Hans Artberg om Vin

Meny

September 24

 

 

Nya viner 2/9

Nya viner 6/9

Nya viner 13/9 och 20/9

Nya viner 27/9

Provning Beställningssortimentet

Vintävlingar

Mejl

Om att prova vin

PS: Analys och känsla

 

 

Nya viner 2/9

(fasta "Höst-viner")

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 6/8

 

De här släppen är sällan några höjdare, inte heller nu. Blev ett vitt, ett rött, en öl och ett destillat. Blint 6/8:

 

2023 Boschendal 1695 Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika

(20089, 149 kr; Spendrups)

    "Ung mullig Nya världen-Chardonnay..." G/VG.

2021 Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Napa Valley, USA

(20090, 499 kr; Philipson Söderberg)

    "Rel mörk; ung stram Nya världen-frukt..." G.

    (Inget jag skulle köpa - icke "PV" - men väl svälja om det bjöds...)

Hyllie Bryggeri Seaside Porter, Malmö

(13160, 33cl 27 kr)

    "Fin 'tjärig' beska..." VG.

Doctor Cane Premium Dark Rum 15 Years, Venezuela

(31, 649 kr; Umida Brands)

    "Mellanbrun; inbjudande smakrik rom..." G/VG.

    (Skulle jag dricka on the rocks med limeskiva, till cigarr...)

 

 

Nya viner 6/9

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 13/8

 

Kan tänka mig tre röda och en whisky. Blint 13/8:

 

2021 Finca Dofí Alvaro Palacios, Priorat, Spanien

(94302, 699 kr; Solera, 240 fl)

    "Rel ljus; ung smakrik frukt/krydda..." G/VG.

2021 Protos 27, Ribera del Duero, Spanien

(95490, 259 kr; Vinunic, 4800 fl)

    "Mörklila; mullig 'Nya världen-frukt'..." G.

2020 Vranec Luda Mara, Nordmakedonien

(93865, 139 kr; Balkanwines Sthlm, 14400 fl)

    "Rödlila; kompakt ung frukt (Shiraz?)..." G.

Glenfarclas 15 Years Sherry Cask Matured, Highlands

(41726, 820 kr; Symposion, 990 fl)

    "Mellanbrun; smakrik eldig skotte..." G. 46%.

 

Två verkliga prenataler är Fontodis toppviner 2020 Flaccianello (1049 kr) och 2020 Vigna del Sorbo (699 kr), som släpps ca tio år för tidigt.

 

 

Nya viner 13/9 och 20/9

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 22/8

 

Är det vinerna som blivit sämre eller jag som blivit surare? Troligen både-och (och i en ond cirkel...).

    6 plock, blint 22/8:

 

2019 Brunello di Montalcino Pianrosso Ciacci Piccolomini, Toscana

(93457, 599 kr; Tryffelsvinet, 3000 fl 13/9)

    "Mognadskant; stram komplex frukt (Sangiovese?)..." G.

    Motsägelse färg smak...

2005 Gran Faustino I Gran Reserva, Rioja

(93307, 549 kr; Philipson Söderberg, 1800 fl 13/9)

    "Mognadskant; stram 'dill' (Rioja!), lätt uttorkad..." G.

2016 Louis Roederer Cristal, Champagne

(92355, 2859 kr; Vinunic, 2730 fl 13/9)

    "Gulton; ung enkelgod lätt insmickrande champagne..." G.

    Champagne ska man tydligen inte prova blint... (Eller kanske det är det man ska?)


 2022 Langhe Nebbiolo A Mont Paolo Conterno, Piemonte

(92626, 179 kr; Gullberg, 9000 fl 20/9)

    "Ljus; ung barrig enkeltypisk Nebbiolo..." G.

2016 Ch d'Armailhac, Pauillac, Bordeaux

(94591, 998 kr; Vin Select, 120 fl 20/9)

    "Rubin; fin Bdx-näsa, snålare gom..." G.

Great Dane Rum 15 Years, Danmark

(93017, 649 kr; Concealed Wines, 1200 fl 20/9)

    "Mellanbrun; god sötfruktig 'rom' (alt cognac)..." G/VG.

 

 

Nya viner 27/9

(Tillfälligt sortiment)

testade vid Systemets skribentprovning Sthlm 3/9

 

(Kommer 4/9)

I stort inget dåligt släpp - bara att jag fann få intressanta. 5 plock, blint 3/9:

 

2022 Langhe Nebbiolo Ciabot Russ Mario Gagliasso, Piemonte

(95297, 169 kr; Handpicked Wines, 12000 fl)

    "Rel ljus; ung smakrik Nebbiolo (potential)..." G/VG.

    Föredrar jag framför släppets betydligt dyrare Barolo.

2020 Le Clos Crozes-Hermitage Delas Frères, Rhône

(94995, 649 kr; Ward Wines, 120 fl)

    "Rödlila; komplex ung fruktig lätt rökig Rhône/Bdx..." G/(VG).

2019 Ch Meyney, Saint-Estèphe

(93931, 379 kr; Philipson, 1200 fl)

    "Rödlila; stram ung Bdx (potential)..." G.

2022 Chablis Côte de Lechet Premier Cru Bernard Defaix, Bourgogne

(90038, 349 kr; Premiumpartners, 1800 fl)

    "Gulton; fatfruktig ung 'Chablis'..." VG.

2023 Thistle & Weed Brandnetel Chenin Blanc, Sydafrika

(93923, 249 kr; Divine, 1800 fl)

    "Gulton; ung ren frisk 'Grüner Veltliner'..." G/VG.


 

 

Provning Beställningssortimentet

(Vinkällaren Grappe, Sthlm 21/8)

 

Valde två röda och ett vitt. Blint 21/8:

    2022 Le Mortelle Botrosecco Antionori (54416, 249 kr; Ward Wines), Maremma, Toscana. "Rödlila; ung fruktig Cabernet Franc..." G/VG. CF/CS.

    2019 Poliziano in Violas Merlot (73793, 279 kr; Johan Lidby), Toscana. "Rubin; ung mullig 'Brunello'..." G.

    2021 Krug'scher Hof Rosengarten Riesling (55274, 229 kr; Terrific Wines), Rheinhessen. "Ung smakrik Riesling..." G/VG.

 

 

Vintävlingar

 

I en lång artikel på BKWine utreder Per Karlsson begreppet "vintävling". Huvudkraven på en äkta sådan är att vinerna provas blint, och av en panel.

    Systemets skribentprovningar (eller de på Grappe) faller alltså utanför begreppet. Även om det går att där prova blint hanterar man ju flaskorna själv, vilket försämrar objektiviteten. Dessutom framläggs betygen individuellt, vilket enligt Per är mindre tillförlitligt än sammanställningar från en jury.

    Jag säger inte emot - så om jag ibland sett systemflaskornas möten som en tävlan inser jag att den är på låtsas, självvald, informell. Men därmed också mer avspänd, mindre högtidlig.

    Har en enda gång - i Italien - ingått i en sån här vintävlingsjury. Men föredrar mitt solokneg. Trots dess lägre status...

 

 

Mejl

 

"Jag beundrar ditt mod att publicera blindutsagor där du 'gissat fel'. Vet inga andra som skulle våga det..."

    Tack. Men jag ser inget problematiskt i "felgissningar". Så här smakar vinet!

 

"Den här mejlaren som liknade svenska vinskribenter vid 'spalt-utfyllare och populister' [Aug 24] tycker jag påminner om herr Artberg själv..."

    Tack, hade gärna varit så elak men har här tyvärr läst för få för att kunna generalisera.

 

"Du skriver i senaste brevet om Johan Lidby att du 'sen några år är struken på deras lista'. Men du anger inget skäl. Du brukar ju ofta rekommendera hans viner..."

    För några år sen fick Lidby en ny databimbo som skötte deras journalist-kontakter. Av nån anledning ifrågasatte hon min status. Jag svarade att jag ju var godkänd som provare på SB. "De har dålig koll!" avfärdade hon. Blev vår sista kontakt.

 

"Från släppet 30/8 rekommenderar du ett enda vin, 2021 Ch de Villeneuve, Loire. Om det skriver Finewines 'ganska enkelt' och sätter lägsta betyget 84-86 poäng (...)"

    Blint identifierade jag ung Cabernet Franc, vilket stämde. Jag gillar typicitet.

    (Finewines hittade "vanilj, hallon, plommon, viol och timjan". Varför inte "björklöv, stall och svarta vinbär" som på vinet innan? Såna här doftbuketter kan tas fram med tipssnurra, omöjliga att vederlägga men säger mycket lite om vinet.) 

 

"Jag ser att din lokaltidning Eskilstuna-Kuriren plötsligt fått en vinspaltare, Sune Liljevall. Är du inte avundsjuk på att man valt en utböling i stället för dig?"

    Inte alls. Det här är material som av distributören erbjuds landsorts-tidningar riket runt, färdigredigerat och publikt. Perfekt för både tidning och vanliga läsare.

    (Sune som person har jag inget emot. Öppen och plojglad, en av de få i kretsen med glimten i ögat.)

 

 

Om att prova vin

 

Får ibland frågor om hur man lär sig prova vin.

    Det banala svaret: Genom att prova vin. Såna här käcka rubriker om att "bli vinkännare på 30 minuter" är förstås båg. Finns bara the hard way, långvarigt och gediget spottande.

    En följdfråga är den om "teknik". Finns provare som systematiskt prickar av punkter på en checklista, à la bilprovning. Själv har jag valt att arbeta mer intuitivt. Titta, nosa, smaka - och se vad som händer. Vinet styr, inte jag. Jo, en sak till. När jag hällt ut vinet brukar jag sniffa i tomglaset. Komplexa viner dröjer sig alltid kvar.


 

 

PS September:

Analys och känsla

 

Hur känner man igen ett stort vin?

    (Om man nu gör det...) Ja inte genom vetenskaplig analys. Du drabbas. Analysen kommer efteråt.

    Inte olikt upplevelsen av stor konst, musik, måleri, litteratur. Kritiken, beskrivningen, är alltid en efterkonstruktion, i begynnelsen finns bara känslan.

    (Men om du inte drabbas? Det normala då är att alstret är standard. Men kan förstås också bero på fördomar eller ren oerfarenhet. Det sublima kan skrämma.)

    I manualerna kännetecknas stora viner av balans, komplexitet, längd, kropp, ålder m m. Men det är, som jag menar, förklaringar i efterhand. Och aldrig tillräckliga. Kvarstår mysteriet...

    (Men AI då, kan inte denna smarta robot här hjälpa till? Säkert är att den överlägset kan analysera, alkohol, syra, sötma, strävhet osv. Men, kan den drabbas? Jfr PS 18: "AI" och "Höstsång".)

   

 

PPS

 

@   À propos min ökade surhet - har jag tappat stinget? För att testa öppnade jag en 2018 Domaine Follin-Arbelet Aloxe-Corton Bressandes Grand Cru (1295 kr, Franska Vinkompaniet). Fin Pinot Noir, ännu ung men med hela kopplet av chark, hallon, örtkryddor. VG/(MVG). Varför smakar inte alla viner så här?

@   À propos BKWines artikel om vintävlingar, möjligen befogat tillägg (min kursiv): "En annan skillnad mellan tävlingar och vinkritikers individuella poäng är att i en vintävling har vinet provats och uppskattats av flera oberoende professionella med en erkänd kompetens, inte bara av en enda person (ibland med en okänd kompetens)."

@   Men såna här huvudklappar har jag lite svårt för:

      "Kan någon annan tala om för dig vad du tycker är bäst? Du kanske inte har samma uppfattning. Det finns ingen objektivitet i om ett vin är gott eller inte. Vi tror du är bättre på att bedöma om ett vin passar just dig än vad vi är."

      Som om vi var små barn...

@   Mör, mörare, mörast. "Man kunde skära entrecôten med gaffeln." (Patricia Cornwell: Indicier)

@   Frågade Microsofts AI-robot om den kunde översätta "Yes", Bill lisped. Enkelt: "Ja", läspade Bill.

      Kanske AI:s intelligens är överskattad...

@   Tillhör du de här "snälla" bilisterna som stannar för cyklister vid över-gångsställen? Dvs bäddar för död. Långsamt vänjs cyklisten vid vantron att det är han som har företräde. En dag smäller det. Och då delar du ansvar.

@   Gängkriminell med Gucci-keps. Omvänd doktorshatt - dumstrut.

@   Nästa brev - Oktober 24 - kommer 1/10.

Copyright © Hans Artberg om Vin 2024 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB