick från Hermansson två spanska s k kändisviner, signerade Måns Zelmerlöw: 2019 MZ Raval (52958, 119 kr), Syrah/Garnacha, och MZ Cava (50260, 99 kr). Båda snällt publika, len & mullig resp mild & syrlig. Okej i genren.

@   À propos vulgo (jfr juli/augusti) skrev jag en gång ett beundrarbrev till lärdomsoraklet Carl-Göran Ekerwald ang hans fina bok om HORATIUS (2006). Min enda invändning gällde Sjostakovitj (ett av bokens många sköna "sidospår"), att skälet till att han inte hoppat av i USA skulle vara hans fosterlandskärlek. Jag menade att huvudorsaken var en annan. I CG:s vänliga svar:

      "Och vad Du säger om Sjostakovitj och hans förakt 'för västs mass-kulturella vulgaritet' är en sanning som borde ha kommit med. Lucacs säger rent av - 'hellre Sibirien!'"

@   Dilemma. Inser att faran med kriminella släktklaner som hotar ta över delar av våra storstäder börjar bli akut. Men inser samtidigt att de enda som tar hotet på allvar, sd, domineras av dårar...

@   Tanke i kvällssolen, med cigarr & punsch: Vilka citat minns en beläst gymnasist idag om 60 år? Knappast Stagnelius:

      Blott i drömmar Olympen

      stiger till dödliga ned.

         (Endymion)

      Gigan tystnar. Aldrig Näcken

      spelar mer i silverbäcken.

         (Näcken)

@   Nästa brev - Oktober 21 - kommer 1/10.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2023 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB